Siirry sisältöön

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli puoluevaltuustossa 26.11.2022

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet,

”Mut täällä pärjää ei luovuttamalla, ei täällä pärjää kuin rakastamalla, Suomen muotoisen pilven alla.”

Vaikeissa paikoissa mitataan usko omaan asiaan. Nyt meidän pitää uskoa asiaamme.

Porukalla ja lujemmin kuin ehkä koskaan. Isänmaan tulevaisuuden tähden. Kaiken meille tärkeän puolesta.

Rakkaudesta Satakuntaan, rakkaudesta Savoon, rakkaudesta Suomeen. Rakkaudesta omiin kotiseutuihimme ja isänmaahamme. Siksi me näitä hommia teemme.

Politiikka on meille yhteistyötä.

Puolueiden linjoissa on kuitenkin eroja.

Keskustan Suomi on toinen kuin Kokoomuksen, SDP:n, Perussuomalaisten tai Vihreiden Suomi.

Tulevissa vaaleissa päätetään, millä linjalla tätä maata rakennetaan.

Linjalla on väliä.

Linjalla on väliä, jotta Suomi ja suomalaiset pärjäävät. Linjalla on väliä, jotta kodeissa ja työpaikoilla kautta maan pystytään luottamaan tulevaisuuteen.

Uskomaan huomiseen.

Hyvät ystävät,

Kyllä me näistä vaikeuksista selviydymme.

Tässä maassa pitää tehdä turvaa, työtä, toimeentuloa ja tasa-arvoa tuovaa ja luovaa politiikkaa.

Tuovaa ja luovaa. Sillä uuttakin pitää luoda. Kaikki yhteiskunnalliset ongelmat eivät nimittäin ratkea rahalla, kuten vasemmistossa usein ajatellaan. Suomea pitää uudistaa, että työnteko ja yrittäminen kannattavat. Että talous kasvaa ja Suomi nousee.

Turva, työ, toimeentulo ja tasa-arvo edellyttävät kaikki myös vahvaa aluepolitiikkaa. Kaikkien suomalaisten mukaan ottamista. Koko Suomen voiman hyödyntämistä.

Suomen turvallisuus perustuu koko maan puolustamisen periaatteeseen. Tähän ei istu kaiken keskittäminen, vaan päinvastoin, kauttaaltaan elinvoimainen Suomi.

Yhteiskunnassa ymmärretään nyt laajalti, että Suomella pitää olla ruokaa ja energiaa omasta takaa kaikissa oloissa. Risupakettien arvon näkevät nyt hekin, joille uusiutuva, kotimainen energia oli ennen vain kepulaisten sitkeä päähänpinttymä.

Miten omavaraisuus ja huoltovarmuus turvataan, jos maatalous ei kannata ja maaseudulla ei ole elämisen edellytyksiä? Jos metsiä ja muita kotimaisia luonnonvaroja ei voi kestävästi hyödyntää?

Entä Suomen talouden tervehdyttäminen, mikä odottaa kulman takana. Talouden kasvu ja työpaikat ovat useimmille puolueille siihen pääosa ratkaisua.

Mutta mistä ne tulevat, jos eri puolilla maata toimivilla yrityksillä ei ole tekijöitä, nuorille kautta Suomen koulutusmahdollisuuksia ja koko maassa kunnollisia liikenne- ja tietoliikenneyhteyksiä?

Kohdistan nämä kysymykset etenkin Kokoomukselle.

Mikä on Kokoomuksen linja? Puhutaanko nyt vaalien alla yhtä, mutta vaalien jälkeen kuitenkin tehdään toista – keskitetään?

Lyödäänkö pienet kunnat pakolla yhteen? Miten käy ihmisten lähi- ja peruspalveluiden? Lähtevätkö maakunnista ne koulutuspaikat, jotka keskustan johdolla tällä kaudella on eri puolille Suomea lisätty?

Hyvät kuulijat,

Minusta seuraavan hallituksen ohjelman isona linjana pitää olla vahva aluepolitiikka riippumatta siitä, mitkä puolueet hallituksessa ovat. Suomalaisten pitää pärjätä ja Suomen pitää pärjätä.

Meille Keskustassa aluepolitiikka on vielä perustavanlaatuisempi asia. Sydänjuuriasia.

Se on ihmisten ja maan eri osien välisten erojen tasaamista. Se on perustuksiin käyvää yhteiskunnallista tasa-arvoa. Ihmisillä pitää olla yhtäläiset mahdollisuudet hyvään ja turvalliseen arkeen koko Suomessa.

Se on myös yhtenäisyyden tae. Suomi kestää epävarman, arvaamattoman ja vaarallisenkin maailman myrskyt vain yhtenäisenä.

Oven avaaminen kahtiajakautumiselle ja tulevaisuuden näköalan hiipuminen isosta osasta maata olisi kertakaikkisen väärä tie.

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet,

Nyt meidän pitää uskoa asiaamme, niitä sydänjuuriamme myöten.

Meidän pitää osoittaa suomalaisille, että keskustalaista politiikkaa tarvitaan. Silloin tässä maassa on myös vaalien jälkeen vahva Keskusta.

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli puoluevaltuustossa 26.11.2022