Skip to content

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi: Työrauhaa hyvinvointialueille

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi ihmettelee professori Heikki Hiilamon intoa vähentää hyvinvointialueiden määrää tilanteessa, missä sote-uudistus on ollut voimassa pari kuukautta.

– Hiilamo kiirehtii asioiden edelle. Hyvinvointialueet ovat vasta aloittaneet työnsä.

Hyvinvointialueiden yhdistäminen ei ole ratkaisu myöskään työvoimapulaan.

– Alueiden lukumäärän sijasta olennaisempaa on, miten palveluiden järjestämisen uudistamisessa onnistutaan. Digitalisaation, tuki- ja avustavan henkilöstön hyödyntäminen, sekä yksityisten toimijoiden käyttäminen palvelutuotannossa joustavasti on vaikuttavampi tie henkilöstöpulaan vastaamisessa kuin alueiden yhdistäminen.

– Onko muilla puolueilla suunnitelmat olemassa jo alueiden yhdistämiseksi? Näistä suunnitelmista olisi reilua kertoa äänestäjille vaalien yhteydessä, vaatii Lohi.

Hyvinvointialueiden rahoitusmallista löytyy varmasti hiottavaa, mutta tarveperusteisuudesta Keskusta ei tingi eikä Keskusta lämpene maakuntaverolle.

– On luonnollista, että rahoituksen perustana on sote- palveluiden todellinen tarve. On hyvinvointialueiden rujoa aliarviointia edes vihjailla, että tämä tarveperusteisuus ikäänkuin laiskistaisi alueita tekemään parhaansa alueensa ihmisten terveyden ja hoidon eteen.

– Yksi sote-uudistuksen keskeisimpiä arvoja ja tavoitteita on yhdenvertaisuuden vahvistaminen eri puolella Suomea asuvien kesken. Maakuntavero vaikuttaisi päinvastaiseen suuntaan, siksi sen käyttöönotossa ei ole mieltä oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Keskusta ei kannata maakuntaveron käyttöönottoa. Mikä lienee muiden puolueiden kanta asiaan, kysyy Lohi.

 

 

Markus Lohi

Markus Lohi

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja (LappI)

Lue seuraavaksi

Eduskuntaryhmän viikkotiedote: Keskustalta välikysymys lähipalveluiden pelastamiseksi
Keskustan eduskuntaryhmä tekee hallitukselle välikysymyksen neuvola, terveys-, vanhus- ja muista lähipalveluista. Tilanne sosiaali- ja terveyspalveluissa on vakava.
29.9.2023 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Keskustalta välikysymys: Lähipalvelut pitää pelastaa
Keskusta tekee hallitukselle välikysymyksen terveys-, vanhus- ja muista suomalaisten lähipalveluista. Tilanne on vakava.
27.9.2023 / Uutiset
Keskustan puoluekokouksen kannanotto: Olli Rehn on suomalaisia yhdistävä voima
Keskustan puoluekokouksen mukaan presidentinvaaleissa on kyse siitä, kuka ehdokkaista on paras täyttämään presidentiltä vaadittavat edellytykset vaikeassa ja vaarallisessa kansainvälisessä tilanteessa. Puoluekokouksen kanta on selvä: Keskustan ehdokas Suomen tasavallan presidentiksi on filosofian tohtori Olli Rehn.
23.9.2023 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi: Työrauhaa hyvinvointialueille