Skip to content

Lakialoite hyvinvointipalveluiden turvaamisesta

Keskustan eduskuntaryhmän tunnus
Keskustan eduskuntaryhmän tunnus

Keskustan eduskuntaryhmän lakialoite:

Lähipalvelut pitää turvata – hyvinvointialueille lisää aikaa tasapainottaa talous

Hyvinvointialueille pitää antaa lisää aikaa tasapainottaa taloutensa, jotta ihmisten terveys- ja muut lähipalvelut pystytään turvaamaan koko Suomessa.

Keskustan eduskuntaryhmän tekemässä lakialoitteessa esitetään, että hyvinvointialueiden niin sanottua alijäämän kattamisvelvoitetta pidennetään määräaikaisesti kahdesta vuodesta neljään vuoteen.

Lakialoitteen ensimmäisen allekirjoittajan, eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan hyvinvointialue voisi näin jaksottaa tarvittavat toimenpiteet pidemmälle ajalle ilman, että se olisi pakotettu karsimaan ja keskittämään neuvoloita, perhekeskuksia, hammashoitoloita, terveysasemia ja vuodeosastoja.

– Nyt ollaan tällä tiellä, kun hyvinvointialueilla monesta ennalta arvaamattomasta syystä on rahasta vajetta ja hallituksen ohjelma pakottaa äkkivääriin päätöksiin. Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen tavoite on vahvistaa perustason lähipalveluja, jolla voidaan edistää ihmisten terveyttä ja samalla säästää kustannuksia. Lähipalvelujen alasajo tulee pidemmän päälle sekä inhimillisesti että taloudellisesti kalliiksi, Kurvinen sanoo.

Lakialoitteen mukaan alijäämien kattamisajan pidennystä haettaisiin valtiovarainministeriöltä perustelluin syin. Samalla tämä kannustaisi hyvinvointialueita vastuulliseen taloudenpitoon sekä antaisi nykyistä enemmän aikaa turvata lähipalvelut, kehittää palveluja ja saada aikaan kustannussäästöjä esimerkiksi teknologiaa ja liikkuvia palveluja hyödyntäen.

Samalla valtiovallalla olisi mahdollisuus arvioida ja korjata hyvinvointialueiden rahoituksessa ja rahoitusjärjestelmässä ilmenneitä puutteita.

– Hallitus ei omista linjauksistaan ole perääntynyt. Siksi toivomme, että eduskunnasta löytyisi yhteistä tahtoa turvata ihmisten lähipalvelut ja yli puoluerajojen tukea tälle aloitteelle. Sosiaali- ja terveyspalvelut eivät ole hallitus-oppositio-asia. Ne ovat hyvinvointiyhteiskunnan perusta ja tae sille, että perustuslakiinkin kirjattu ihmisten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat, Kurvinen tähdentää.


Lisätietoja: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen, puhelin 044 751 4257
ja poliittinen asiantuntija Timo Portaankorva (aloitteen yksityiskohtainen sisältö), puhelin 040 590 7956

 

Lue seuraavaksi

Keskustan Kurvinen eduskuntapuheessaan: Keskustan talousvaihtoehto on vastuullinen ja inhimillinen
Keskustan vaihtoehto hallituksen linjaukselle olisi velkaantua vähemmän, mutta toimia silti vastuullisesti ja tasapuolisesti. Keskusta tukisi lapsiperheitä ja sellaiseksi haluavia ja samalla kasvupanostuksia suunnattaisiin koko maahan.
29.11.2023 / Uutiset
Keskustan Kurvinen: Keskustan vaihtoehto on rohkaiseva ja vastuullinen
Keskustan vaihtoehto hallituksen linjaukselle olisi velkaantua vähemmän, mutta toimia silti vastuullisesti ja tasapuolisesti. Keskusta tukisi lapsiperheitä ja sellaiseksi haluavia ja samalla kasvupanostuksia suunnattaisiin koko maahan. Lähipalveluita ja kunnon liikenneyhteyksiä tarvitaan Keskustan linjauksen mukaan ihan kaikkialla Suomessa.
29.11.2023 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Puoluevaltuuston kokouksen toinen päivä 26.11.2023
Puoluevaltuuston sunnuntaipäivä alkoi talousseminaarilla. Kokouksen päätösasioissa mm. eurovaaliehdokkaiden asettaminen.
27.11.2023 / K-Studio
EtusivuAjankohtaistaUutisetLakialoite hyvinvointipalveluiden turvaamisesta