Siirry sisältöön

Tietoa vaalikoneista

Yhä useampi äänestäjä kokee, että saa parhaiten tietoa ehdokkaista vaalikoneiden kautta. Siksi niihin vastaaminen kannattaa. Tähän artikkeliin on koottu tietoja isoimpien medioiden ja kansalaisjärjestöjen vaalikoneista. Vaalikoneisiin vastatessa kannattaa omat vastaukset kirjoittaa ensin esim. wordiin ja siitä siirtää vaalikoneeseen. Näin saat niitä helpommin hyödynnettyä myöhemmin toisten vaalikoneiden saman tyylisissä kysymyksissä ja toisaalta ne ovat tallessa jossakin, jos vastaukset syystä tai toisesta eivät tallennu vaalikoneeseen.

Vaalikoneita:

Sanoman vaalikone on auennut helmikuun alussa vastattavaksi. Vastauksia pyydetään 5.3. klo 9 mennessä, jotta ne varmasti näkyvät, kun kone julkistetaan äänestäjille. Vaalikoneen käyttäjämäärät kun ovat erittäin suuret heti julkistamisen jälkeen.

Henkilökohtainen linkki vaalikoneeseen vastaamista varten tulee sähköpostiisi suoraan vaalikoneen ylläpidolta. Tuolla linkillä pääsee vastaamaan molempien vaalien kysymyksiin, jos sinut on Keskustan rekisterissä merkitty ehdolle molempiin vaaleihin.

Sanoman vaalipalvelussa ehdokas vastaa kerralla Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien, Aamulehden ja Satakunnan Kansan vaalikoneiden kysymyksiin. Yhteensä nämä vaalikoneet tavoittavat miljoonaluokan yleisön.

Iltalehden vaalikone on myös avautunut vastattavaksi jo helmikuun alussa. Vastaamaan pääsee puoluekohtaisesta linkistä, jonka löydät sähköpostiisi tulleesta ehdokaskirjeestä.

Iltalehden vaalikone on IL:n lisäksi käytössä myös Uuden Suomen, Kauppalehden, Talouselämän, Turun Sanomien, Ilkka-Pohjalaisen, Keskipohjanmaan, Kainuun Sanomien, Kalevan sekä Lapin Kansan verkkosivuilla.

Mediakonserni Keskisuomalaisen vaalikoneisiin pääsee vastaamaan tästä linkistä: https://media.ehdokaskone.fi/candidate/tunnistaudu ja se Vaalikone yleisölle keskiviikkona 5.3.2025.

Keskisuomalaisen aluevaalikoneessa ovat mukana Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Itä-Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Uudenmaan, Kymenlaakson, Länsi-Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet.

Keskisuomalaisen kuntavaalikoneessa ovat puolestaan mukana Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen maakunnat sekä Pirkanmaalta Tampereen kaupunki.

Muiden alueiden ehdokkaat eivät voi siis vastata Keskisuomalaisen vaalikoneisiin.

MTV3:n vaalikoneeseen pääsee vastaamaan tästä linkistä: https://mtv-vaalikone.ehdokaskone.fi/candidate/tunnistaudu. Vaalikoneen oma ehdokastuki toimii koneessa olevan chatbotin kautta klo 8-16 arkisin. Yhteyden pääsee ottamaan koneeseen kirjautumisen jälkeen. Kirjautuminen tapahtuu vahvalla tunnistautumisella.

Kone on auki ehdokkaille maanantaihin 10.3. asti. Yleisölle kone julkaistaan tiistaina 11.3. Tiedoksi, että yleisölle avautuvassa koneessa on mukana kutakin väittämää taustoittava lyhyt video. Ehdokasnumerot, jotka julkaistaan torstaina 13.3., tulevat koneeseen automaattisesti. Ehdokkaan ei tarvitse tehdä asian eteen mitään. Vaalikone on suomenkielinen.

Ylen vaalikone avautuu vastattavaksi perjantaina 21.2. Sen vastauslinkki toimitetaan myöhemmin. Vaalikoneessa pystyy tekemään myös yhden videovastauksen. Yle järjestää 27.2. kaikille ehdokkaille avoimen etätilaisuuden, jossa kerrotaan vaalikoneesta ja vastataan myös mahdollisiin eteen tulleisiin ongelmiin. Tästä toimitamme lisätietoja myöhemmin, kun niitä ensin saamme itse.

Nuorisoala ry:n perinteinen Nuorten vaalikone on myös auennut kunta- ja aluevaaliehdokkaiden täytettäväksi. Pääset kirjautumaan vaalikoneeseen tämän linkin kautta: http://openvaa.org/ehdokkaille

Vaalikone julkaistaan kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sinulla on mahdollisuus perustella vastauksesi kaikilla kolmella kielellä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Nuorten kunta- ja aluevaalikoneet kokoavat yhteen nuorille tärkeimmät kysymykset ja teemat kunta- ja aluevaaleissa 2025. Vaalikoneilla on tutkitusti suuri merkitys erityisesti nuorten äänestyspäätöksiin ja ehdokasvalintaan. Vaalikone toteutetaan yhdessä OpenVAA:n kanssa juuri nuorille suunnattua käyttöliittymää hyödyntäen. OpenVAA on Sitran rahoittama hanke, joka rakentaa avoimen lähdekoodin vaalikonealustaa.