Siirry sisältöön

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen puoluekokouksessa 2.9.2023: Olli Rehn on keskustalaisten vahva ja ainoa suosikki

Keskustan ylimääräinen puoluekokous 23.9.2023 Turussa

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen: Puheenvuoro puoluekokouksen kohdassa 6. Keskustan presidenttiehdokkaan valinta

Arvoisa kokouksen puheenjohtaja, hyvä puoluekokousväki,

Saan ilokseni pohjustaa tämän kokouksen merkittävimmän päätöksen. Olemme kokoontuneet tähän ylimääräiseen puoluekokoukseen valitsemaan Keskustalle ehdokkaan ensi talven presidentinvaaleihin. En voisi kuvitella kunniakkaampaa kokousta tai tärkeämpää syytä yhteenkokoontumiselle.

Keskustan sääntöjen 31. pykälä sisältää määräykset presidenttiehdokkaan nimeämisestä. Siinä todetaan, että puolueen presidenttiehdokkaan nimeää puoluekokous puoluehallituksen esityksen pohjalta. Puoluekokous on Keskustan ylin päättävä elin ja presidenttiehdokkaan nimeäminen niin merkittävä päätös, että se on juuri tämän tänäänkin tänne Turkuun kokoontuneen joukon tehtävä.

Samaisessa sääntöpykälässä todetaan myös, että ehdokkaan asettamista voi edeltää esivaali, joka toimeenpannaan puoluevaltuuston hyväksymän erillisen ohjesäännön mukaisesti. Puoluevaltuusto päätti tästä ohjesäännöstä viime huhtikuun kokouksessaan ja puoluehallituksen asettaman aikataulun mukaisesti esityksiä esivaaliin oli mahdollista tehdä heinäkuun loppuun asti. Esitysoikeus oli kaikilla keskustaperheen lähes kahdella tuhannella perusjärjestöllä ja piireillä, ja esitysaikaa kenttäväellä oli tosiaan kolme täyttä kuukautta.

Puoluehallitus käsitteli kokouksessaan 3.8. esivaaliin tehtyjä ehdotuksia. Esityksiä toimitti yhteensä seitsemän järjestöä, joista kaikki olivat Keskustan piirijärjestöjä. Lisäksi vetoomuksia esitti lähes yhtä moni piirijärjestö.

Puoluehallitus pystyi siis kokouksessaan toteamaan, että sääntöjen mukaisia esityksiä oli tehty runsaasti. Jokainen kentältä tullut ehdotus, Peräpohjolasta Helsinkiin, koski yhtä henkilöä: Filosofian tohtori Olli Rehniä.

Tänäänkin voimme täällä hyvillä mielin todeta, että Olli Rehn on keskustalaisten vahva ja ainoa suosikki paitsi puolueen presidenttiehdokkaaksi myös seuraavaksi Suomen presidentiksi! Hyvät ystävät, annetaan aplodit mahtavalle Olli Rehnille!

Hyvät ystävät,

Olli Rehnin kampanja järjestäytyy valitsijayhdistyksen kautta. Ratkaisun perustelut ovat vankat.

Kansainvälisesti kampanjat on jo pitkään järjestetty projekteina, joihin kuka tahansa voi osallistua myös puolueista itsenäisinä toimijoina. Käytännössä tämä suuntaus oli meilläkin nähtävissä vaikkapa viime kevään eduskuntavaaleissa, harvan ehdokkaan kampanjan perusta oli häntä tukenut puolueyhdistys. Pohja on nykyään laajempi ja osallistumisen mahdollisuudet monipuolisemmat.

Ennustajan vikaa minussa ei taida olla, mutta ennakoin, että valitsijayhdistykset yleistyvät entisestään tulevissa presidentinvaaleissa. Tämä on kätevä ja ketterä tapa organisoida vaalityö ja kyllä – ne ovat myös pohja todellisille kansanliikkeille, joihin vapaaehtoiset voivat tulla mukaan puoluetaustaan katsomatta. Valitsijayhdistys on ajassa elämistä ja osallistumisen mahdollisuuksien tarjoamista mahdollisimman monelle.

Vaalilaki toteaa, että presidentinvaalissa puolueilla ja valitsijayhdistyksillä voi olla sama ehdokas. Tätä mahdollisuutta me – Keskusta ja Olli Rehnin valitsijayhdistys – nyt yhdessä hyödynnämme. Asetamme yhteisen ehdokkaan, joka on avoin laajoille kansanjoukoille ja tunnustaa avoimesti myös poliittisen kotinsa.

Puoluesihteerinä haluan kiittää valitsijayhdistyksen taustaorganisaatiota aktiivisesta työn liikkeelle laittamisesta. Kannattajakorttien kerääminen muutamassa kuukaudessa on hyvä pohja varsinaiselle kampanjatyölle, joka starttasi viikko sitten. Se oli myös monelle keskustalaiselle mahdollisuus tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä kesän mittaan.

Erityinen kiitos kaikille teille tässä salissa, jotka osallistuitte kannattajakorttien keräämiseen. Kymmenienntuhansien kannattajakorttien takana on vähintään satatuhatta kohtaamista suomalaisten kanssa, myönteisin ja eteenpäin katsovin mielin. Tällä otteella ja asenteella kelpaa jatkaa. Minun puoluesihteeriaikanani mikään kampanjatyö ei ole alkanut näin myönteisissä merkeissä, tästä ei voi alkaa muu kuin voitokas loppusuora kohti tammikuun vaaleja.

Hyvät ystävät,

Elokuun kokouksessaan puoluehallitus linjasi myös, että Suomi tarvitsee vahvan, valmiin ja yhdistävän presidentin. Tässä keskustalaiset päättivät kulkea vastavirtaan ja olla uskollisia omille arvoilleen. Siinä missä politiikan laidat pyrkivät aina vain jyrkemmin lietsomaan vastakkainasettelua suomalaisten keskuudessa, on puolueemme ja tukemamme ehdokkaan rooli erilainen. Tässä on keskustaväen yhteinen tehtävä myös alkavassa kampanjassa.

Ajat ovat kovat. Vaatimukset kovien aikojen presidentille ovat korkeat. Suomi tarvitsee varman, osaavan ja kokeneen presidentin, joka on heti tehtäviinsä valmis. Ennen muuta tarvitaan koko Suomen presidentti, joka yhdistää suomalaisia ja on vastavoima vastakkainasettelulle. Olli Rehn on kaikkea tätä.

Hyvä puoluekokouksen puheenjohtaja, arvoisa puoluekokousväki,

Puoluehallitus esittää ylimääräiselle puoluekokoukselle, että Suomen Keskusta rp. nimeää ehdokkaakseen Suomen tasavallan presidentinvaaleissa 2024 Suomen Pankin pääjohtaja, filosofian tohtori Olli Rehnin.

Lue seuraavaksi

Keskusta tiukkana ruuantuotannosta, taloudesta ja EU-asioista
Keskustan kansanedustaja Eerikki Viljanen vaati eduskunnan kyselytunnilla hallitusta täyttämään EU-politiikassa lupauksensa viljelijöille. Myös kokoomuksen MEP-ehdokkaiden valmiutta leikata ruuantuotannosta ihmeteltiin .Eduskunnan välikysymyskeskustelussa Keskusta puolestaan tarjosi talouteen oman, hallitusta oikeudenmukaisemman vaihtoehtonsa. Hallituksen EU-tavoitteet näyttäytyvät toistaiseksi höttöisinä eivätkä yhteisvelan ja ennallistamisasetuksen osalta kelpaa Keskustalle. Eduskunnan viikko on näyttänyt myös vastatuulta hallituksen olutlaille. Enemmistö sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenistä vastustaa hallituksen ajamaa vahvempien alkoholijuomien ruokakauppamyyntiä.
17.5.2024 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Keskustalaiset muistuttivat eduskunnan välikysymyskeskustelussa, että Suomi on saatava oikeudenmukaisella ja reilulla tavalla kasvun tielle. Keskustalla on tähän vaihtoehdot omassa linjassaan. Ryhmäpuhuja Eeva Kalli muistutti, että kodeissa ja työpaikoilla ansaitaan parempaa kuin mitä viimeinen vuosi on hallituksen toimin ollut. Suomalaisille voidaan järjestää töitä ja talous kasvuun, terveysasemat ja muut lähipalvelut voidaan pelastaa. Keskustan ja Liike Nytin jättämän välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Keskustan Markus Lohi muistutti yhdessä ryhmäpuhujan kanssa, että aina on vaihtoehtoja. Etenkin silloin, kun vallanpitäjät väittävät, että vaihtoehtoja ei ole.
15.5.2024 / Uutiset
Eeva Kalli: Vallalla kova politiikka ja otteet
Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli sanoi välikysymyskeskustelun ryhmäpuheessa, että politiikassa toista ei enää tulla puolitiehen vastaan. Sillat palavat ja luottamus niiden mukana. Hallituksen toimet eriarvoistavat ihmisiä, syövät orastavan kasvun eväitä ja heikentävät luottamusta. Kalli muistutti, että kodeissa ja työpaikoilla ansaitaan parempaa kuin mitä viimeinen vuosi on ollut. Keskustalla olisi siihen keinoja.
15.5.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetPuoluesihteeri Riikka Pirkkalainen puoluekokouksessa 2.9.2023: Olli Rehn on keskustalaisten vahva ja ainoa suosikki