Siirry sisältöön

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen puoluevaltuustossa 26.11.2022

Arvoisa puoluevaltuuston tuore puheenjohtaja, hyvät puoluevaltuuston jäsenet,

Lämpimästi tervetuloa puoluevaltuustoon! Tämä on se Keskustan haluttu puolue-elin, joihin monissa piirikokouksissa käytiin äänestykset viime keväänä ja jonka kokoonpanon puoluekokous viime kesänä päätti.

Eikä tämä turhaan ole vetovoimainen päätöksenteon paikka. Ylin päättävä elin puoluekokousten välillä, sanovat puolueen säännötkin. Ja tuota päätösvaltaa on vastikään käytettykin, kun edellisessä puoluevaltuuston kokouksessa viime keväänä Vaasassa päätimme myönteisestä Nato-kannasta.

Tämä on Keskustan arvokas päätöksentekofoorumi ja korvaamaton sisäisen keskustelun areena. Käyttäkää paikkanne täysimääräisesti sillä luottamuksella, jonka omasta kotipiiristänne tai sisarjärjestöstämme olette saaneet. Tehtävää, työtä ja linjattavaa riittää kyllä.

Hyvät ystävät,

Esittelen tässä kohdassa teille päätettäviksi tulevia toimintasuunnitelmaa ja talousarviota sekä vaaleihin valmistautumista.

Muutama sana aluksi ensi vuoden talousarviosta. Lähtökohtana tulevaankin vuoteen on pysyä velattomana puolueena. Tämä on ollut puoluekokouksen tekemä linja jo jonkin aikaa ja tästä on nytkin pidettävä kiinni. Ja hyvin olemme meille asetetun tehtävän täyttäneetkin. Ylijäämää on kerrytetty viime vuosien aikana 3,2 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna taloudellisia ponnistuksia ovat eduskuntavaalit, presidentinvaaleihin valmistautuminen sekä ylimääräinen puoluekokous. Vuodesta on siksi tulossa reilusti alijäämäinen. Talousarviota tarkastellaan perinteisesti uudelleen eduskuntavaalien jälkeen.

Puolue jatkaa toiminnan tukemista taloudellisesti koko maassa. Jäsenhankinta, jäsenmaksujen perinnän tehostaminen ja varainhankinnan kehittäminen ovat edelleen tärkeimmät työkalut piirien talouden vahvistamiseksi. Jäsenhankinta ja uusien jäsenten mukaan ottaminen on järjestötoiminnan tärkein tehtävä.

Mitä tapahtuu toiminnassamme ensi vuonna? Ensinnäkin heti vuodenvaihteessa keskustalaisilla on syytä taputtaa itseään olalle. Uudet hyvinvointialueet aloittavat vuodenvaihteessa sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen järjestämisvastuun toimeenpanon. Pitkään puhuttu, näissäkin kokouksissa usein puitu sote-uudistus on vihdoin totta. Monet puhuvat, keskustalaiset tekevät – näin se on. Keskustalaiset päättäjät laittavat nyt alueillaan toimeen lupauksia, joita aluevaaleissa annoimme lähipalveluiden vahvistamisesta.

 

Hyvät ystävät,

Saan paljon palautetta viestinnästä. Siitä on järjestövaliokunnan käsiteltäväksi oma kappaleensa toimintasuunnitelmassa. Toimenpiteitä on, kappalemäärääkin kyllä syntyy. Muistutusviestini teille ja meille kaikille on, että kansanliikkeen viestintä onnistuu, kun jokainen keskusta-aktiivi tunnistaa roolinsa puolueen avainviestijänä. “Viestinnässä katseen ei tule olla menneessä, vaan tulevassa”, sekin on erikseen kirjattu toimintasuunnitelmaan. Siihen meidän jokaisen kannattaa hetkeksi pysähtyä.

Toimintavuosi 2023 on vaalityön suurvuosi. Keskustalla on näytön paikka, siitä ei ole kahta sanaa. Työtä on paljon tehtävänä.

Eduskuntavaaleihin puolue tekee ison kattokampanjan. Inflaatio on toki syönyt meidän vaalibudjettiamme, mutta suomalaiset kyllä törmäävät keväällä keskustan pääviestiin. Ja niin, se pääviesti julkistetaan tietysti tammikuun vaalistartissa ja -risteilyllä. Mainoskatko tähän väliin: olethan muistanut ilmoittautua mukaan lystikkäille laineille – jos et, vielä ehdit mukaan!

Hyvät ystävät,

Mistä ensi kevään vaaleissa on kyse? Tärkeintä on tietysti suomalaisten mielissä olevat asiat ja Suomen pärjääminen. Keskustan tulokulman puheenjohtaja Annika erinomaisesti äsken esitteli.

Mitkä ovat muiden puolueiden visiot ja reseptit? Sitä meidän kannattaa nyt kysyä päivä päivältä enemmän. Ei ole nimittäin näkynyt ei kuulunut ei visioita eikä reseptejä.

Ensi viikolla oppositio esittelee niin sanotut varjobudjettinsa. Odotan mielenkiinnolla, millaista lihaa löytyy kokoomuksen ja perussuomalaisten luiden ympärille – vai ovatko mahdollisesti siirtyneet lihattomaan ruokavalioon – kasvisruokaa yhtään vähättelemättä.

Taloudesta kannamme opposition kanssa yhteistä huolta. Kriisien ajan jälkeen tiedämme, että seuraavaksi sopeutamme. Tiedämme myös, että politiikassa saattaa joskus pärjätä mielikuvilla. Oppositio yrittää nyt näköjään pärjätä pelkästään niillä.

Tämän eduskuntavaalikauden missään vaiheessa oppositiopuolueet eivät ole tehneet hallituksesta poikkeavia talousesityksiä. Ulospäin puhutaan miljardeista, mutta omissa esityksissä on ynnätty vasta miljoonia. Ensi viikolla on taskuista löydyttävä nollia – ja vielä pilkun oikealle puolelle.

Meidän vaatimuksemme oppositiolle on, että suomalaiset äänestäjät ansaitsevat sisältöä. Valtapolitiikkaan ei nimittäin kannata keskittyä. Sen jo Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi on sanonut ääneen: joka tapauksessa tämä hallituspohja ei jatka. Vaaleista syntyy rytminmuutos. Hyvä oppositio, suomalaiset ansaitsevat tietää, minkä asioiden ympärille tuo uusi rytmi asetellaan.

 

Hyvät ystävät,

Vaaleihin valmistautumisen aikaa elämme siis kaikki Keskustassa ja meidän ympärillämme. Tarinaa vaalituloksesta myös kirjoitetaan valmiiksi eri palstoille joka ikinen päivä. Vielä lopuksi muutama sana meistä – lopulta tärkeimmistä vaalituloksen tekijöistä.

Meillä on tänä viikonloppuna päätöksiä tehtävänä. Enkä nyt tarkoita sitä, mitä päätämme niistä asioista, joita puoluevaltuuston asialistaan on kirjoitettu. Tarkoitan asennetta ja päätöstä siitä, mitä tavoittelemme keväällä.

Puheenjohtaja Annika sen jo puheessaan aiemmin sanoi. Vaaleihin on aikaa 127 päivää. Se on siis 127 mahdollisuutta päättää voittavasta asenteesta. Laahaavia galluppeja seuraavat otsikot ja opposition ylimielinen retoriikka ovat jo riittävän kauan kertoneet, että kukaan muu kuin me yksi kerrallaan omissa joukoissamme ei meille vaalimenestystä rakenna.

Senkin sanon hyvin suoraan, että ei sitä vaalitulosta myöskään yksi tai vain muutama ihminen tee. Jos ja kun kutsumme itseämme kansanliikkeeksi, työn ja tuloksen täytyy lähteä meistä yhdessä.

Eikä sitä tarvitse kierrellä, etteikö itsensä motivoiminen olisi ajoittain raskasta. Välillä tuntuu, että suututtaa koko politiikka, ehkä koko puoluekin.

Tulin itse mukaan keskustan toimintaan 90-luvun puolivälissä. Ensimmäinen ryppy rakkauteen tuli 1999 vaaleissa, kun Keskustassa hehkutettiin työreformia. Välillä piti purra hammasta, mutta jaoin silti esitteitä ja pystytin telttoja. Myöhemmin myös ymmärsin, mitä sillä työreformilla tavoiteltiin.

Minun keskustavuosikymmenten aikana puolueessa on välillä ollut liikaa uhoa ja ajoittain turhaa nuuleutta. Joskus on kampanjasloganit osuneet kohdilleen, useimmiten olen löytänyt korjattavaa – myös itse vetämistäni kampanjoista.

Mutta joku on aina palauttanut kiinni keskustatyön syrjään. Ja tietysti se on ollut tunne ja tieto siitä, että epätäydellisenäkin – ja ehkä juuri siksi – tämä on ainutlaatuinen puolue. Ja hassua muuten sinänsä, olemme viime vuosien aikana – siis silloin kun puolueella on ollut historiallisen alhainen kannatus – eläneet todeksi Keskustan saavutuksia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Keskustan ansiosta Suomen turvallisuuteen on panostettu silloin, kun toisista se oli vanhanaikaista ja toiset kuvittelivat ratkaisevansa puolustuksen pistämällä Nato-pinssit rintaan.

Keskustan ansiosta Suomi on mahdollisimman riippumaton ulkomaisesta fossiilienergiasta samaan aikaan, kun muu Eurooppa ujosti etsii uusia kaasukavereita. Tämä tilanne ei ole meillekään itsestäänselvyys. Kaukana eivät ole ajat, jolloin keskustalle naureskeltiin risupaketeista, kun linjasimme, että kannattaa panostaa kotimaiseen uusiutuvaan energiaan.

Keskustan ansiosta vuodenvaihteessa aloittavat hyvinvointialueet. Juuri viimeisellä hetkellä, että palvelujärjestelmämme vielä kestää.

Ja Keskustan ansiosta Suomen julkinen talous oli siinä kunnossa, että pystyimme ottamaan viime vuosien kriisit vastaan.

Että kyllä meistä niin moneen on ollut, että voidaan nostaa ryhti suoraan ja kysyä, olisiko nämä joku muu puolue hoitanut. Vastaus on lyhyt: Ei olisi.

 

Hyvät ystävät,

Tulevaisuus on täynnä uusia haasteita. Ja vaaleissa seisotaan aina tienhaarassa suuntaa etsimässä. Vauhdikkaat kurvailut voivat toki kansaa kiinnostaa, mutta niin se on, että kovat käännökset oikealle tai vasemmalle yleensä kuluttavat renkaita ja läikyttävät matkaeväät syliin. Tie kannattaa etsiä keskeltä. Nyt sen tien raivaaminen vaatii meiltä enemmän kuin ennen. Mutta siihen työhön lähdemme, koska Suomelle se on ainoa tie.

Antoisaa alkavaa puoluevaltuustoviikonloppua ja koko puoluevaltuustokautta!

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetPuoluesihteeri Riikka Pirkkalainen puoluevaltuustossa 26.11.2022