Siirry sisältöön

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Verohelpotuksia vihreän siirtymän investointien saamiseksi Suomeen

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan erityistalousalueet voivat olla yksi mahdollinen vastaus kiristyvään kansainväliseen kilpailuun vihreän siirtymän investoinneista. Vihreän siirtymän investointeja houkuttelevat erityistalousalueet rakentuisivat esimerkiksi teollisuuspuistojen ympärille. Teollisuuspuistot olisi luvitettu ja kaavoitettu etukäteen kokonaisuutena ja näin ne nopeuttaisivat alueelle tehtäviä investointeja. Tällaisille alueille voitaisiin myöntää määräaikaisia verohelpotuksia esimerkiksi yhteisöverosta, Lintilä ehdottaa.

-Keskusta haluaa luoda tulevalla vaalikaudella erityistalousalueita vihreän siirtymän investointien houkutteluun. Suomi ei kasva keskittämällä, vaan kaikkien alueiden vahvuuksia hyödyntäen, Lintilä linjaa.

Suomi ei kasva investoimalla pelkkiin seiniin kasvukeskuksissa. Suomen investointien määrä ja rakenne ovat olleet kasvun kannalta heikommat kuin kilpailijamaissa. Tarvitsemme miljardiluokassa niin yritysten teollisia investointeja kuin aineettomia investointeja Suomeen, jos haluamme kaksinkertaistaa ennustetun kasvu-uran, kuvaa Lintilä.

Lintilän mukaan Keskusta tavoittelee, että Suomeen syntyy uusia, korkean jalostusarvon hankkeita strategisille aloille, kuten uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämiseen, akkuklusteriin ja vetytalouteen. Keskustan keinoina ovat muun muassa investointien ennakoitava ja joustava luvitus, joka koskisi laajempia teollisuuspuistoja. Sen lisäksi työmarkkinoiden toimintaa pitää uudistaa, rakentaa investointeja tukevan infrastruktuurin sekä ylläpitää ja kehittää kilpailukykyistä verotusta, sanoo Lintilä.

– Puolueiden lääkkeet talouskasvun vauhdittamiseksi eroavat merkittävästi. Kokoomus haluaa saada aikaan kasvua lisäämällä yksityistä kulutusta. SDP haluaa lisätä julkista kulutusta kasvun nimissä sekä kurittaa yrittäjyyttä ja kotimaista omistajuutta. Keskustan mielestä kakkua kasvatetaan parhaiten valjastamalla valtion toimet mahdollistamaan yritysten ja yrittäjien investoinnit uuteen tuotantoon, Lintilä painottaa.

Lintilä katsoo, että tulevalla vaalikaudella on luotava kunnianhimoiset tavoitteet investointien houkutteluun. Teollisuus elää uutta nousuaan eikä Suomella ole varaa jäädä sivustaseuraajaksi ja peräpeiliin tuijottajaksi. Kasvun aikaansaamisen kynnyskysymykseksi on asettava se, että Suomesta tehdään Euroopan houkuttelevin investointiympäristö, jotta TKI-investoinnit muuntuvat tuotannoksi, työpaikoiksi, vienniksi ja verotuloiksi, vaatii Lintilä.

 

 

Mika Lintilä

Mika Lintilä

Kansanedustaja (Vaasa)

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetElinkeinoministeri Mika Lintilä: Verohelpotuksia vihreän siirtymän investointien saamiseksi Suomeen