Skip to content

Keskustan eduskuntaryhmän kannanotto: Lähipalvelut turvattava jokaiselle

Antti Kurvinen Oulussa

Keskustan eduskuntaryhmän kesäkokous Tampereella 22.8.
Kannanotto

Lähipalvelut turvattava jokaiselle

Lähipalvelut pitää turvata tasa-arvoisesti jokaiselle suomalaiselle asuinpaikasta riippumatta.

Keskusta vastustaa palveluiden keskittämistä, jolla tehdään haja-asutusalueilla tai maantieteellisesti laajojen kaupunkien reuna-alueilla asuminen mahdottomaksi. Kysymys on viime kädessä siitä, millaista yhteiskuntaa haluamme rakentaa.

Lähi- ja peruspalvelut ovat osaltaan tae yhteiskunnan eheydelle. Palveluiden saavutettavuus vaikuttaa merkittävästi asuinpaikan valintaan. Ketään ei pidä savustaa ulos kotikunnasta, kyliltä tai kaupunginosasta palveluiden tietoisella alasajolla.

Muuttunut maailmantilanne korostaa aluepolitiikan välttämättömyyttä. Huoltovarmuus, maanpuolustus ja ilmastotoimet vaativat koko Suomen pysymistä elinvoimaisena ja asuttuna. Aluepolitiikka on myös turvallisuuspolitiikkaa.

Hyvinvointialueilla valmistellaan parhaillaan päätöksiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkosta. Tiedot eri puolilta maata ovat huolestuttavia. Esimerkiksi Pirkanmaalla valmistellaan palvelujen karsimista ja keskittämistä tavalla, joka vaarantaisi ihmisten yhdenvertaisuuden.

Kokoomus ja perussuomalaiset vaativat oppositiossa ollessaan, että terveydenhuollon kriisi on ratkaistava pikaisesti.

Suomen talous pitää laittaa kuntoon, mutta ongelmia ei ratkaista leikkaamalla palveluiden rahoituksesta. Orpon hallituksen kaavailemat sote-säästöt ovat kohtuuttomia ja vievät hyvinvointialueilta edellytykset turvata lähipalvelut yhdenvertaisesti kaikille suomalaisille. Hallitus on pesemässä kätensä ja sysäämässä ikävien päätösten tekemisen hyvinvointialueiden luottamushenkilöille.

Sen sijaan että varmistettaisiin hyvinvointialueiden kyky selviytyä tehtävistään, rajut leikkaukset pakottavat hyvinvointialueet sulkemaan pienten kuntien terveysasemia ja laskemaan pienten sairaaloiden palvelutasoa. Sairaudet eivät kuitenkaan parane matkojen pidentyessä eikä hoitajapula ratkea resurssien vähetessä.

Keskusta odottaa eduskuntavaaleja edeltävien puheiden näkymistä teoissa. Hallituksen tulee harkita budjettiriihessä linjaansa vakavasti. Hyvinvointialueille on annettava työrauha ja mahdollisuus lähipalveluiden vahvistamiseen.

Keskusta kannustaa kuntia ja hyvinvointialueita alueellisiin ja paikallisiin kokeiluihin palveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa. Yhteistyön lisääminen kuntien kesken palveluiden järjestämisessä on välttämätöntä.

Valtion on tuotava viranomaisten, kuten Kelan, verottajan ja poliisin palveluita lähelle ihmisiä yhteispalvelupisteisiin. Liikkuvia, ihmisten luo vietäviä ja sähköisiä ajasta ja paikasta riippumattomia palveluita on lisättävä nykyisten palveluiden rinnalla. Kasvotusten asiointi on turvattava kaikille sitä tarvitseville kohtuullisen matkan päässä kotoa.

Perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen järjestämisen edellytykset on turvattava koko Suomessa. Keskusta vaatii pienten lukioiden lisän säilyttämistä lukio-opintojen turvaamiseksi nuorille asuinpaikasta riippumatta. Keskustan eduskuntaryhmä muistuttaa, että pääministeripuolue Kokoomus lupasi ennen vaaleja, että koulutuksesta ei leikata. Keskusta seuraa tarkkaan vaalilupausten toteutumista.

 

Lisätietoja

Antti Kurvinen

Antti Kurvinen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja (Vaasa)

Lue seuraavaksi

Eduskuntaryhmän viikkotiedote: Keskustalta välikysymys lähipalveluiden pelastamiseksi
Keskustan eduskuntaryhmä tekee hallitukselle välikysymyksen neuvola, terveys-, vanhus- ja muista lähipalveluista. Tilanne sosiaali- ja terveyspalveluissa on vakava.
29.9.2023 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Keskustalta välikysymys: Lähipalvelut pitää pelastaa
Keskusta tekee hallitukselle välikysymyksen terveys-, vanhus- ja muista suomalaisten lähipalveluista. Tilanne on vakava.
27.9.2023 / Uutiset
Keskustan puoluekokouksen kannanotto: Olli Rehn on suomalaisia yhdistävä voima
Keskustan puoluekokouksen mukaan presidentinvaaleissa on kyse siitä, kuka ehdokkaista on paras täyttämään presidentiltä vaadittavat edellytykset vaikeassa ja vaarallisessa kansainvälisessä tilanteessa. Puoluekokouksen kanta on selvä: Keskustan ehdokas Suomen tasavallan presidentiksi on filosofian tohtori Olli Rehn.
23.9.2023 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan eduskuntaryhmän kannanotto: Lähipalvelut turvattava jokaiselle