Skip to content

Keskustan Katainen: Uudet innovaatiot ja kevyen liikenteen akut mukaan EU:n akkuasetukseen

Elsi Katainen

Euroopan parlamentin liikennevaliokunta on hyväksynyt kantansa EU:n akkuasetukseen.

“Olen tyytyväinen, että ehdotukseni kevyen liikenteen akkujen eli sähköpyörien- ja sähköpotkulautojen ulottamisesta asetukseen sai kaikkien parlamenttiryhmien tuen. Näin vahvistetaan akkuklusteria ja kiertotaloutta sekä varmistetaan, että jo nyt vähissä olevat kriittiset raaka-aineet saadaan hyödynnettyä tulevien akkujen valmistuksessa”, ryhmänsä neuvottelijana toimiva europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) kertoo.

Liikennevaliokunnan mukaan akkujen keräystä ja kierrättämistä koskevia tavoitteita voidaan nostaa EU:n komission ehdotuksesta vielä 5% kunnianhimoisemmiksi, jota Katainen pitää tervetulleena Suomen ollessa akkukierrätyksen edelläkävijä.

Liikennevaliokunta haluaa pitää akkujen valmistuksessa ovet auki uusille innovaatioille. Uutena raaka-aineena voidaan käyttää esimerkiksi ligniiniä, jota syntyy mm. metsäteollisuuden sivuvirtana.

“Akkujen innovaatiot kehittyvät EU:n lainsäädäntöä nopeammin. Jo nyt akkukennoja voidaan valmistaa puupohjaisesta ligniinistä, mikä voi olla yksi ratkaisu tarjontapulaan, sillä akkujen kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti liikenteen sähköistyessä vauhdilla. EU:n on luotava säännöstö, joka kiihdyttää uusia innovaatioita ja halusimme liikennevaliokunnassa lähettää tästä vahvan viestin”, Elsi Katainen linjaa.

Katainen pitää neuvottelujen tärkeänä saavutuksena, että liikennevaliokunnan lausuntoon saatiin joustoa niin, että akkujen tuottajilla ja tuottajayhteisöillä säilyy jatkossakin mahdollisuus määritellä akkujätevirtojen suuntia.

“On tärkeää, että nykyiset hyvin toimivat tuottajavastuujärjestelmät, joita meillä on Suomessa akkukierrätyksen parissa, pystyvät jatkamaan toimintaansa tehokkaasti direktiivin muuttuessa asetukseksi. Lausunnossa tuottajia ja tuottajayhteisöjä kohtaan ajamani kansalliset joustot mahdollistavat tämän ja olen tyytyväinen, että kaikki poliittiset ryhmät tukivat näitä muutosehdotuksia neuvotteluissa.”

EU:n akkuasetuksen käsittely jatkuu Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Euroopan parlamentti äänestää EU:n akkuasetuksesta keväällä 2022, jonka jälkeen asetuksen sisältö viimeistellään jäsenmaiden, komission ja parlamentin välisissä kolmikantaneuvotteluissa.

Lue seuraavaksi

”Kepun siltarummut” Keskustalle kunnia-asia
Viikonloppuna uutisoitiin, että töihin ajavien suomalaisten kustannukset voivat lähitulevaisuudessa nousta jopa sadoilla euroilla. Työmatkavähennyksen yläraja lasketaan 7000 euroon ja alarajaa – siis omavastuuta – nostetaan 900 euroon. Jälkimmäinen tuntuu etenkin pienituloisimpien, autoa töissä käyntiin tarvitsevien ihmisten arjessa.
19.9.2023 / Uutiset
Eduskuntaryhmän viikkotiedote: Lähipalveluiden kurjistaminen tulee kalliiksi
Hallitus kokoontuu ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona budjettiriiheen. Siellä hallitus neuvottelee valtion ensi vuoden budjetista, julkisen talouden suunnitelmasta eli koko vaalikauden menokehyksistä sekä myös kuluvan vuoden lisätalousarviosta.
15.9.2023 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli kysyi syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla, miksi hallitus leikkaa sosiaali- ja terveyspalveluista ja keskittää lähipalvelut.
12.9.2023
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan Katainen: Uudet innovaatiot ja kevyen liikenteen akut mukaan EU:n akkuasetukseen