Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
Koulutsempparit ovat reilussa kymmenessä vuodessa lunastaneet paikkansa nuorten ja koulujen arjessa. Tsempparin työ on painottunut erilaisin Opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoin yläkouluikäisten nuorten yhteisöllisen hyvinvoinnin tukemiseen, aikuisen läsnäoloon ja yksilön kohtaamiseen kouluarjen keskellä. Työ on ensisijaisesti ennaltaehkäisevää, mutta valitettavan usein vain määräaikaista.
Keskusta esittää, että jokaisessa yli 100 oppilaan koulussa tulee olla kouluohjaaja tai koulutsemppari nuoria kuuntelemassa, nuorten koulutyötä ja kasvua tukemassa, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta vahvistamassa sekä elämänhallintaa opastamassa. Kouluohjaaja työskentelee osana oppilashuollon, opetuksen, nuorisotyön ja vapaa-aikatoimen moniammatillista koulutiimiä.
Tsempparin työ painottuu nivelvaiheisiin eli alakoulusta yläkouluun tai yläkoulusta toiselle asteelle siirtyviin oppilaisiin. Nivelvaiheet ovat tärkeitä koulumotivaation ja osallisuuden ylläpitämisessä, ryhmäytymisessä, tunnetaitojen kehittymisessä sekä myös kiusaamisen ja koulupudokkuuden ehkäisemisessä.
Kouluohjaaja on turvallisena aikuisena vastaanottamassa – tarvittaessa jopa hakemassa- nuorta kouluun. Hän vastaa yhdessä opettajan kanssa välituntien ohjatusta toiminnasta, mikä muun muassa vähentää älylaitteiden käyttöä koulupäivän aikana ja lisää tätä kautta koulurauhaa myös oppitunneilla. Koulutsempparin läsnäolo oppilaiden arjessa lisää liikunnallista ja hyvinvointia edistävää elämäntapaa sekä ehkäisee myös laittomien aineiden käyttöä ja niiden välittämistä kouluissa.