Skip to content

Keskustan Pylväs: Isot asiat pitää ratkaista yhdessä – tarvitaan kansallinen omavaraisuussopimus

Juha Pylväs eduskuntatalon edessä.
Juha Pylväs eduskuntatalon edessä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs 9.4. Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Vaasassa

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet,

Viime vuosi oli meille Keskustan kansanedustajille samaa kuin muillekin suomalaisille. Korona hallitsi päätettäviä asioita ja vaikutti myös eduskuntaryhmän jokapäiväiseen työhön. Rajoitukset ja etäkokoukset. Ne ovat olleet arkea myös eduskunnassa.

Saimme kuitenkin eteenpäin myös tavanomaisempia asioita. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus toteutuu. Perhevapaauudistus toteutuu.

Tärkeitä uudistuksia ihmisten arjen parantamiseksi.

Hoitoon pitää päästä nopeammin. Ihmisten pitää saada inhimillistä hoivaa. Perheitä pitää auttaa ajoissa. Vanhempien pitää saada itse päättää, miten lapset hoidetaan.

Nämä eivät ole pieniä asioita. Nämä ovat isoja asioita. Jokaiselle suomalaiselle ja koko Suomelle.

Hyvät keskustalaiset,

Itse ajattelen, että isot asiat pitää ratkaista yhdessä. Asiat, jotka vaikuttavat kaikkiin suomalaisiin. Ne ovat liian arvokkaita puolue- ja vaalipolitikointiin.

Suomalaisten lähi- ja peruspalvelut ovat sellainen asia. Suomen turvallisuus on sellainen asia.

Isoissa asioissa yksituumaisuus on arvo sinällään. Historia osoittaa, että mitä yhtenäisempiä me suomalaiset olemme, sitä paremmin kestämme ulkoa tulevat uhat.

Hyvät aatesisaret ja -veljet,

Turvallisuus on kokonaisuus. Turvallisuus on myös sitä, että Suomen rajat pitävät. Sitä, että poliisi tulee hätiin ja arki on turvallista kautta maan. Niin kaupungeissa kuin maaseudulla.

Turvallisuus on myös sitä, että meillä suomalaisilla on kaikissa tilanteissa huoltovarmuus omasta takaa. Ruokaa ja energiaa kotimaasta ja maakunnista. Näissä oloissa kumpikaan ei ole itsestäänselvyys. Viljelijöiltä on nyt rahat loppu.

Suomalaisen ruuan tulevaisuus pitää turvata! Siitä meidän keskustalaisten tulee pitää huolta. Ulkomaisia, fossiilisia polttoaineita pitää korvata kotimaisilla, uusiutuvilla, maakunnissa tuotetuilla energiamuodoilla.

Huoltovarmuus ja omavaraisuus ovat isoja asioita. Siksi niissä tarvitaan yhtä vaalikautta pidempi ja yhtä hallitusta laveampi sopu. Siksi teen nyt ehdotuksen: solmitaan kansallinen omavaraisuussopimus. Laajasti yhteiskunnan eri toimijoiden kesken.

Siis kansallinen omavaraisuussopimus laajasti eri toimijoiden kesken!

Omavaraisuussopimuksen tavoite olisi maamme ruoka- ja energiaomavaraisuuden vahvistaminen pitkälle tulevaisuuteen. Siis huolenpito suomalaisten perusasioista epävarmassa maailmassa poliittisista suhdanteista riippumatta.

Kotimaista ruokaa ja energiaa ei ole, ellei elinkeinotoiminta ole kannattavaa, ellei ole yrittäjiä niitä tuottamassa ja ellei koko Suomessa ole elämisen edellytyksiä. Kauttaaltaan elinvoimainen Suomi on tärkeä osa maanpuolustusta.

Siksi omavaraisuussopimus olisi myös sopimus koko maan tasapainoisesta kehittämisestä ja voimavarojen hyödyntämisestä.

Tarvitsemme vahvaa aluepolitiikkaa. Keskittämispolitiikalla ei huoltovarmuutta, omavaraisuutta eikä maanpuolustusta turvata.

Hyvät naiset ja miehet,

Ajat ovat poikkeuksellisen vakavat. Ihmiset odottavat, että näissä oloissa Suomen asioita hoidetaan vakaasti.

Nyt jos koskaan isänmaan edun pitää mennä kaiken muun edelle. Nyt on kyse Suomen selviytymisestä. Nyt on kyse yhteisen isänmaamme turvallisesta tulevaisuudesta.

Ollaan odotusten arvoisia.

Lue seuraavaksi

”Kepun siltarummut” Keskustalle kunnia-asia
Viikonloppuna uutisoitiin, että töihin ajavien suomalaisten kustannukset voivat lähitulevaisuudessa nousta jopa sadoilla euroilla. Työmatkavähennyksen yläraja lasketaan 7000 euroon ja alarajaa – siis omavastuuta – nostetaan 900 euroon. Jälkimmäinen tuntuu etenkin pienituloisimpien, autoa töissä käyntiin tarvitsevien ihmisten arjessa.
19.9.2023 / Uutiset
Eduskuntaryhmän viikkotiedote: Lähipalveluiden kurjistaminen tulee kalliiksi
Hallitus kokoontuu ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona budjettiriiheen. Siellä hallitus neuvottelee valtion ensi vuoden budjetista, julkisen talouden suunnitelmasta eli koko vaalikauden menokehyksistä sekä myös kuluvan vuoden lisätalousarviosta.
15.9.2023 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli kysyi syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla, miksi hallitus leikkaa sosiaali- ja terveyspalveluista ja keskittää lähipalvelut.
12.9.2023
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan Pylväs: Isot asiat pitää ratkaista yhdessä – tarvitaan kansallinen omavaraisuussopimus