Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs kesäkokouksessa Seinäjoella 25.8.

(muutosvarauksin)

Hyvät naiset ja miehet, täällä Seinäjoella sekä netin ja radion äärellä ympäri Suomen,

Tervetuloa Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokoukseen! Kiitos jo nyt järjestelyistä eduskuntaryhmän kanslialle sekä Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirille ja kunnallisjärjestöille.

Joku tarkkasilmäinen on voinut havaita, että Saarikon vierelle Keskustan kokouksiin on ilmestynyt Kurvisen tilalle uusi mies.

Suomen kansalle taidan olla kuitenkin vielä tuntematon. Kerron siksi pari asiaa toimintatavoistani.

Soitan rumpuja, mutta en turhaan suutani. Sanon silloin, kun on asiaa.

Minulla on myös tapana auton tai puimurin ratissa soitella puheluita. Tykkään jutella ihmisten kanssa. Kuunnella, mitä mielen päällä on.

Toiveita, pelkoja ja huolia. Hoidettavia asioita. Pienempiä ja isompia.

Niitähän siellä on. Tärkeitä kaikki.

Voi kuulostaa vanhan liiton meiningiltä. Kun pitäisi pasteerata Instagramissa. Vääntää Twitterissä.

Tärkeintä minulle näissä hommissa kuitenkin on ihmisten asioiden hoitaminen. Siitä ei tule mitään, jos päätöksiä tehdessä ei ole tuntumaa oikeaan elämään. Elävään elämään.

Hyvät keskustalaiset, hyvät suomalaiset,

Pitää olla linja. Sen pitää kuitenkin vastata ihmisten todellisuutta. Aina ja etenkin tällaisena aikana.

Onko nyt näin? Tästä olen huolissani.

Ei tarvitse avata kuin sanomalehti aamulla nähdäkseen, että ymmärtämättömyys jyllää. Ylimielisyys jyllää.

Yksipuolinen ehdottomuus jyllää. Toisia ei kuunnella.

Joka sivulla, joka suusta raikaa sama viesti: ”Minä tiedän, miten sinun pitäisi elää.” Itseriittoisesti. Kaikkitietävästi.

Asioihin otetaan kantaa tavalla, jolla ei ole mitään tekemistä oikean elämän kanssa. Meuhkataan aivan toissijaisista asioista.

Tai rakennellaan jo tulevia hallituksia. Niin kuin Kokoomus ja Perussuomalaiset tekevät.

Tilanteessa, jossa meillä on ratkaistavanamme äärivakavia ongelmia. Äärivakavia ongelmia.

Hyvät kuulijat,

On totta, että Suomi on pärjännyt koronan kanssa kohtuullisesti. On totta, että taloudessa on myönteisiäkin näkymiä.

Tämän maan asiat eivät kuitenkaan ole kunnossa. Kaukana siitä.

Korona on täällä edelleen ja rajoittaa elämäämme.

Yli 300 000 suomalaista on vailla töitä. Samaan aikaan maassa on työvoimapulaa. Yrittäjät tuskailevat tulevaisuutta.

Valtio on veloissa korvia myöten.

Monella ihmisellä, jolla jo ennen koronaa oli vaikeaa, menee entistä huonommin. Köyhillä lapsiperheillä ja pienituloisilla pätkätöissä riutuvilla yksinasuvilla. Pienellä eläkkeellä sinnittelevillä.

Hoitojonoissa on porukkaa kuin pipoa. Mielenterveysongelmaiset hakevat apua sitä saamatta.

Hyvät kanssaihmiset,

Tämä on nyky-Suomen todellisuutta. Tähän todellisuuteen päätökset pitää myös tänä syksynä juurruttaa. Samalla asioita pitää laittaa tärkeysjärjestykseen.

Hallituksen tärkein tehtävä on saada Suomi ulos tästä kurimuksesta. Takaisin jaloilleen. Nousuun.

Se tarkoittaa ihmisille töitä. Yritysten toimintaedellytysten parantamista. Velan saamista hallintaan. Kaikkien pitämistä mukana. Tasa-arvoisia palveluja. Arjen turvaa koko maassa poliisin turvaamana.

Me päättäjät olemme ensisijaisesti vastuussa Suomen asioista. Nyt pitää keskittyä oikeisiin ongelmiin täällä kotimaassa ja hakea niihin ratkaisuja. Kaikki muu on toissijaista.

Me Keskustan kansanedustajat olemme valmiita tekemään töitä sataprosenttisesti Suomen saamiseksi takaisin jaloilleen. Sillä osaamisella ja sisulla, joita tämän eduskuntaryhmän jokaisella jäsenellä on.

Tarkoittaako tämä sitä, että Afganistanista pakenevia ei pitäisi auttaa eikä ilmastonmuutosta torjua? Ei tietenkään.

Pakolaisia pitää auttaa. Se pitää kuitenkin tehdä kansainvälisessä yhteistyössä Afganistanin lähialueilla niin pitkälle, kuin mahdollista.

Ilmastonmuutosta puolestaan torjutaan jo suomalaisissa kodeissa, työpaikoilla ja etenkin maa- ja metsätiloilla joka ikinen päivä. Joka ikinen päivä. Tuolla kentällä tehdään jo tulevaisuutta.

Elävässä elämässä ymmärretään myös olennainen. Olennaista on, että kivihiili ja öljy korvataan maakunnissa olevilla ja maakunnista tulevilla kotimaisilla uusiutuvilla. Biotaloudella.

Olennaista on myös se, että maailman mahtavat kantavat viimein vastuunsa.

Siis järki käteen!

Näiden puolesta Suomessa pitää toimia. Näiden puolesta Suomen pitää toimia. Ei ampua itseään jalkaan.

Viljelijöiden syyllistämisen, autoilijoiden vainoamisen ja ihmisten ruokalautasen vahtaamisen pitää loppua. Me Keskustan eduskuntaryhmässä luotamme viljelijöihin. Luotamme tavallisiin suomalaisiin.

Hyvät naiset ja miehet,

Tulevan budjettiriihen pääasioista ei siis ole epäselvyyttä.

Työllisyys ja velka. Keskustan eduskuntaryhmän mielestä ne ovat pääasiat. Niiden pitää olla pääasiat.

Suurtyöttömyys, jättivelka ja jatkuva alijäämä eivät kerta kaikkiaan voi olla hyväksyttävä asioiden tila.

Vastuullinen taloudenpito on ainoa kestävä tapa tarjota suomalaisille mahdollisuudet hyvään elämään myös tulevaisuudessa. Pitää mukana heidätkin, jotka eivät muuten pärjäisi. Nyt laskut jäävät rästiin.

Jokin on pahasti vialla, kun maassa on yhtä aikaa yli 300 000 työtöntä ja yli 145 000 täyttämätöntä työpaikkaa. Työn tekijät ja työpaikkojen tarpeet eivät kohtaa.

Tästä on puhuttu niin kauan kuin muistan. Ongelma on silti ratkaisematta.

Nopeana ratkaisuna pitää lisätä muunto- ja täydennyskoulutusta. Annetaan ihmisille sujuva mahdollisuus oppia tiedot ja taidot, joita työpaikoilla tarvitaan.

Sellaista byrokratiaa pitää purkaa, joka hankaloittaa työpaikan saamista ja uuden työntekijän palkkaamista. Hallituksen tulee jatkaa samanlaisia norminpurkutalkoita, kuin Sipilä toteutti viime vaalikaudella. Kovin hiljaista on ollut sillä rintamalla.

Yritykset ovat niitä, jotka työllistävät. Ne tarvitsevat lisää joustoja. Isoja ja pieniä yrityksiä ei pidä sulloa samaan muottiin. Työntekijöiden ja työnantajan pitää saada sopia asioista työpaikoilla.

Kyllä me tarvitsemme Suomeen myös omalla työllään toimeentulevia osaajia ulkomailta. Sosiaaliturvalla loisivia elintasosurffareita sen sijaan emme tarvitse.

Kaikista tärkeintä on tietenkin saada suomalaisille työttömille töitä. Meillä on paljon ihmisiä, jotka syystä tai toisesta ovat tahtomattaan työelämästä sivussa.

Ihmisten pitää voida tulla toimeen omalla työllään. Myös osatyökykyisellä on oikeus päästä töihin.

Pidemmällä aikavälillä sosiaaliturvaa pitää uudistaa niin, että työnteko kannattaa aina. Nyt näin ei ole.

Hyvät keskustalaiset, hyvät suomalaiset,

Hoitojonoja pitää lyhentää. Tasa-arvoiset palvelut pitää turvata koko Suomessa. Jokaiselle suomalaiselle.

Molemmissa sote-uudistus on a ja o.

Sen on nyt eduskunta hyväksynyt. Tulevissa maakuntavaaleissa ratkaistaan, millaisia ja missä suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut tulevaisuudessa ovat.

Siksi kannattaa asettua ehdolle. Siksi kannattaa äänestää.

Keskustan eduskuntaryhmän mielestä jokaisessa kunnassa pitää olla sote-piste. Hoitoon pääsy ei saa olla kiinni postinumerosta tai lompakon paksuudesta.

Yhteiskuntakehitykseen ja alueiden elinvoimaan vaikuttaa olennaisesti, kuka ihmisten asioista päättää.

Maakuntien ihmisillä pitää tulevaisuudessa olla valta päättää itse alue-, elinkeino- ja liikennepolitiikasta sekä ympäristönsuojelusta. Annetaan alueiden ihmisten itse päättää sen sijaan, että päätökset sanellaan heidän puolestaan Helsingin kabineteissa.

Lainsäädännön pitää olla joustavaa. Maakuntien pitää voida soveltaa lainsäädäntöä niitä itseään koskettavissa asioissa ministeriöiden ohjaamien jäykkien rakenteiden sijaan.

Silloin päätökset ja ihmisten todellisuus vastaavat toisiaan. Jokin asia voi toimia Seinäjoella, mutta ei Oripäässä. Ylivieskasta puhumattakaan.

Tätä ajatusta vastustetaan, mutta sinä, suomalainen – sinä päätät! Maakuntavaalien päävaihtoehdot ovat selvät.

Kokoomus ajaa suomalaisen yhteiskunnan keskittämistä. Siinä Suomessa harvalla on mahdollisuus valita – tai valittaa. Me Keskustassa luotamme siihen, että ihmiset itse tietävät parhaiten, missä heidän on hyvä elää.

Perussuomalaisten linja on epäselvä. Purralta odotetaan vastausta, kumpaa Perussuomalaiset ajavat: keskittämistä vai hajauttamista?

Korona-aika on osoittanut keskittämisen kestämättömyyden. Latu on auki hajautetumpaan, tasapainoisemmin kehittyvään, väljempään Suomeen.

Hyvät naiset ja miehet, hyvät edustajatoverit,

Toivottavasti te kaikki täällä kokouspaikalla olevat saitte kesällä riittävästi lepoa ja lämpöä. Samoin te siellä netin ja radion äärellä olevat.

Edessä on nyt isojen asioiden syksy, joka mittaa meistä jokaista. Suomen selviytymisestä on kyse.

Tässä vaikeassa tilanteessa isoin vastuu isänmaan tulevaisuudesta on hallituksella.

Nyt pitää tehdä päätöksiä, jotka ovat kiinni siinä todellisuudessa, jossa maa makaa. Siinä todellisuudessa, jossa ihmiset elävät toiveineen, pelkoineen ja huolineen. Oikeassa elämässä ja oikeissa ongelmissa.

Näihin hommiin Keskustan eduskuntaryhmä on valmis.

Nyt päästän ääneen puolueen puheenjohtajan Annika Saarikon. Kiitos ja hyvää kesäkokousta teille jokaiselle.

Lue seuraavaksi

Keskustan Savola: Oma ruoka on järkäleasia suomalaisille ja Suomelle
Viljelijöiden pärjääminen on yhteinen asia.  Meidän pitää tehdä yhteistyötä reilumpien markkinoiden ja oikeudenmukaisemman tulonjaon puolesta. Kotimaisen ruuan ja isänmaan tähden. 
7.12.2022 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Keskustan Saarikko ja Kalli: Luonto ja talous pystytään yhdistämään
Saarikon ja Kallin mukaan uusi luonnonsuojelulaki vahvistaa entisestään taloudellisen tuen mahdollisuuksia nimenomaan vapaaehtoisille suojeluohjelmille. Vapaaehtoisuus - ei ylhäältä saneleminen - on näissä asioissa kestävä tie edetä. Lisäksi esimerkiksi malminetsintä kielletään kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa kokonaan, ja valtion muilla suojelualueilla sen edellytyksiä tiukennetaan.
3.12.2022 / Uutiset
Mikä muuttuu yrittäjien eläkelaissa? Yrittäjien eläkelain (YEL) uudistus etenee. Huolet on kuultu. Mikä laissa muuttuu? Keskustelemassa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi, valiokunnan jäsenet, kansanedustajat Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu sekä Mikro- ja yksinyrittäjät ry:n puheenjohtaja Liisa Hanén ja Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.
30.11.2022 / K-Studio
EtusivuAjankohtaistaUutisetEduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs kesäkokouksessa Seinäjoella 25.8.