Eduskunta, opposition välikysymys palkkatasa-arvosta 15.10.2024
Keskustan ryhmäpuheenvuoro
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen
(muutosvarauksin)
Suomen Keskustan mielestä pienessä maassa nimeltä Suomi työntekijä ja työnantaja ovat samassa veneessä maailmantalouden kuohuvilla merillä. Arvostamme ay-liikkeen tekemää työtä ja kunnioitamme yrittäjiä, jotka omalla ja perheidensä riskeillä luovat hyvinvoinnin ja toimeentulon tähän tasavaltaan.
Yrittäjä ja palkansaaja ovat samalla puolella ja työelämässä tarvitaan ennen kaikkea yhteistyötä ja sopimista. Pienen kansantalouden on oltava ketterä ja joustava. Ja kuitenkin: hyvinvointiyhteiskunta, joka pitää heikommista huolen, on myös talouden kilpailuvaltti.
Keskusta on tukenut ja tukee monia tällä vaalikaudella esillä olevia työlakien muutoksia. Tuimme poliittisten lakkojen ja tukilakkojen rajaamista: työtaisteluoikeus ei tarkoita oikeutta kohtuuttomaan voimankäyttöön. Hallituksen esitys paikallisen sopimisen edistämisestä on pääosin pitkäaikaisten tavoitteidemme mukainen.
Työelämä ei uudistu rynkyttämällä
Viime viikolla eduskuntaan tuotu palkkakuoppalaki ei edistä joustavuutta ja sopimista suomalaisessa työelämässä.
Orpon hallituksen palkkamalli tuo vain jäykkyyttä, sanelua ja repimistä! Kehotan hallitusta kuuntelemaan keskustalaisia talousosaajia: entistä pääministeriä Esko Ahoa ja Suomen Pankin pääjohtajaa Olli Rehniä.
Olli Rehn ehdotti alkuvuodesta, että suomalaisen työelämän jäykkyyksiä avattaisiin isolla neuvottelupöydällä ja isojen uudistusten sopimisella yhteisessä neuvonpidossa. Suomalaisten työmarkkinoiden uudistuksia ei voi toteuttaa sanelemalla ja rynkyttämällä, vaan tarvitaan sopimista, jossa kaikki osapuolet ovat aidosti mukana.
Esko Aho ehdotti Suomeen Ruotsin esimerkin mukaista vientivetoista palkkamallia. Arvoisa puhemies, tämä esitetty palkkakuoppalaki ei ole Ruotsin mallin mukainen. Tämä on Ruotsin vientimallin irvikuva.
Vain sopimalla voidaan päästä eteenpäin
Vientimallia ei voi perustaa lain varaan. Se vaatii työmarkkinaosapuolten sopimuksen. Koska Orpon hallitus on myrkyttänyt ilmapiirin, sellaista sopimusta ei tule. Tämän vuoksi hallitus esittää lakia, joka vain halvaannuttaa ja sitoo valtakunnansovittelijan.
Valtakunnansovittelijan kädet sidotaan lailla, vaikka hän on pääsääntöisesti aina noudattanut niin sanottua yleistä linjaa sovittelussa.
Tätä puhetta kirjoittaessani mieleeni tulvi muistoja.
Muistan Kokoomuksen, joka vaati Sari Sairaanhoitajalle parempaa palkkaa. Muistan puheenjohtaja Petteri Orpon, joka sanoi koulutuksen olevan ”erityissuojeluksessa”.
Muistan Perussuomalaiset, jossa työmies Putkosen ääni kuului. Uuden työväen puolueen. Muistan puheenjohtaja Purran, jonka mukaan ”duunarialat tarvitsevat arvonpalautuksen”.
Kaikki nämä puheet on petetty!
Palkalla pitää myös tulla toimeen
Uskon, että nämä muistetaan myös kodeissa ja työpaikoilla läpi Suomen.
Siksi kokoomuslaisena tai perussuomalaisena olisin tänään aika nöyränä. Nöyryys ei kuitenkaan tunnu olevaan kummallekaan valtapuolueista ominaista. Sen sijaan ylimielisyys ja muiden syyttely tuntuu olevan.
Tosiasioita ei kuitenkaan pääse pakoon.
Kokoomus ja PS ovat lailla kippaamassa ison osan työntekijöistä ja etenkin monet naiset pysyvään palkkakuoppaan. Se on epäreilua ja se on väärin.
Keskustalle hallituksen palkkakuoppalaki ei käy. Kyse on oikeudenmukaisuudesta.
Työnainen ja työmies on palkkansa ansainnut. Hoitajasta opettajaan, siivoojasta kaupan myyjään, raksaduunarista poliisiin ja sotilaaseen. Palkalla pitää myös tulla toimeen.
Keskusta on aina ajanut palkkojen tasa-arvoa
Keskustan mielestä hallituksen pitää vetää palkkakuoppalaki pois eduskunnasta ja palata neuvottelupöytään. Neuvotteluvalmiutta pitää löytyä myös Hakaniemestä ja Etelärannasta.
Ruotsissa tähän on pystytty ilman hallituksen sanelua. Miksi ei Suomessakin pystyttäisi? Rakennetaan vientialoista ankkuri palkkauksessa, mutta jätetään mahdollisuus poikkeuksiin ja esimerkiksi erillisiin palkkaohjelmiin julkiselle puolelle.
Keskustalle on ydinarvoja sukupuolten tasa-arvo työelämässä. Me keskustalaiset emme hyväksy naistyöntekijöiden aseman heikentämistä.
Keskusta ei hyväksy sitä, että naisvaltaiset matalapalkka-alat eivät koskaan voisi saada muita aloja kiinni palkoissa.
Siksi olemme tässä välikysymyksessä mukana. Kannatan edustaja Malmin tekemää epäluottamuslause-ehdotusta.