Skip to content

Keskustan varapuheenjohtaja Lohi: Eläkeikäisten työn verokannustimet kuntoon

Markus Lohi
Markus Lohi

Suomi tarvitsee lisää työtä ja työlle tekijöitä. Työuransa jatkamisesta kiinnostuneet eläkeikäiset ihmiset ovat suuri mahdollisuus. He ovat kokeneita ammattilaisia. Moni laskee kuitenkin vapaa-ajalle arvon, eikä työnteon jatkaminen tunnu aina kannustavalta. Tarvitsemme rohkeita ja riittävän suuria verokannustimia niille, jotka saavuttaessaan alimman eläkeiän olisivat vielä valmiita jatkamaan työssä kuukausia tai jopa vuosia.

Keskusta esittää alennusta tuloverotukseen eläkeiän saavuttaneille ja työuraansa jatkaville suomalaisille. Ehdotus lisäisi työtä tekevien ihmisten määrää. Tästä olisi neljä selkeää hyötyä.

Ensiksi, työvoimapula helpottuisi. Kaikkialla Suomessa kärsitään hoitoalan työvoimapulasta. Samaan aikaa yrittäjät ympäri maata ovat jo pidempään valitelleet työvoimapulan olevan suurin kasvun este. Kaikki kivet on käännettävä, jotta työlle saadaan lisää tekijöitä ja koko Suomi kasvuun.

Toiseksi, eläkejärjestelmän paineet kevenevät, kun eläköitymisikä myöhentyy. Matala syntyvyys yhdistettynä vanhenevaan väistöön koettelee eläkejärjestelmämme. Kaikki työuria pidentävät toimet helpottavat painetta nostaa tulevaisuudessa eläkemaksuja.

Kolmanneksi, eläkeikäisten toimeentulo kohenee, jos heille luodaan uusia työn mahdollisuuksia. Samalla pidetään yllä yksityistä kulutusta.

Neljänneksi, hyvinvointi-Suomen taloudellinen pohja vahvistuu kasvavien verotulojen kautta, kun työurat pitenevät.

Selvää on, että eläkkeelle jääminen ja eläke on jokaisen eläkeikäisen oikeus. Eläkkeelle jäämisen lykkääminen on jokaisen oman harkinnan kysymys, eikä myöskään eläkkeen valitsevia pidä unohtaa. Pidän tärkeänä, että olemme nostaneet pienimpiä eläkkeitä yli sadalla eurolla kuukaudessa, jokainen euro tulee pienituloisille eläkeläisille tarpeeseen. Eläkkeiden kohtuullisesta tasosta huolehtimista on syytä jatkaa.

Keskustan linja työn verotukseen on, että ahkeruudelle on raivattava tilaa. Tätä linjaa eläkeikäisten veroporkkana veisi reippaan askeleen eteenpäin.

 

 

Markus Lohi

Markus Lohi

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja (LappI)

Lue seuraavaksi

”Kepun siltarummut” Keskustalle kunnia-asia
Viikonloppuna uutisoitiin, että töihin ajavien suomalaisten kustannukset voivat lähitulevaisuudessa nousta jopa sadoilla euroilla. Työmatkavähennyksen yläraja lasketaan 7000 euroon ja alarajaa – siis omavastuuta – nostetaan 900 euroon. Jälkimmäinen tuntuu etenkin pienituloisimpien, autoa töissä käyntiin tarvitsevien ihmisten arjessa.
19.9.2023 / Uutiset
Eduskuntaryhmän viikkotiedote: Lähipalveluiden kurjistaminen tulee kalliiksi
Hallitus kokoontuu ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona budjettiriiheen. Siellä hallitus neuvottelee valtion ensi vuoden budjetista, julkisen talouden suunnitelmasta eli koko vaalikauden menokehyksistä sekä myös kuluvan vuoden lisätalousarviosta.
15.9.2023 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli kysyi syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla, miksi hallitus leikkaa sosiaali- ja terveyspalveluista ja keskittää lähipalvelut.
12.9.2023
EtusivuAjankohtaistaBlogit ja ryhmäpuheenvuorotKeskustan varapuheenjohtaja Lohi: Eläkeikäisten työn verokannustimet kuntoon