Siirry sisältöön

Keskusta vaatii hallitukselta vastauksia vanhushoidosta

 

Hallitus, mitä vastaatte, kun ikääntyminen pelottaa?

– Keskusta odotti parannuksia ikäihmisten palveluihin. Mitään lakiesitystä ei ole tulossa ja aiommekin sen vuoksi jättää välikysymyksen arvokkaasta ikääntymisestä ja vanhusten palveluista. Kysynkin hallitukselta: miten takaatte riittävän rahoituksen ikäihmisten palveluihin?

Välikysymysilmoituksen lisäksi Keskustan Antti Kurvinen kertoi eduskunnan kyselytunnilla, kuinka hän on kuullut yhä useamman kertovan, että tällä hetkellä pelottaa ikääntyä, kun hallitus vie palveluita kauas tai kokonaan pois.

Keskustan Hanna Kosonen puolestaan huomautti työministerille, että hallitus toimii täysin ristiriitaisesti: ensin työministeri kävi etsimässä Aasiasta Suomeen hoitajia. Nyt terveyspalveluista leikataan rajusti ja sen vuoksi hoitajia irtisanotaan. Koulutusleikkauksien vuoksi myös hoitajien lisäkoulutus on vaikeaa.

– Missä vaiheessa saamme eduskuntaan esityksen aikuiskoulutustukea korvaavasta mallista, joka edistää työntekijöiden saamista niille aloille, joissa heistä on pula?

Markus Lohi jatkoi toteamalla, että lainsäädännössä olevat ongelmat pitää muuttaa, sillä juuri sitä varten kansanedustajat on työhönsä valittu.

– Onko hallitukselta tulossa helpotusta hyvinvointialueiden rahoitukseen vai onko ainoa keino, jos aikoo saada malttia ja järkevää ratkaisua, äänestää vaaleissa keskustaa?

Eeva Kalli tiedusteli vielä kysymysosion lopuksi, miksi hyvinvointialueille ei anneta joustoja hoitaa talous kuntoon, mitä asiantuntijatkin ovat suositelleet.

– Miksi hallitus jääräpäisesti pitää kiinni tästä ja pakottaa alueet pakkotahtisiin säästöihin?
Vastausvuorossa olleet kokoomuslaiset ministerit totesivat pääviestinsä olevan, että kaikista pidetään huolta. Keskustalaisten kysymysten valossa se ei kuitenkaan ole tällä hetkellä kaikkien suomalaisten kokemus.

 

 

 

Keskusta jätti välikysymyksen vanhustenhoidosta

– Meidän pitää rakentaa Suomea, jossa vanhenemista ei tarvitse pelätä. Jokaisen ikäihmisen pitää saada palveluja läheltä ja inhimillistä hoivaa silloin, kun apua tarvitsee. Nyt näin ei valitettavasti ole.

Keskustan välikysymyksessä kysytään, aikooko hallitus perua sosiaali- ja terveyspalvelujen leikkauksia, miten se aikoo turvata jokaiselle ikäihmiselle turvallisen elämän sen viime hetkiin asti ja palauttaa ihmisten luottamuksen palvelujen saantiin.

– Hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluihin tekemien leikkausten vuoksi myös vanhuspalveluissa mennään väärään suuntaan. Eikä parannusta ole luvassa. Hallituksen epäonnistuttua talouspolitiikassaan on päinvastoin mahdollista, että heti alue- ja kuntavaalien pidettävässä puoliväli- ja kehysriihessä vanhus-, terveys- ja muihin lähipalveluihin tehdään lisää heikennyksiä. Siksi Keskusta jätti välikysymyksen, Keskustan puheenjohtaja, välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Antti Kaikkonen sanoo.

Välikysymyksessä myös kysytään, miten hallitus varmistaa omaishoitajien jaksamisen tärkeässä työssään läheistensä hoitajina.

Keskustan kansanedustajan, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen Hanna-Leena Mattilan mukaan on yhteinen asia pitää huolta siitä, että jokainen ikäihminen saa tarvitsemaansa hoitoa ja voi elää arkea levollisin mielin.

– Lopulta vastuu tästä ja ihmisten perusoikeuksien toteutumisesta on kulloisellakin hallituksella – nyt Kokoomuksella ja Perussuomalaisilla. Suunnanmuutos tarvitaan. Keskusta ei leikkaisi sosiaali- ja terveyspalveluista. Antaisimme hyvinvointialueilla paremmin aikaa saada taloutensa kuntoon. Lopettaisimme ”mummorallin” siirtämällä Kelan matkakorvaukset hyvinvointialueille ja parantaisimme omaishoitoa. Näillä ratkaisuilla tilannetta voitaisiin korjata.

Välikysymyksessä on mukana myös Liike Nyt. Lue koko välikysymysteksti alla olevasta linkistä.

Välikysymys Ikääntyneiden Hoivasta

 

 

Kaikkonen: Suomen paketti on pidettävä kasassa

– Voimamiesten ja diilien maailmassakin suomalaisten pitää puolustaa sääntöihin perustuvaa järjestystä. Värisuora velvoittaa. Kyse on johtajuudesta, huomautti Keskustan Antti Kaikkonen keskiviikkona eduskuntapuheessaan.
Kansanedustajat kävivät kuluvan vuoden valtiopäivien aloituskeskustelun. Kaikkonen sanoi puheessaan, että kokoomuksen ja perussuomalaisten kauniit lupaukset ja kovat tavoitteet ovat monilta osin karanneet kauemmaksi kuin hallituksen aloittaessa.

– Hallituksen maailmassa toistellaan, miten hieno ohjelmapaperi hallituksella on. Tuolla oikeassa elämässä yhä useampi on saanut irtisanomispaperin käteen. Yhä useamman rahat eivät riitä. Liian moni vanhus jää vaille tarvitsemaansa hoitoa.

– Piti tulla satatuhatta uutta työllistä, nyt saldonne on miinus 50 000 ja työttömyys pahimmillaan yhdeksään vuoteen.
Keskusta haluaa tuplata talouskasvun ja pelastaa palvelut.

– Jos olet sitä mieltä, että Suomen suuntaa pitää muuttaa, vaihda keskelle. Jos olet sitä mieltä, että hallitusherrojen ja -rouvien on aika herätä ja tunnustaa, mitä kello on lyönyt, vaihda keskelle.

Lue Kaikkosen puhe tästä >

 

 

Hallitus sivuutti investointihyvityksessä pk-yritykset

On hyvä, että hallitus saa edes jotain kasvutoimia aikaan. Se esittää nyt uutta verotukea, investointihyvitystä, suurille puhtaan siirtymän investoinneille. Valitettavasti investointihyvityksen suunniteltu 50 miljoonan euron alaraja sulkee pienemmät toimijat pois, vaikka myös ne haluaisivat investoida vihreään siirtymään.

Keskusta haluaa investointihyvityksen myös pk-yrityksille. Se toisi Suomeen laajemman investointien kirjon ja vahvistaisi kotimaisen teollisuuden kilpailukykyä.

Tämän lisäksi Keskusta esittää korotettua, 30 prosentin hyvitystä itäiseen Suomeen, joka kärsii Suomessa kovimmin vaikutuksista, joita on seurannut Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan.

Kokoomus haluaa porkkanat vain suuryrityksille

Käytännössä tuki tulee siis kohdistumaan lähinnä suuryhtiöille mutta myös suuryritysten sisällä hyvityksen laitoskohtaisuus luo epäoikeudenmukaisuutta: jos konserni investoi esim. 60 miljoonaa kolmelle eri paikkakunnille 20 miljoonan euron osissa, se ei saisi tukea lainkaan. Hallituksen edellyttämä 50 miljoona euron vähimmäisraja on laitoskohtainen.

Pieniä- ja keskisuuria yrityksiä on kuritettu Orpon hallituksen toimesta mm. kotitalousvähennyksen leikkauksilla ja ALV-kiristyksillä. Porkkanat on varattu vain suurimmille yrityksille.

Euroopan malli: Pienetkin yritykset kelpaavat

Esimerkiksi Saksa ja Ranska tukevat myös pienempiä investointeja. Saksassa pienet yritykset voivat saada verotukea tiettyjen investointien osalta jo 500 000 euron hankkeille. Ranskassa tukitasot vaihtelevat ja pienemmille yrityksille tarjotaan jopa korotuksia. Myös alueellisesti kohdennettuja korkeampia tukitasoja on käytössä. Keski-Euroopassa ei pelätä vaan arvostetaan erityistalousalueajattelua toisin kuin Suomessa. Myös Tanskassa investointien verotuen alaraja on vain noin 1,3 miljoonaa euroa.

Onko Suomella todella varaa torjua pk-yritysten puhtaan siirtymän teolliset investoinnit?
Investointihyvitys vaikuttaa yritysverokertymään vasta vuodesta 2028 alkaen. Vielä aivan lähivuosina hyvityksen antaminen ei vaikuta verokertymään.

Voi myös kysyä, että minkä verran verotuloja aikanaan kertyy, jos pk-yrityksen investointi jää toteutumatta sen vuoksi, että käytössä ei ole samanlaista tukea mitä suuryritykset saavat? Silloin siitä ei kerry yhtään mitään verotuottoa.

Onko Suomi saanut viime aikoina niin paljon teollisia investointeja, että voimme sulkea pois pk-yritykset ja alueelliset kehitystoimet? Ei ole. Siksi investointihyvityksen on oltava kattavampi. Kasvun mahdollisuuksia on tarjottava laajemmalle yritysjoukolle ja Itäisen Suomen erityistarpeet tunnistava.

Investointihyvitys on perusteltu tilanteessa, jossa vastaavia järjestelyitä on muuallakin Euroopassa. Suomen investoinnit ovat pitkään olleet alamaissa.

Verohyvityksen tavoitteena on edistää teollisuuden siirtymää kohti ilmastoneutraaliutta tukemalla merkittäviä investointihankkeita. Vähintään 50 miljoonan euron arvoisille investoinneille myönnettäisiin 20 prosentin verohyvitys.

Hyvityksen enimmäismäärä olisi 150 miljoonaa euroa per konserni. Tuki kattaa mm. uusiutuvan energian tuotannon (ei sähkö) ja varastoinnin, teollisuusprosessien päästövähennykset ja strategiset alat, kuten akkujen valmistuksen. Hakuaika päättyisi vuoden 2025 loppuun, ja hallinnoinnista vastaisi Business Finland. Aikataulu on todella kireä.

Tuomas Vanhanen

 

Kansanedustajat ja muut liikkeellä: pelastetaan palvelut

Kokoomus-perussuomalaisen hallituksen päätöksistä johtuva neuvoloiden, perhekeskusten, koulujen, terveysasemien, vanhainkotien ja sairaaloiden päivystysten sulkeminen tuntuu suomalaisten arjessa niin kaupungeissa kuin maaseudulla.

Kyse on lasten ja nuorten hyvinvoinnista, perheiden pärjäämisestä, sairaiden hoitoon pääsystä ja siitä, että ikäihmiset saavat inhimillistä hoivaa.

Lähi- ja peruspalvelut pitää pelastaa. Siksi Keskustan kaikki kansanedustajat ovat tammi-helmikuussa liikkeellä Suomen isoimmissa kaupungeissa palvelujen pelastamiseksi.

Puhe- ja keskustelutilaisuudet ovat kaikille avoimia ja niihin on vapaa pääsy. Mukana tilaisuuksissa on tunnettuja ja mielenkiintoisia asiantuntijoita. Löydät alta tiedot seuraavista tilaisuuksista. Seuraa myös kotikulmiesi lehti-ilmoittelua.

Tule kertomaan toiveistasi ja huolistasi, kuulemaan Keskustan vaihtoehdosta ja rakentamaan turvallisempaa arkea ja parempaa Suomea. Pelastetaan palvelut yhdessä!

Tulevat tilaisuudet

Lauantai 15.2. klo 12 Vaasa, Bock’s Corner
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja kansanedustaja Mika Lintilä, vaikuttaja, kokemusasiantuntija Panu Laturi ja yrittäjä Sture Udd. Asiantuntijana Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen. Keskustelun juontaa Etelä-Pohjanmaan Keskustan varapuheenjohtaja Teemu Knuutti.

Lauantai 15.2. klo 13 Pori, kauppakeskus PuuvillaKeskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli ja valtioneuvos Matti Vanhanen. Keskustan juontaa Satakunnan Viikon päätoimittaja Kim Huovinlahti.

Maanantai 17.2. klo 16 Turku, Hansakorttelin Hansatori
Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja kansanedustaja Annika Saarikko. Asiantuntijana Turun Ensi- ja Turvakoti ry:n toiminnanjohtaja Heli Paasio. Keskustelun juontaa erityisopettaja Perttu Helin.

Lauantai 22.2. klo 11 Kuopio, kauppakeskus Sektori, Ramin konditoria
Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi ja kansanedustajat Hannu Hoskonen, Hanna Räsänen ja Markku Siponen. Asiantuntijoina Nuorten palvelut ry:n toiminnanjohtaja Tatu Tossavainen ja nuorisovaltuuston puheenjohtaja Juho Juvenius.

Katso myös täältä >

 

Lue seuraavaksi

Keskusta vetoaa vastuullisen kampanjoinnin puolesta
Kuntaliitto ja puoluesihteerit kutsuvat kaikki mukaan tekemään vuoden 2025 kuntavaaleista onnistuneet ja osoittamaan, että demokratia on edelleen vahvasti yhteiskuntamme perusta. Kunnat ja kaupungit, kuntalaiset ja kuntapäättäjät ansaitsevat laadukkaita päätöksiä ja rakentavan keskusteluilmapiirin.
27.2.2025 / Uutiset
Keskustalla malli: Ikäihmiset ansaitsevat parempaa kuin nyt
Keskusta antaisi hyvinvointialueille nyt lisäaikaa saada taloutensa kuntoon, jotta hoitajia ei tarvitse irtisanoa tai hoivakoteja ajaa alas. Kelakorvaukset Keskusta siirtäisi hyvinvointialueille eikä rahoissa jo valmiiksi rypeville terveysfirmoille. Keskusta toteuttaisi myös omalääkäri- ja -hoitajamallin. Muun muassa nämä keinot kertoi Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila ryhmäpuheessa, kun eduskunnassa keskusteltiin Keskustan jättämästä välikysymyksestä arvokkaasta ikääntymisestä ja vanhushoivan tilanteesta.
25.2.2025 / Uutiset
Keskusta ei usko keskittävään kulttuuripolitiikkaan
Jopa kulttuurin saralla nähdään, että kokoomus-perussuomalaisen hallituksen sanat ja teot ovat ristiriidassa keskenään. Hallitus leikkaa rajusti palveluita ja vie toimintaedellytyksiä ympäri Suomen teattereilta, orkestereilta, museoilta ja festivaaleilta, huomautti Keskustan Hanna Kosonen Keskustan ryhmäpuheessa eduskunnan puhuessa kulttuuripoliittisesta selonteosta.
24.2.2025 / Politiikka
EtusivuAjankohtaistaEduskuntaryhmän ViikkariKeskusta vaatii hallitukselta vastauksia vanhushoidosta