Keskustan kansanedustaja Tuomas Kettusen ns. kuttupuhe eduskunnan budjettikeskustelussa

Kuttupuhe

Kansanedustaja Tuomas Kettunen (kesk.)

Arvoisa puhemies!

Täällä budjettiviikolla maa- ja metsätalousministeriön pääluokan käsittelypäivä kääntyy jo iltaan ja se tietää sitä, että on perinteisen kuttupuheen aika. Valitettavasti pirkanmaalaiset edustajamme ovat estyneitä, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että kutut unohdettaisiin. Minulla on Kainuun edustajana ainutlaatuinen tilaisuus pitää esillä kuttujen asiaa. Tämä on suuri kunnia.

Tämä pirkanmaalaisten edustajien hieno perinne, jonka juuret yltävät aina vuoteen 1983 on pidettävä voimissaan. Perinteenhän on aloittanut pirkanmaalainen kansanedustaja Timo Roos ja se on perinteisesti pidetty maa- ja metsätalouden budjettiluokan lopuksi. Haluan yli maakuntarajojen olla tukemassa kuttujen tulevaisuutta.

On valitettavaa, että tähän asti kuttujen rooli osana kansallista puolustustamme on unohdettu. Haluan tuoda tähän muutoksen.

Arvoisa puhemies!

Puolustusvoimissa eläimillä on aina ollut suuri merkitys. Historian saatossa on suomenhevosella ollut merkittävä asema puolustusvoimien apuna. Nykyään voisi hyödyntää enemmän kuttujen monipuolisia ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia.

Ministeri Kaikkonen on pukki suomenmaan vartijana, joten kutut sopisivat osaksi puolustustamme erinomaisesti.

Kuttujen käyttämistä maavoimien suorituskykyjen kehittämisessä on tarkastelun arvoinen asia. Taistelukentän taksina toimivan kutun elinkaarikustannukset olisivat edullisia. Asevarusteluun ei kuluisi suuria summia eikä huoltoinvestoinninkaan päätä huimaisi.

Puolustusvoimia on kehitetty strategisilla hankinnoilla, viittaan Laivue 2020- ja HX-hankkeisiin. Olisi syytä harkita myös kuttujen maahanlaskujoukkojen perustamista. Alkuun voisi hankkia koekäyttöön viisi kuttua. Tämä kuttu-viisikko näyttäisi suuntaa onko kutuilla puolustuksen kannalta erinomaisia vai loistavia käyttömahdollisuuksia.

Nämä joukot tukisivat erinomaisesti ilmavoimia taktisena osana. Täytyy myös muistuttaa kuttujen erinomaisista häiveominaisuuksista. Kuttuja ei kovin helposti huomaa tutkasta, vain ruumiinlämpö on haasteena. Kuttu hallissa on sopiva näky hävittäjien ohella. Näin ollen samoja tiloja voidaan käyttää monipuolisesti ja edullisesti.

Luonnonvaraisia kuttuja voisimme hankkia kenties ulkomailta kuten muutakin taistelukalustoa. Korkeassa ilmanalassa elävä villi kuttu on hapenottokyvyltään ylivertainen taistelijan apuri.

Arvoisa puhemies!

Ilmavoimien lisäksi kutut soveltuvat maavoimien käyttöön. Kuttujen käyttömahdollisuudet olisivat laajat. Mainitsin jo taistelukentän taksin eli joukkojen liikuttelun. Tässä juuri huikea hapenottokyky on erinomainen apu. Sotilaallinen liikkuvuus paranisi huomattavasti. Taistelukentällä vihainen kuttu on pelottava vastus. On mahdollista, että tositilanteissa nähdään useita viiltäviä kuttuja. Toki muistutan, että koiraspuolisia kutsutaan pukiksi.

Kuttujen osuus budjettimenoista olisi todella pieni pisara meressä. Kuten aiemmin mainitsin kuttujen käyttäminen osana puolustustamme, olisi edullista, mutta tehokasta. Onpa tämä uljas eläin virallinen kuttu tai viraton kuttu, olisi sen symbolinen arvo kuttuasialle merkittävä. Toivottavasti tulevaisuudessa näemme kutut osana puolustusvoimiamme, tavalla tai toisella.

Arvoisa puhemies!

Näillä sanoilla haluan kiittää jo kaikkia tästä vuodesta, toivottaa mukavaa ja rauhallista joulua ja vieläkin erinomaisempaa kutturikasta uutta vuotta 2022.

Lue seuraavaksi

Keskustan Savola: Oma ruoka on järkäleasia suomalaisille ja Suomelle
Viljelijöiden pärjääminen on yhteinen asia.  Meidän pitää tehdä yhteistyötä reilumpien markkinoiden ja oikeudenmukaisemman tulonjaon puolesta. Kotimaisen ruuan ja isänmaan tähden. 
7.12.2022 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Keskustan Saarikko ja Kalli: Luonto ja talous pystytään yhdistämään
Saarikon ja Kallin mukaan uusi luonnonsuojelulaki vahvistaa entisestään taloudellisen tuen mahdollisuuksia nimenomaan vapaaehtoisille suojeluohjelmille. Vapaaehtoisuus - ei ylhäältä saneleminen - on näissä asioissa kestävä tie edetä. Lisäksi esimerkiksi malminetsintä kielletään kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa kokonaan, ja valtion muilla suojelualueilla sen edellytyksiä tiukennetaan.
3.12.2022 / Uutiset
Mikä muuttuu yrittäjien eläkelaissa? Yrittäjien eläkelain (YEL) uudistus etenee. Huolet on kuultu. Mikä laissa muuttuu? Keskustelemassa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi, valiokunnan jäsenet, kansanedustajat Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu sekä Mikro- ja yksinyrittäjät ry:n puheenjohtaja Liisa Hanén ja Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.
30.11.2022 / K-Studio
EtusivuAjankohtaistaBlogit ja ryhmäpuheenvuorotKeskustan kansanedustaja Tuomas Kettusen ns. kuttupuhe eduskunnan budjettikeskustelussa