Kurvinen puoluevaltuustossa: Suomi nousee sopimalla ja yhteistyöllä

Antti kurvinen puoluevaltuusto 13062020
Antti kurvinen puoluevaltuusto 13062020

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa 13.6.2020

Arvoisa Keskustan puoluevaltuusto,

Puheenvuoroni on virallisesti eduskuntaryhmän toimintakertomus vuodelta 2019. Sallinette kuitenkin, että esitän myös muutaman aatoksen tulevaisuudesta.

Kuitenkin ensin katsaus lähihistoriaan: Viime vuoden alkupuolella säädettiin uudet tiedustelulait. Se oli huolenpitoa sekä ihmisten arjen että Suomen turvallisuudesta.

Sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen oli iso epäonnistuminen. Siihenastinen työ on kuitenkin pystytty pitkälle hyödyntämään tällä vaalikaudella, kuten lausunnoille vastikään lähteneet esitykset uudistuksesta osoittavat.

Keskustan eduskuntaryhmä lähtee siitä, että sote toteutetaan maakuntapohjaisesti, turvaten 18 perinteisen maakunnan tulevaisuuden. Eduskuntaryhmän mielestä uudistus on toteutettava hallitusohjelmassa kirjatulla tavalla, myös aluejaon osalta.

Keskustan ryhmä kutistui vaalitappion myötä 48 kansanedustajasta 31 edustajaan. Jokaisessa tappiossa on kuitenkin seuraavan voiton siemen: ryhmä uudistui voimakkaasti. Kolmasosa edustajista on uusia. Ryhmä myös nuortui merkittävästi: kolmasosa edustajista on syntynyt 1980-luvulla. Keskustan ryhmä on eduskunnan toiseksi nuorin keski-iältään.

Päätimme osallistua hallitusneuvotteluihin. Kaikki Keskustan kansanedustajat olivat Säätytalolla neuvottelemassa. Se näkemys, kokemus ja osaaminen on luettavissa hallitusohjelmasta.

Tätä vaalikautta voi perustellusti sanoa isojen mullistusten ajaksi.

Keskustan päätyminen hallitukseen, pääministerin ero, koronavirus ja viimeisimpänä valtiovarainministerin vaihtuminen ovat kaikki olleet isoja mullistuksia. Meitä eniten koskettanut mullistus oli kuitenkin kansanedustaja Antti Rantakankaan äkillinen poismeno. Vieläkin tekee kipeää tajuta, että Veli Antti on lopullisesti poissa.

Hyvä kokousväki,

Toissapäivänä hallitus päätti, että Vaalaan Pohjois-Pohjanmaalle rakennetaan uusi vankila. Valmistuessaan se korvaa samassa kunnassa toimivan Pelson vankilan. Pitkään puristetun ratkaisun aikaan saamisesta on kiittäminen montaa ihmistä, mutta etenkin Antti Rantakangasta.

Tämä oli hänelle sydämenasia. Samalla se kertoo jotain perustavanlaatuista keskustalaisuudesta. Anttiin luotettiin. Hän sai kansanedustajan valtakirjan kuusi kertaa. Sillä luottamuksella hän ajoi ihmisten asioita. Piti puolta. Keskustalaisuus on pohjimmiltaan nimenomaan puolenpitoa. Puolenpitoa kotiseudusta, Suomesta ja myös maailman ympäristöstä ja luonnosta.

Aatesisaret ja -veljet,

Politiikan viime aikojen tapahtumat ovat ymmärrettävästi koetelleet luottamusta ja hämmentäneet suomalaisia. Keskustan elo on näyttänyt sekavalta. Nyt Keskustan tilanne pitää vakauttaa.

Puheenjohtajamme Katri Kulmuni teki viime viikolla erittäin kunnioitettavan ja arvokkaan henkilökohtaisen ratkaisun. Katrille poliittinen vastuu ei ole sanahelinää, vaan todellista vastuunkantoa. Katri osoitti sellaista periaatteellisuutta, josta hänet on tässä kansanliikkeessä opittu tuntemaan.

Pitkäaikaisen pääministerin ja puoluejohtaja Matti Vanhasen esittämisen valtiovarainministeriksi puolestaan toivon kertovan, että Katrin johtama Keskusta on tosissaan. Suomi on niin vakavassa paikassa, että nyt jos koskaan tarvitaan vakautta sekä päätöksenteko- ja toimintakykyistä hallitusta.

Matin nimitys, samoin kuin Anu Vehviläisen valinta eduskunnan puhemieheksi, ovat Suomen näkymiä vakauttavia valintoja. Katri jatkaa puolueen puheenjohtajana ja ryhmä tukee häntä siinä työssä.

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet,

Olen kiinnostunut historiasta niin kuin varmasti teistäkin moni. Tämä on johtanut siihen, että ryöstöviljelen puheissani Winston Churchillin sitaatteja. Ne ovat usein osuvia. Niin myös tänään: ”Historia tulee olemaan minulle ystävällinen, sillä aion itse kirjoittaa sen.”

Isojen mullistusten aika jatkuu. Koronaviruksen kaikkia seurauksia ei vielä tiedetä, mutta maailma muuttuu varmasti ja uudenlaiset jännitteet nostavat jo päätään.

Suomen talous-, työttömyys- ja velkaongelmat pakosta kärjistyvät. Laskunmaksunkin aika koittaa. Ne kanssaihmiset, joilla jo valmiiksi oli toimeentulo- tai muita vaikeuksia, uhkaavat joutua entistä ahtaammalle.

Toisaalta moni Keskustan sydämenasia – hajauttamisesta alkaen – on tämän vitsauksen myötä kokenut jonkinlaisen renessanssin.

Kysymys kuuluu, pystyykö tämä meille kaikille rakas puolue Churchilliä mukaillen kirjoittamaan historiaa? Minulle tuon historian kirjoittamista on, että pidämme Suomen puolta viisaalla, yhdessä sovitulla ulko- ja turvallisuuspolitiikalla.

Minulle tuon historian kirjoittamista on, että saamme Suomen talouden uudelleen kasvuun ja tähän maahan lisää työpaikkoja.

Minulle tuon historian kirjoittamista on, että nyt koituva lasku jaetaan oikeudenmukaisesti koko maan ja kaikkien suomalaisten kannalta. Eriarvoistavat leikkaukset ja näivettävät veronkorotukset on pystyttävä mahdollisimman pitkälle minimoimaan.

Minulle tuon historian kirjoittamista on, pidämme Suomen ehyenä yhteiskuntana ja hyvänä maana jokaiselle ihmisille ja etenkin kaikista heikompiosaisille. Peruspalvelut ja yhteiskunnan turvaverkot on laitettava uudistamalla kuntoon. Se sote tarvitaan.

Hyvät puoluevaltuuston jäsenet,

Historian kirjoittamiseen tarvitaan ihmisten luottamusta. Luottamus tulee vain tekojen, pienien ja isojen, kautta. Siitä, että Suomi nostetaan takaisin jaloilleen.

Tekoihin tarvitaan sopimisen ja yhteistyön kykyä. Molemmat ovat keskustalaisilla verissä. Viisaasti toimimalla myös Keskusta kyllä nousee. Kirjoittamaan jatkossakin historiaa.

Lue seuraavaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Verohelpotuksia vihreän siirtymän investointien saamiseksi Suo-meen
Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan erityistalousalueet voivat olla yksi mahdollinen vastaus kiristyvään kansainväliseen kilpailuun vihreän siirtymän investoinneista. Vihreän siirtymän investointeja houkuttelevat erityistalousalueet rakentuisivat esimerkiksi teollisuuspuistojen ympärille. Teollisuuspuistot olisi luvitettu ja kaavoitettu etukäteen kokonaisuutena ja näin ne nopeuttaisivat alueelle tehtäviä investointeja. Tällaisille alueille voitaisiin myöntää määräaikaisia verohelpotuksia esimerkiksi yhteisöverosta, Lintilä ehdottaa.
26.3.2023 / Uutiset
Rospuuttokuopat kuntoon, miljardiraiteet jäihin
Aika on rahaa. Oikein paljonkin rahaa. Tarkalleen ottaen minuutti maksaa 331 miljoonaa euroa. Niin paljon konsulttien mukaan maksaisi, jos juna viilettäisi metsien ja peltojen halki Helsinki-Vantaan lentokentältä suoraan Tampereelle.
25.3.2023 / Uutiset
EU:n meriliikenneasetuksesta sopu – Suomen kilpailukyvylle välttämättömän talvimerenkulun erityispiirteet huomioitu
Euroopan parlamentti, jäsenmaiden neuvosto ja komissio pääsivät sopuun FuelEU Maritime -meriliikenneasetuksesta. Aamuyön tunneille venyneissä tiukoissa neuvotteluissa päätettiin meriliikenteestä aiheutuvien päästöjen vähentämisestä vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöä lisäämällä. Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) toimi asetuksessa Renew Europe -ryhmänsä neuvottelijana.
23.3.2023 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKurvinen puoluevaltuustossa: Suomi nousee sopimalla ja yhteistyöllä