Siirry sisältöön

Keskustan puoluevaltuusto: Rauhan on oltava kaiken päämääränä

Keskustan puoluevaltuusto: Rauhan on oltava kaiken päämääränä

Keskustan puoluevaltuuston vuosikokous Vaasa, 9. – 10.4.2022

Puoluevaltuuston poliittinen kannanotto

Rakennamme vakautta ja keskinäistä luottamusta

Euroopan turvallisuustilanne muuttui ratkaisevasti yhdessä yössä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Keskusta tuomitsee hyökkäyksen jyrkästi. Sota loukkaa räikeästi Ukrainan itsenäisyyttä ja suvereniteettia sekä kansainvälistä oikeutta. Erityisesti siviilejä kohtaan tehdyt julmuudet osoittavat Venäjän täydellistä piittaamattomuutta ihmisarvosta ja -oikeuksista. Sotarikoksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen. 

Muuttunut turvallisuustilanne lähialueillamme velvoittaa myös Suomen tarkastelemaan ennakkoluulottomasti omia ratkaisujamme. Turvallisuuspoliittisen linjan tulee aina vastata ajankohtaiseen tilanteeseen. Voimme oppia menneestä, mutta entisellä linjalla emme voi jatkaa, kun maailma ympärillämme muuttuu.

Venäjän aggressiivisen toiminnan myötä Suomessa on käyty erittäin aktiivista turvallisuuspoliittista keskustelua. Keskustelua on käyty asiallisesti ja eri näkökulmia pohtien sekä valtiojohdon että tavallisten ihmisten parissa. Suomen turvallisuus on kaikkien yhteinen asia. Keskusta toimii aktiivisesti yhteisen näkemyksen aikaansaamiseksi yli hallitus-oppositiorajan Suomen turvallisuuden kannalta keskeisissä ratkaisuissa.

Kansallinen eheys on näinä turvallisuuspoliittisesti epävakaina aikoina arvokkaampaa kuin aikoihin. Mitä yhtenäisempiä me olemme, sitä paremmin kestämme myös ulkoa tulevat uhat. Kansallisen eheyden ja kriisinsietokyvyn vaaliminen on myös kansallisesta turvallisuudesta huolehtimista.

Maanpuolustusvelvollisuus koskee kaikkia. Tässä maassa asuu kansa, jolla on tahtoa ja kykyä puolustaa omaa maataan, sen jokaista neliötä. Maanpuolustustahto on entisestään vahvistunut Ukrainan sodan aikana. Kaikille vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta kiinnostuneille suomalaisille on tarjottava mahdollisuus osallistumiseen. Keskustan puoluevaltuusto pitää tärkeänä, että vapaaehtoisen maanpuolustuksen roolia ja sen resursseja vahvistetaan.

Hallitus on vahvistanut puolustuskykyämme merkittävästi. Jo talvella tehdyt hävittäjähankinnat sekä kehysriihen panostukset maanpuolustukseen sekä kyber- ja rajaturvallisuuteen vahvistavat kykyämme puolustaa isänmaatamme riippumatta liittoutumisratkaisuista.  Oman puolustuksemme voimavaroista ja hyvistä kansainvälisistä kumppanuuksista on pidettävä aina hyvää huolta.

Suomen on valittava tie, joka todennäköisimmin takaa rauhan ja turvallisuuden jatkumisen niin omassa maassamme kuin lähialueillamme.

Suomi luo vakautta ja keskinäistä luottamusta – rauhan on oltava kaiken päämääränä.

******

Keskusta tukee valtiojohdon toimintaa muuttuneessa turvallisuusympäristössä. Puoluevaltuusto antaa valtuutuksen puoluejohdolle ja Keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan puoluevaltuusto: Rauhan on oltava kaiken päämääränä