Skip to content

Heikko Keskusta on keskittäjien unelmavävy

Heikko Keskusta on keskittäjien unelmavävy

Keskustasta on politiikan polarisaation myötä tullut ylivoimaisesti halutuin hallituskumppani kaiken värisiin koalitioihin.
Ne keskustalaiset, jotka vaativat puoluetta nyt hallitusvastuuseen, eivät ehkä ole havainneet tätä muutosta Keskustan asemassa politiikankentällä – muut puolueet haluavat meidät hallitukseen, vaikka kansa eihalua. Ilkeämpi sanoisi, että heikko Keskusta on mieluisa kumppanimuille.
Vaalituloksemme ei oikeuta hallitusvastuuseen, ei vaikka muut puolueetkuinka sitä toivoisivat. Maahan saadaan toimiva enemmistöhallitus monellakin eri tavalla ilman Keskustaa. Mikäli ei saada, on semassiivinen epäonnistuminen hommaansa vuosikaudetvalmistautuneelta Petteri Orpolta.

Omien kannattajiemme etuja voidaan lyhyellä tähtäimellä hoitaa hallituksesta käsin. Pitkällä tähtäimellä maltillisen koko Suomen puolueen kyykkääminen palvelee vain keskittäjiä.
Kilpailijoille sopisi vallan hyvin Keskustan pysyvämpi siirtymä keskisuurten joukkoon, Keskustalle ei.
Jo hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja Keskustasta sanottiin, että hallitusvastuuta voidaan harkita vain, jos puolueen kannatus on selvästi mielipidemittauksia parempi. Käytännössä vaalituloksen 2019 olisi pitänyt ylittyä. Näin ei käynyt, vaan vaaleissa tuli toinen perättäinen tappio.
Vaalien jälkeen puoluejohdon ensikommenttien lisäksi myös hallitustunnustelijan kysymyksiin vastattiin tätä logiikkaa noudattaen. Sekä puoluehallituksen että eduskuntaryhmän tahto tuli selväksi heti vaalien jälkeen ja sillä johdonmukaisuudella tunnusteluvaiheessa on edetty.
Useat politiikan tarkkailijat ja osa poliitikoistakin tuntuvat arvioivanKeskustan vastauksia tunnustelijan kysymyksiin vain viestinnännäkökulmasta: eikö olisi ollut hyvä kerrata Keskustan tavoitteet myöstunnustelijan kysymysten kautta ja ottaa sitä kautta saatavamediahuomio? Eivätkö vastaukset olisi voineet toimia myösoppositiopolitiikan suuntaviivoina?
Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että vastaukset eivät ole ensisijassa viestintää, vaan konkreettinen askel sillä tiellä, jolla puolue meneeoppositioon vastoin tunnustelijan tai muiden vaalien voittajien tahtoa.
Itsetuntoinen puolue ei myöskään viitoita omaa oppositiopolitiikkaansa hallitustunnustelijan kysymysten perusteella.
Kokoomus nosti kyllä esille tärkeitä kysymyksiä, mutta ne kysyttiin tulevahallitusohjelma mielessä. Kysymykset ja vastaukset voivat toimia hallitusneuvottelujen rakenteena tai ainakin hallitusohjelmansisältökirjausten neuvottelupohjana. Keskusta ei vaalituloksen nojalla voisellaisiin neuvonpitoihin osallistua.

Anna-Mari Vimpari
ja Tuomas Vanhanen

 

Keskustan eduskuntaryhmän Viikkotiedote

Tämä artikkeli on osa Keskustan eduskuntaryhmän Viikkotiedotetta. Lue koko Viikkari tästä klikkaamalla.

Lue seuraavaksi

Eduskuntaryhmän viikkotiedote: Keskustalta välikysymys lähipalveluiden pelastamiseksi
Keskustan eduskuntaryhmä tekee hallitukselle välikysymyksen neuvola, terveys-, vanhus- ja muista lähipalveluista. Tilanne sosiaali- ja terveyspalveluissa on vakava.
29.9.2023 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Keskustalta välikysymys: Lähipalvelut pitää pelastaa
Keskusta tekee hallitukselle välikysymyksen terveys-, vanhus- ja muista suomalaisten lähipalveluista. Tilanne on vakava.
27.9.2023 / Uutiset
Keskustan puoluekokouksen kannanotto: Olli Rehn on suomalaisia yhdistävä voima
Keskustan puoluekokouksen mukaan presidentinvaaleissa on kyse siitä, kuka ehdokkaista on paras täyttämään presidentiltä vaadittavat edellytykset vaikeassa ja vaarallisessa kansainvälisessä tilanteessa. Puoluekokouksen kanta on selvä: Keskustan ehdokas Suomen tasavallan presidentiksi on filosofian tohtori Olli Rehn.
23.9.2023 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaEduskuntaryhmän viikkotiedoteHeikko Keskusta on keskittäjien unelmavävy