Olen arvioinut niin SDP:n kuin kokoomuksenkin talouslinjaukset, nyt on perussuomalaisten vuoro. PS:n ohjelman hyvä puoli on se, että PS ei rajaa suurimpia hallinnonaloja säästöjen ulkopuolelle. Viime vaalikausina kaikki puolueet ovat leikanneet kaikilta hallinnonaloilta, eikä nytkään millään puolueella ole uskottavuutta puhua suurien pääluokkien ”erityissuojelusta”.
Perussuomalaisten talouslinjan iso ongelma on se, että heidän näkemyksensä ovat talouskasvua hylkiviä. Talouden tasapainottaminen nimittäin edellyttää menojen hillintää ja talouden kasvua.
Suomen kehno ikärakenne ja työvoimapula edellyttävät työntekijöiden saamista myös ulkomailta. PK-yritykset ympäri maata valittavat työvoimapulaa, ongelma piinaa myös julkista sektoria. Kansantalous tarvitsee enemmän ”kakun leipojia”, työtätekeviä veronmaksajia ja yrittäjiä. Vihamielinen kanta työperäiseen maahanmuuttoon on vihamielisyyttä yrittäjien ja talouden tarpeisiin.
Julkista taloutta vahvistavissa työllisyystoimissa Perussuomalaiset ovat SDP:n konservatiivisia aatetovereita. Puolue suhtautuu torjuvasti Keskustan ja Kokoomuksen uudistuslinjaan. Linja ei ole yllätys: Kun tällä hallituskaudella poistimme eläkeputken ja kiristimme työnhakuvelvoitetta, vastusti PS molempia päätöksiä.
Perussuomalaisten tiukka suhtautuminen kaikkiin työllisyystoimiin synnyttää epäilyksen siitä, että heidän kanssaan työllisyyspäätökset olisivat vähintään yhtä vaikeita kuin SDP:nkin kanssa.
Toinen ongelma PS:n linjassa on kielteinen suhtautuminen kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ja uusiutuviin luonnonvaroihin nojaavaan yrittäjyyteen. Vuosikymmeniä Keskusta on puhunut ja tehnyt työtä vihreän teollistamisen ja biotalouden puolesta, nykyisin tästä puhutaan ”vihreänä siirtymänä”. Suomelle tämä on merkinnyt lisää työtä ja yrittäjyyttä, kasvavaa omavaraisuutta energiassa ja pienempiä päästöjä.
Ulkomainen fossiilibisnes sheikkeineen ja oligarkkeineen taistelee suomalaista uusiutuvaa energiaa ja vihreää teollistamista vastaan. Keskusta on uuden suomalaisen työn puolella, perussuomalaiset puolustavat menneisyyden ulkomaista vaihtoehtoa.
Perussuomalaiset eivät näe ideologisten silmälappujensa läpi, että lähes kaikki merkittävät teolliset investointisuunnitelmat eri puolilla Suomea pohjautuvat puhtaan uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Pohjois-Ruotsissa käynnissä on jopa sadan miljardin euron investointibuumi ympäristöystävällisempään energiaan, teollisuuteen, raaka-aineisiin, väyliin ynnä muihin tulevaisuuden talouden moottoreihin. Meidänkin pitää ottaa maailmalta rahat pois kuleksimasta, katsoa eteenpäin eikä haaveilla hiilenmustasta menneisyydestä.
Lopputulema onkin kaksijakoinen. Perussuomalaisille leikkaukset palveluihin, sosiaaliturvaan ja muihin menoihin ei tuota ongelmia, mutta työllisyyttä, yrittäjyyttä ja kasvua vauhdittava politiikka perussuomalaisten kanssa on erittäin vaikeaa. PS:n työtä ja kasvua vastustava, menneisyyteen katsova linja vaikeuttaa merkittävästi hyvinvointi-Suomen taloudellisen pohjan kuntoon laittamista.