Skip to content

Keskustan Pirkkalainen ja Pakarinen: Kokoomuksen säästökuuri iskisi ihmisten palveluihin

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen suomivat kokoomuksen aikomuksia leikata hyvinvointialueiden rahoitusta. Kokoomuksen talouspoliittisessa ohjelmassa tavoitteena on leikata miljardi sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämän sote-miljardin kokoomus jakaisi veronkevennyksinä, joista leijonanosa menisi kovimpia palkkatuloja nauttiville. Lisäksi muilla säästöillä saattaa olla välillisiä vaikutuksia hyvinvointialueiden rahoitukseen.

– Puheista on jo kuultavissa, että esimerkiksi lähipalvelut eivät kokoomuksen leikkausleikissä paljoa paina. Suurten leikkausten tekeminen peruspalveluista on virhe, sillä hoitamattomuus tulee vielä kalliimmaksi. Millä paikkakunnilla kokoomus on valmis luopumaan lähipalveluista? Tämän kertominen äänestäjille ennen vaaleja olisi rehellistä, varapuheenjohtaja Pakarinen vetoaa.

– Toimivat lähipalvelut ovat juuri sitä palvelujen painopisteen siirtämistä perustasolle ja ennaltaehkäisyyn, minkä takia koko sote-uudistus tehtiin. Lähipalveluja ei pidä vaarantaa kokoomuksen vaalimiljardin rahoittamiseksi, Pakarinen muistuttaa.

Keskustajohtajat muistuttavat, että palvelujen kehittäminen edellyttää myös investointeja.

– Juuri aloittaneiden hyvinvointialueiden työtä rasittavat palvelujen aikaisempi alibudjetointi ja sote-uudistusta odottamaan jääneet uudistamistarpeet. Jotta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuus saadaan nousuun, se edellyttää myös investointeja, puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen muistuttaa.

Pirkkalaisen mukaan hyvinvointialueiden työtä vaikeuttavat myös pohjalla oleva henkilöstöpula, alan työtaisteluiden aiheuttama kireys sekä koronan aiheuttama hoitovelka.

– Hyvinvointialueiden toiminnan vakiinnuttua näemme kunnolla, miten sote-palvelujen rahoitusmalli käytännössä toimii ja onko kustannukset arvioitu oikein. Jaamme toki huolen siitä, että palvelut on pystyttävä tuottamaan kustannustehokkaasti. On kuitenkin tärkeää, että hyvinvointialueet pääsevät aloittamaan rauhassa työnsä ja tekemään välttämättömät investoinnit uudistumisen eteen. Vain näin turvaamme ihmisten välttämättömät palvelut.

– Lähivuosina vanhusväestön määrä ja hoivan tarve kasvavat voimakkaasti samaan aikaan kun työntekijät eläköityvät myös sote-alalla. Sitä yhtälöä emme ratkaise pelkkien leikkauslistojen voimin, Pirkkalainen ja Pakarinen toteavat.

 

 

Lue seuraavaksi

Keskustan Kurvinen eduskuntapuheessaan: Keskustan talousvaihtoehto on vastuullinen ja inhimillinen
Keskustan vaihtoehto hallituksen linjaukselle olisi velkaantua vähemmän, mutta toimia silti vastuullisesti ja tasapuolisesti. Keskusta tukisi lapsiperheitä ja sellaiseksi haluavia ja samalla kasvupanostuksia suunnattaisiin koko maahan.
29.11.2023 / Uutiset
Keskustan Kurvinen: Keskustan vaihtoehto on rohkaiseva ja vastuullinen
Keskustan vaihtoehto hallituksen linjaukselle olisi velkaantua vähemmän, mutta toimia silti vastuullisesti ja tasapuolisesti. Keskusta tukisi lapsiperheitä ja sellaiseksi haluavia ja samalla kasvupanostuksia suunnattaisiin koko maahan. Lähipalveluita ja kunnon liikenneyhteyksiä tarvitaan Keskustan linjauksen mukaan ihan kaikkialla Suomessa.
29.11.2023 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Puoluevaltuuston kokouksen toinen päivä 26.11.2023
Puoluevaltuuston sunnuntaipäivä alkoi talousseminaarilla. Kokouksen päätösasioissa mm. eurovaaliehdokkaiden asettaminen.
27.11.2023 / K-Studio
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan Pirkkalainen ja Pakarinen: Kokoomuksen säästökuuri iskisi ihmisten palveluihin