Keskustan liikennelinjaus: Nykyväylät kuntoon ja uudet miljardihankkeet jäihin, dieselin käyttövoimavero poistettava

Keskustan mukaan liikennepolitiikassa ollaan valtavien valintojen edessä. Tuleva hallitus joutuu ensitöikseen linjaamaan, jatketaanko nykyisten väylien kuntoon laittoa vai tehdäänkö hävittäjähankinnan kokoinen miljardipanostus uusiin raidehankkeisiin, ns. ”tunnin juniin”. Keskusta ilmoittaa myös tavoittelevansa diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa, koska sodan nostama dieselin hinta on vienyt pohjan diesel-autoilun kovemmalta verotukselta, ns. käyttövoimaverolta.

– Kevään vaaleissa ja hallitusneuvotteluissa ratkaistaan, miten liikennemiljardit suunnataan ja suomalaisten arjen liikkumisen edellytykset turvataan. Keskusta esittää vaihtoehdon, jossa mennään koko Suomen tarpeet edellä, sanoo liikennepoliittista valmistelua johtanut kansanedustaja Ari Torniainen.

– Kansalaisten ja yritysten tarvitsemat raiteet sekä maantiet on pidettävä kunnossa koko maassa. Tämä ei onnistu, jos rajalliset voimavarat suunnataankin uusiin jättihankkeisiin.

Liikenne- ja viestintäministeriön sekä valtiovarainministeriön tuoreet arviot kertovat, että miljardien uudet ratahankkeet ovat taloudellisesti kannattamattomia ja ympäristölle tuhoisia. Toisaalta nykyisten teiden ja raiteiden korjausvelan umpeen kurominen edellyttää lisäpanostusten jatkamista. Keskusta huomauttaa, että ei ole mahdollista toteuttaa uusia ratahankkeita, korjata vanhoja väyliä ja samalla tasapainottaa julkista taloutta. Tällä vaalikaudella korotettua perusväylänpidon rahoitusta onkin suojeltava miljardihankkeilta, jotta väyläverkkomme ei pääse rapautumaan.

– On uskomatonta, että SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus maalavat kuvaa, jossa rahat riittävät sekä perusväylien kunnostamiseen että kymmenen miljardin uusiin raidehankkeisiin. Näillä keisareilla ei ole vaatteita. Rehtiä on myöntää, että raha ei riitä sekä korjausvelan kaventamiseen että uusiin hankkeisiin, sanoo Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi.

– Nykyinen tiestö ja rataverkko on kansallisomaisuuttamme, josta on pidettävä huolta. Edessä on kovia liikennepäätöksiä, ja suomalaisille on kerrottava puolueiden tarjoama linja jo ennen vaaleja, Lohi vaatii.

Keskusta linjaa tavoittelevansa diesel-autoilijoiden käyttövoimaveron poistamista. Käyttövoimaveron perusteluna on ollut dieselin bensaa halvempi hinta. Venäjän hyökkäyssota nosti dieselin bensaa kalliimmaksi, mikä on vienyt käyttövoimaverolta olemassaolon oikeutuksen.

– Verotuksen pohjana pitää olla oikeudenmukaisuus. Diesel-veron perusta on murentunut, kun dieselin hinta on noussut Venäjän sodan myötä. Siksi Keskusta esittää käyttövoimaveron poistoa, Torniainen sanoo.

– Pitkien etäisyyksien maassa auton käyttö on monelle välttämättömyys, eikä näillä polttoaineen hinnoilla huviajella. Uudessa tilanteessa suomalaisten tasa-arvo edellyttää diesel-autojen käyttövoimaveron poistoa, sanoo Markus Lohi.

 

Markus Lohi

Markus Lohi

Keskustan varapuheenjohtaja, talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja (LappI)
Ari Torniainen

Ari Torniainen

Kansanedustaja (Kaakkois-Suomi)

Lue seuraavaksi

Hyvinvointialueet ovat tuskin ehtineet saada toimintansa liikkeelle, kun jotkut jo ovat valmiita leikkaamaan niiden rahoitusta. Kokoomuksen miljarditason leikkausesitys sosiaali- ja terveyspalveluista istuu huonosti jo nyt alijäämäisiä budjetteja tehneiden hyvinvointialueiden toimintaan.
10.3.2023 / Uutiset
Keskustan nuorisolinjaus tarjoaa ratkaisuja nuorten talouteen ja syrjäytymisen ehkäisyyn
Keskusta haluaa varmistaa,  että kaikilla nuorilla on avaimet tulevaisuuteen. Haluamme auttaa kaikkia löytämään reitin kohti omia unelmia osana yhteiskuntaa. Keskusta haluaa tukea nuoria kasvavan velkamäärän kanssa, vahvistaa omistajuutta ja mahdollistaa opiskelun kaikille. Näihin Keskusta tarjoaa ratkaisuiksi opintolainan korkokattoa, ASP-lainan muutoksia sekä ensikertalaiskiintiön poistamista opiskelijavalinnoista.
7.3.2023 / Uutiset
Keskustan Pirkkalainen ja Pakarinen: Kokoomuksen säästökuuri iskisi ihmisten palveluihin
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen suomivat kokoomuksen aikomuksia leikata hyvinvointialueiden rahoitusta. Kokoomuksen talouspoliittisessa ohjelmassa tavoitteena on leikata miljardi sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämän sote-miljardin kokoomus jakaisi veronkevennyksinä, joista leijonanosa menisi kovimpia palkkatuloja nauttiville. Lisäksi muilla säästöillä saattaa olla välillisiä vaikutuksia hyvinvointialueiden rahoitukseen.
4.3.2023 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan liikennelinjaus: Nykyväylät kuntoon ja uudet miljardihankkeet jäihin, dieselin käyttövoimavero poistettava