Siirry sisältöön

Kansanedustaja Joonas Könttä välikysymyskeskustelussa: Turvallinen Suomi meille kaikille

Välikysymys nuoriso- ja katujengirikollisuuden torjumisesta

Keskustan ryhmäpuheenvuoro

Kansanedustaja Joonas Könttä

(muutosvarauksin)

Arvoisa puhemies,

Suomi on ja Suomen pitää olla lain ja järjestyksen yhteiskunta.

Maa, jossa rikoksesta rangaistaan. Maa, jossa oikeus toteutuu. Maa, joka on turvallinen meille kaikille.

Turvallinen Suomi on sitä, että lapset voivat kävellä kouluun. Turvallinen Suomi on sitä, että kenenkään ei tarvitse pelätä illanviettoa kaupungilla.

Turvallinen Suomi ei ole jengi- ja nuorisorikollisuuden Suomi.

Arvoisa puhemies,

Tampereella katuryöstöjä kommandopipot päässä. Turussa törkeitä pahoinpitelyitä. Pääkaupunkiseudulla luodit lensivät lähiössä, kun katujengit ottivat yhteen.

Näille rikollisille meillä on selvä viesti: te tulette vastaamaan teoistanne syytetyn penkillä. Rikoksesta seuraa rangaistus.

Suomi ei ole Ruotsi. Tosiasia silti on, että jengirikollisuus ja katuväkivalta ovat voimakkaassa kasvussa.

Tämä vitsaus pitää nujertaa alkuunsa.

Meidän on otettava vaaran merkit vakavasti. Tilanteen hallintaan saaminen vaatii kovia otteita ja pehmeitä keinoja. Ennen kaikkea se vaatii toimivia keinoja.

Olen puhunut nuorten, vanhempien, poliisin ja tuomareiden kanssa. Ruotsin tie ei ole Suomen tie, jos toimimme päättäväisesti.

Jengi- ja nuorisorikollisuuteen on lääkkeet

Ongelmaa ei pidä liioitella, mutta ei myöskään vähätellä – saati hyssytellä.

Pitää myös tunnustaa, että kehityksellä on yhteys maahanmuuttopolitiikkaan. Kaikki ei kotouttamisessa ole mennyt putkeen.

Onneksi jengi- ja nuorisorikollisuus on tauti, johon meillä on lääkkeet.

Rangaistuksia on tiukennettava. Rikoslakiin on säädettävä rangaistuksen koventamisperusteeksi jengirikollisuus ja jengien keskinen välienselvittely.

Laittomasti maassa oleskelevien ja vakaviin rikoksiin syyllistyneiden palautukset on toimeenpantava viipymättä. Vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset on poistettava maasta.

Oikeusjärjestelmämme pitää toimia oikeudenmukaisesti, tehokkaasti ja reilusti.

Keskustan linja on vahvistaa oikeudenhoitoa. Turvaamme rahoituksen syyttäjänlaitokselle, tuomioistuimelle ja vankiloille. Kannatamme poliisin toimivaltuuksien laajentamista jengirikollisuuden kitkemiseksi.

Tukea nuorille

Arvoisa puhemies,

Kovien otteiden lisäksi tarvitsemme pehmeitä keinoja. Parempaa yhteistyötä kodin, koulun, sosiaalitoimen ja poliisin kesken. Toimivaa kotouttamista.

Nuoret aikuiset ja alaikäiset tarvitsevat tukea välttyäkseen ajautumasta rikollisiin piireihin ja irtaantuakseen jengeistä.

Etenkin rikoksia ennaltaehkäisevä kenttätyö ja poliisin tukitoimet nuoren irtaantumiseksi jengeistä ovat toimivia.

Lainsäädännöllisten esteiden takia tieto ei aina kulje koulujen, sosiaalitoimen ja poliisin välillä tilanteen vaatimalla tavalla. Tämä pitää korjata välittömästi.

Suomessa jokainen meistä määrittää itse tulevaisuutensa. Voit opiskella ahkerasti, tehdä töitä tai perustaa yrityksen. Pärjätä, menestyäkin.

Jos kuitenkin valitset rikoksen tien, se tie tulee päättymään nopeasti tiilenpäiden lukemiseen. Valinta on jokaisen oma.

Arvoisa puhemies,

Tämä hallitus on nostanut poliisien määrän yli 7500:aan. Poliisin rahoitusta on kasvatettu tuntuvasti. Tällä linjalla pitää jatkaa. Tavoitteeksi on asetettava 8500 poliisia vuoteen 2030 mennessä.

Poliisin pitää olla läsnä ihmisten arjessa joka puolella maata. Poliisin pitää olla läsnä kouluissa, kaduilla ja netissä.

Moni lapsi ja nuori saattaa haaveilla poliisin ammatista. Meidän tehtävämme on pitää huolta, että he löytävät itsensä poliisiauton etupenkiltä eikä miekkataksin takapenkiltä.

Arvoisa puhemies,

Jengi- ja nuoririkollisuudella ja katuväkivallalla ei ole sijaa Suomessa. Turvallinen Suomi on itseisarvo, jonka murentamista me emme salli.

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaBlogit ja ryhmäpuheenvuorotKansanedustaja Joonas Könttä välikysymyskeskustelussa: Turvallinen Suomi meille kaikille