Talven taittuessa kohti kevättä alkaa kunta- ja aluevaaliehdokkaiden vastattavaksi ”tippua” vaalikoneita.
Vaalikoneiden rooli ihmisten äänestyspäätöksissä on kasvanut merkittävästi kaikissa väestöryhmissä. Etenkin nuorille ja vähän politiikkaa seuraaville vaalikoneet ovat hyvin tärkeä tiedonlähde. Yksittäisellä vaalikoneella voi olla jopa yli miljoona käyttäjää.
Vaalikoneet luovat tasa-arvoa ehdokkaiden välille. Raha ja tunnettuus ei ratkaise niin paljon, vaan kaikki ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla vastatessaan vaalikoneiden väittämiin.
Vaalikoneiden antama mahdollisuus tuoda esiin näkemyksiäsi ehdokkaana kannattaa hyödyntää ja vastata koneiden kysymyksiin huolella.
Ehdokkaat tuskailevat usein vaalikoneiden ja niiden kysymysten paljouden kanssa: aika ja energia ei tahdo riittää kaikkiin vastaamiseen. Mitä tehdä?
Ainakin valtakunnallisesti eniten käytettyihin vaalikoneisiin (esimerkiksi Yle, Sanoma, MTV, iltapäivälehdet) kannattaa vastata. Samoin alueellisesti merkittävimpiin vaalikoneisiin (esimerkiksi maakunnan ykköslehden vaalikone).
Lisäksi kannattaa osallistua niihin vaalikoneisiin, jotka tukevat ehdokkaana omia teemojasi tai auttavat tavoittamaan kohderyhmiäsi. Jos korostat kampanjassasi esimerkiksi nuoria koskevia teemoja, on Allianssin ja muiden nuorisojärjestöjen koneet hyvä täyttää.
Puoluetoimisto lähettää näissä ehdokaskirjeissään perustietoa – ja ohjeistusta vaalikoneista. Ehdokaskohtaiseen neuvontaan puoluetoimistolla ei ole resursseja.
Oma kokemus, näkemys, osaaminen sekä terve maalais- ja kaupunkilaisjärki ovat hyviä lähtökohtia, kun ehdokkaana vastaat vaalikoneisiin. Niillä pääsee jo pitkälle. Puolueen valtakunnallisista, alueellisista ja kuntakohtaisista vaaliohjelmista sekä Keskustan muista politiikkalinjauksista löytyy apua vastaamiseen.
Etenkin vaikeimpia vaalikoneiden kysymyksiä voi pohtia omassa tukiryhmässä tai yhdessä muiden ehdokkaiden kanssa vertaistuen muodossa. ”Googlaaminen” ja muu tiedonetsintä auttaa monesti hahmottamaan, mistä itselle vieraimmissa vaalikoneväittämissä on kyse.
Tiedustele myös, järjestääkö oma piirisi tai kuntakohtainen keskustayhdistyksesi vaalikonetyöpajoja tms. joissa voi yhdessä pohtia vaalikonekysymyksiä ja keskustella niistä.
Vaalikoneiden väittämiin kannattaa vastata rehellisesti siten, kuin itse asioista ajattelet. Todennäköisesti moni äänestäjäkin ajattelee samoin.
Vaikka vaalikoneiden ja niiden kysymysten laatu on vuosien mittaan huimasti parantunut, voi joukossa joskus olla väitteitä, joiden osalta tuntuu vaikealta löytää omaa näkemystä heijastava vastausvaihtoehto. Tällöin kannattaa valita kuitenkin lähinnä omaa mielipidettä oleva vastausvaihtoehto ja panostaa sen sanallisiin perusteluihin.
Myös en osaa sanoa/neutraali – vaihtoehtoja voi vastatessa jonkin verran käyttää, jos omaa mielipidettä väitteeseen ei kumpaankaan suuntaan ole tai kysymykseen on muutoin hankala ottaa kantaa. Etenkin tällöin on tärkeää perustella vastaus.
Vaalikoneissa toistuvat monesti samat kysymykset ja väitteet. Siksi on järkevää kopioida vaalikonekysymykset ensin esimerkiksi word-tiedostoon, tehdä vastaukset sinne ja tallettaa vastaukset itselleen. Näin ne ovat hyödynnettävissä seuraavaa vaalikonetta varten.
Mikäli sinulla on kysymyksiä tai ongelmia vaalikoneisiin kirjautumisessa tai muissa teknisissä kysymyksissä, ota yhteyttä vaalikoneen tekijään tai ylläpitäjään. Puoluetoimiston yhteyshenkilö on [email protected]