Siirry sisältöön

Keskustan puoluevaltuusto 27.4.2024: Hallituksen sote-politiikka tulee kalliiksi

Orpon hallituksen valitsema suunta, jossa peruspalveluja heikennetään ja lähipalvelut keskitetään kauemmas, saa tuomion keskustan puoluevaltuustolta. Keskusta ei hyväksy ongelmien vierittämistä seuraaville sukupolville ja hallituksille. Keskustan kestävä vaihtoehto on panostaa nopeaan ja helposti saavutettavaan hoitoon, ennaltaehkäisyyn sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Nykyhallituksen sosiaali- ja terveyspolitiikka vastaa talouden tervehdyttämistä pikavippejä ottamalla. Hoitoon pääsyn tietoinen vaikeuttaminen Orpon hallituksen toimesta tuottaa ehkä lyhyen aikavälin säästöjä, mutta aiheuttaa hyvin nopeasti monin verroin suurempia kustannuksia vaivojen pahentuessa ja erityissairaanhoidon tarpeen kasvaessa. Taloudelle vahingollista on myös perusterveydenhuollon alasajosta seuraava työkyvyn heikkeneminen ja työuran lyhentyminen. Tällaisen politiikan inhimilliset kustannukset ovat taloudellisia vahinkoja vieläkin suuremmat.
Lähipalveluita pitää olla saatavilla kaikissa kunnissa. Jokaisessa kunnassa tulee sijaita vähintään yksi toimipiste. Paikallisiin lähipalveluihin lukeutuvat vähintäänkin sosiaalityön peruspalvelut, sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotto, kotisairaanhoitajien tukipiste, kullakin alueella tarvittavat neuvolatoiminnot, kouluterveydenhuolto, oppilashuolto ja erilaiset päivätoiminnot. Lääkäreiden, suun terveydenhuollon ja mielenterveys- ja sosiaalityön palveluita sekä laboratoriopalveluita tulee olla pienissäkin kunnissa hoidon tarpeen mukaan. Lähipalveluita täydennetään etävastaanotolla ja digitaalisilla palveluilla sekä liikkuvilla ja kotiin vietävillä palveluilla. Vanhusten ja vammaisten palveluissa ympärivuorokautisen hoivan paikkoja tulee olla tarjolla jokaisessa kunnassa.

Lähipalvelujen toteutuksessa on hyödynnettävä hyväksi koettuja ja valmiita malleja. Omalääkäri- ja omatiimimallit ovat tästä erinomaisia esimerkkejä. Niillä varmistetaan hoidon jatkuvuutta ja vaikuttavuutta.

Palveluverkosta päättäminen kuuluu kansan vaaleilla valitsemille aluevaltuustoille eikä valtiovarainministeriölle, sosiaali- ja terveysministeriölle tai hyvinvointialueen virkajohdolle. On huolestuttavaa, että joillain hyvinvointialueilla päätöksenteko on viety aluevaltuustolta virkajohdon ja hyvinvointialueen hallituksen suljettujen kokousten päätettäväksi. Tällainen menettely ei kunnioita kansanvaltaa eikä näin ollen nauti Keskustan tukea. Keskusta haastaa muut puolueet kertomaan julkisesti näkemyksensä asiaan.

 

Lue seuraavaksi

Keskusta tiukkana ruuantuotannosta, taloudesta ja EU-asioista
Keskustan kansanedustaja Eerikki Viljanen vaati eduskunnan kyselytunnilla hallitusta täyttämään EU-politiikassa lupauksensa viljelijöille. Myös kokoomuksen MEP-ehdokkaiden valmiutta leikata ruuantuotannosta ihmeteltiin .Eduskunnan välikysymyskeskustelussa Keskusta puolestaan tarjosi talouteen oman, hallitusta oikeudenmukaisemman vaihtoehtonsa. Hallituksen EU-tavoitteet näyttäytyvät toistaiseksi höttöisinä eivätkä yhteisvelan ja ennallistamisasetuksen osalta kelpaa Keskustalle. Eduskunnan viikko on näyttänyt myös vastatuulta hallituksen olutlaille. Enemmistö sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenistä vastustaa hallituksen ajamaa vahvempien alkoholijuomien ruokakauppamyyntiä.
17.5.2024 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Keskustalaiset muistuttivat eduskunnan välikysymyskeskustelussa, että Suomi on saatava oikeudenmukaisella ja reilulla tavalla kasvun tielle. Keskustalla on tähän vaihtoehdot omassa linjassaan. Ryhmäpuhuja Eeva Kalli muistutti, että kodeissa ja työpaikoilla ansaitaan parempaa kuin mitä viimeinen vuosi on hallituksen toimin ollut. Suomalaisille voidaan järjestää töitä ja talous kasvuun, terveysasemat ja muut lähipalvelut voidaan pelastaa. Keskustan ja Liike Nytin jättämän välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Keskustan Markus Lohi muistutti yhdessä ryhmäpuhujan kanssa, että aina on vaihtoehtoja. Etenkin silloin, kun vallanpitäjät väittävät, että vaihtoehtoja ei ole.
15.5.2024 / Uutiset
Eeva Kalli: Vallalla kova politiikka ja otteet
Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli sanoi välikysymyskeskustelun ryhmäpuheessa, että politiikassa toista ei enää tulla puolitiehen vastaan. Sillat palavat ja luottamus niiden mukana. Hallituksen toimet eriarvoistavat ihmisiä, syövät orastavan kasvun eväitä ja heikentävät luottamusta. Kalli muistutti, että kodeissa ja työpaikoilla ansaitaan parempaa kuin mitä viimeinen vuosi on ollut. Keskustalla olisi siihen keinoja.
15.5.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan puoluevaltuusto 27.4.2024: Hallituksen sote-politiikka tulee kalliiksi