Keskustan pj. Annika Saarikko: Ratkaisuja työelämän uudistamiseen vastakkainasettelun rakentamisen sijaan

Annika saarikko keskustakirjasto oodissa. Toimittajat ympäröivät häntä. Taustalla Keskustan logo roll-up

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko toivoo, että työmarkkinoiden ympärillä käytävä keskustelu muodostuisi ratkaisuhakuiseksi ja välttäisi vastakkainasettelua.

-Suomi on poikkeuksellisen vakavassa tilanteessa. Työttömänä tai lomautettuna on yli 300 000 ihmistä. Yt-uutisia tulee lisää viikoittain.

-Kun tärkeintä pitäisi olla työpaikkojen turvaaminen, keskusteluissa näytetään ajautuvan entistä kauemmaksi toisistaan ja politiikan puolelta kehitystä vielä kärjistetään. Suomalaisissa kodeissa toivotaan vakautta työelämään ja työttömät etsivät työtä, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan työmarkkinoiden vastakkainasettelu ei vastaa työpaikkojen todellisuutta ja ihmisten arkea.

-Uskon kodeissa ja työpaikoilla läpi maan laajasti ymmärrettävän, että eivät työntekijät ja työnantajat ja tämä kansa ylipäätään ole työelämässä ja näistä vaikeuksista selviytymisessä eri puolilla pöytää.

-Keskustassa ajatellaan, että yrittäjät ja työntekijät ovat samalla puolella. Siellä toisella puolella on työttömyys. Siellä toisella puolella on koveneva kansainvälinen kilpailu. Tätä ymmärrystä vakavasti toivon kaikista, perustelluistakin erimielisyyksistä huolimatta löytyvän nyt myös työmarkkinoilla ja laajemmin päättäjiltä.

-Viime päivien keskustelussa on myös viljelty arvioita siitä, mikä kaikki on isänmaallista ja mikä ei. Tätä sananvaihtoa kavahdan, vierastan ja siitä ärsyynnyn. Uskon vilpittömästi, että näinä aikoina kukin omalta paikaltaan tavoittelee isänmaan parasta. Isänmaallisuus ei ole lyömäase eikä leimakirves.

Saarikko peräänkuuluttaa työmarkkinoiden kehittämistä yhdessä vastaamaan muuttuneen ja koko ajan muuttuvan työelämän todellisuutta. Paikallaan pysyminen ei hänen mukaansa ole vaihtoehto.

-Siksi Keskustan tavoite esimerkiksi on lisätä työpaikoilla tapahtuvaa sopimista ja tuoda kuuluviin myös esimerkiksi pätkä- ja silpputyöläisten, itsensä työllistävien, yksinyrittäjien, osatyökykyisten ja ikääntyneiden suomalaisten ääni työelämässä. He kaikki elävät jo sitä todellisuutta, jota ei vielä riittävällä tavalla tunnisteta työelämää koskevassa päätöksenteossa. Myös työ- ja perhe-elämää on pystyttävä sovittamaan yhteen paremmin.

-Ymmärrän, että monia ihmisiä voi huolettaa, mitä työpaikoilla tapahtuvan sopimisen lisääminen arjessa tarkoittaa. Siksi Keskustan linja on, että kun lisätään työelämän joustoja, pitää lisätä myös turvaa. Onnistuessaan paikallinen sopimustoiminta tarjoaa yritysten tarvitseman joustavuuden ja työntekijöiden haluaman turvan siten, että ihmiset saavat töitä ja että suomalaiset tuotteet ja palvelut käyvät maailmalla kaupaksi.

Saarikon mukaan myös hallituksella ja eduskunnalla on sanan- ja päätösvaltaa.

-Viimekätinen vastuu yhteiskunnan kehityksestä on aina vaaleilla valituilla päättäjillä. Meidän velvollisuutemme on myös pitää kaikkien suomalaisten puolta. Juuri nyt on kuitenkin tärkeää toimia yli hallitus-oppositiorajan sen puolesta, että luottamus työmarkkinoilla paranisi ja työrauha säilyy. Sitä eivät rakenna puoluepoliittisista syistä ärhäkäksi viritetyt kommentit kummaltakaan laidalta eduskuntaa.

Lue seuraavaksi

Annikan kanssa on virtuaalinen keskusteluohjelma sivuillani. Pääsiäisen jälkeen saan vieraakseni kaikille tutun juontajan ja toimittajan, Vappu Pimiän. Annikan kanssa -tuokioiden tarkoituksena on tuoda sekä itselleni että teille uusia ajatuksia – hieman päivänpolitiikan keskustelua syvemmältä. Odotan, että pääsemme Vapun kanssa keskustelussamme kevään korvalla muun muassa kotimaisen ruoan ja aivan varmasti myös perhearvojen äärelle!
8.4.2021 / K-Studio
Keskustan Honkonen ja Keskustanuorten Markkanen: Nuoret pois vuokra-asumisen loukusta – jokaiselle nuorelle oikeus omaan asuntoon
Keskustan tavoitteena on, että jokaisella työssäkäyvällä nuorella olisi jatkossa mahdollisuus hankkia oma koti. Honkonen ja Markkanen esittävät, että ASP-järjestelmään tulisi lisätä enemmän joustoja ja osa harkinnasta tulisi jättää pankin tehtäväksi, noudattaen kuitenkin hyvää pankkitapaa. Yksi tapa olisi esimerkiksi poistaa ASP-asuntojen osalta hintarajat kokonaan.
8.4.2021 / Uutiset
Annika Saarikko: EU:n suunta ja kansalaisten toiveet erkaantumassa, tarvitaan parempaa unionia
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko avasi keskustelua EU:n suunnasta ja Suomen EU-linjasta puheessaan Paasikivi-seuran vieraana. Saarikon mukaan kansalaisten huoliin ja esimerkiksi Kiinan haasteeseen EU vastaa parhaiten huolehtimalla oman järjestelmänsä toimivuudesta sekä unionion epäkohtiin tarttumisesta.
6.4.2021 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan pj. Annika Saarikko: Ratkaisuja työelämän uudistamiseen vastakkainasettelun rakentamisen sijaan