Siirry sisältöön

Keskustan puoluehallitus: Hallituksen pidennettävä alijäämien kattamisvelvoitteen aikaa

Keskustan puoluehallitus: Hallituksen pidennettävä alijäämien kattamisvelvoitteen aikaa

Hyvinvointialueet kärsivät rahojen riittävyydestä suhteessa tarpeisiin. Niillä on kuitenkin velvoite turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille asuinpaikasta riippumatta.

Hyvinvointialueiden perustaminen oli oikea päätös, joka tehtiin 15 vuotta liian myöhään. Alueille pitää nyt antaa työrauha ja todellinen mahdollisuus tasapainottaa budjettinsa. Lyhytnäköiseen palveluverkon karsimiseen ja lähipalvelujen heikentämiseen ei millään alueella pidä syöksyä alijäämien kattamisen pelossa.

Keskustan puoluehallitus vaatii hallitukselta pikaisia toimia, joilla alijäämien kattamisvelvoitetta pidennetään aiemmin päätetystä kahdesta vuodesta. Tämä on välttämätöntä, sillä koronan aiheuttama hoitovelka, hoitohenkilöstön perustellut palkankorotukset sekä jatkuva hintojennousu ovat nostaneet kustannuksia paljon arvioitua enemmän. Tätä ei saa maksattaa palvelun tarvitsijoilla.

Keskusta pitää kiinni vaalilupauksestaan vahvistaa lähipalveluja. Lähipalvelut ovat arjessa verrattain usein tarvittavia palveluja, jotka kuuluvat kaikille niin suurimmissa kaupungeissa kuin maaseudulla.

Palvelujen uudistaminen on välttämätöntä ja myös teknologiaa on hyödynnettävä rohkeasti. Esimerkiksi liikkuvilla ja etäpalveluilla hyvinvointialue voi vahvistaa ja monipuolistaa lähipalvelujen saatavuutta alueen kunnissa ja kaupungeissa. Jokaisessa kunnassa tulee silti jatkossakin olla vähintään minimitason toimipiste.

Rahaa säästävät uudet toimintatavat ovat täysin mahdollisia, mutta vaaditussa kahdessa vuodessa muutos ei synny. Hätäilemällä aikaan saadaan vain suljettujen terveysasemien sekä entistä pitempien hoitojonojen Suomi.

Keskustan puoluehallituksen mielestä hyvinvointialueiden palveluverkkoa koskevat merkittävät ratkaisut tulee viedä aluevaltuustojen päätettäväksi. Päätösten on pohjauduttava hyvinvointialueen strategiaan. Palveluverkkoon tehtävien muutosten pitkän aikavälin taloudellinen vaikuttavuus on myös pystyttävä perustelemaan ennen päätöksentekoa.

 

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan puoluehallitus: Hallituksen pidennettävä alijäämien kattamisvelvoitteen aikaa