Elsi Katainen vapputapahtumissa Siilinjärvellä ja Kuopiossa

Yhteiskuntasopimus, joka on ennen muuta työllisyyssopimus, on parhaillaan liittojen neuvoteltavana. Sosiaali- ja terveyspalvelujen ja maakuntauudistus etenee. Myös kivuliaista neljän miljardin euron säästöistä tälle vaalikaudelle on päätetty. Suomen velaksi eläminen on lopetettava.

Työttömyys on ilman muuta edelleen yhteiskuntamme vakavin ongelma. Maaliskuussa työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 351 000. Huolestuttavinta on nuorten ja pitkäaikaistyöttömyyden paheneminen. Yhtä lailla itseäni huolettaa, että työttömyydessä on isoja alueellisia eroja. Osassa maakuntia työttömyys on ollut ja on 1990-luvun lamavuosien luvuissa.

Hallitus on päättänyt yhteiskuntasopimusta täydentävistä yrittäjyys- ja työllisyyspaketeista, joilla parannetaan etenkin työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä, madalletaan työllistämisen ja työllistymisen kynnystä ja puretaan edelleen yrittämistä ja työntekoa hankaloittavaa byrokratiaa. Luonnonvara- ja biotaloutta ajetaan voimalla eteenpäin, koska se on lupaavimpia mahdollisuuksia luoda työpaikkoja työllistäviä yrityksiä koko maahan.

Selvää kuitenkin on, että lisää ratkaisuja tarvitaan. Kaikki kivet on yhdessä käännettävä, jotta työttömyys saadaan nujerrettua. Pääministeri on todennut, että hallitus päättää elokuun budjettiriihessä toisesta työllisyyspaketista, ja hyvä niin. Minusta siinä paketissa olisi haettava ratkaisuja nimenomaan nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyteen sekä pahimpien työttömyysseutujen tilanteen helpottamiseen.

Kaikkineen työttömyyden nujertamisen pitää olla kansallinen asia. Tarvitaan laajaa yhteistyötä. Vastakkainasettelulla ja riitelemällä tähän maahan ei saada yhtään työpaikkaa lisää.

Hyvät kuulijat,

Ratkaistavat ongelmat ovat isoja, mutta päätöksissä on aina kyse ihmisistä. Johonkin ihmiseen ne aina osuvat. Tätä puhetta valmistellessani mieleeni tuli tarina vanhuksesta ja nuorukaisesta:

Kun vanhus käveli rantaa auringonnousussa, hän huomasi edellään nuorukaisen, joka poimi meritähtiä ja sinkosi niitä mereen. Tultuaan pojan kohdalle vanhus kysyi, miksi tämä teki niin. Poika vastasi, että rannalle juuttuneet meritähdet kuolisivat, jos ne jäisivät paikoilleen, kun aamuaurinko alkaisi paistaa.

Mutta rantahan on kilometrejä pitkä, ja meritähtiä on miljoonittain, vanhus protestoi ja kysyi, kuinka pojan vaivannäöllä voisi olla mitään merkitystä. Nuorukainen katsoi tähteä kädessään ja heitti sen sitten aaltojen turviin. Sillä on merkitystä juuri tälle tähdelle, hän vastasi.

Näin se on. Juuri tällaisena aikana korostuu kaksi asiaa: se, että päätökset tehdään mahdollisimman oikeudenmukaisesti, ja että heikoimmista huolehditaan. Se, mikä on väärällä pohjalla, murtuu ennemmin tai myöhemmin. Vain oikeudenmukaisuus kestää. Ja minusta vain sillä on merkitystä mikä on oikein, ei sillä kuka on oikeassa.

Hyvät naiset ja miehet,

Oikein on, että yhteiskuntasopimus viedään nyt keväällä liittojen neuvotteluissa mahdollisimman laajasti työehtosopimuksiin. Jokainen työttömänä oleva pitää saada takaisin kiinni työn ja elämän syrjään. Tärkeämpää tehtävää meillä päättäjillä ei nyt voi olla.

Yhteiskuntasopimus on työntekijöiden kannalta poikkeuksellinen ja kipeäkin. Moni heistä on pienipalkkainen nainen. Oikein on, että yhteiskuntasopimuksen vastapainoksi edetään harppauksin samapalkkaisuudessa, työn ja perhe-elämän paremmassa yhteensovittamisessa ja työelämän turvan parantamisessa. Väärin on, että esimerkiksi miesten ja naisten palkkaerot eivät juurikaan ole kaventuneet. Nämä asiat on vihdoin otettava myös Etelärannassa ja Hakaniemessä tosissaan.

Oikein on, että perheillä on myös tulevaisuudessa aito valinnanmahdollisuus lastensa hoitamisessa niin kotihoidon kuin päivähoidon osalta. Väärin on, etteivät monet isät edelleenkään edes heille korvamerkittyjä vanhempainvapaita eivätkä jaa hoitovastuuta tasa-arvoisesti.

Hyvät vapunviettäjät,

Oikein on, että sote- ja maakuntauudistus vihdoin toteutetaan. Tässäkin hukattiin koko edellinen vaalikausi. Yhteiskunnassamme heikoimmassa asemassa olevat tarvitsevat toimivia sosiaali- ja terveyspalveluja eniten. Näillä ihmisillä jo yksi sairaus tai onnettomuus voi vakavasti rikkoa arjen ja muutoinkin elämässä pärjäämisen. Uudistus mahdollistaa nykyistä paremmin myös perheväkivallan ja lasten kaltoin kohtelun ennaltaehkäisemisen.

Sote- ja maakuntauudistus tarkoittaa yli 200 000 ihmiselle työnantajan vaihtumista. Heistä iso osa on vaativaa hoito- ja hoivatyötä pienellä palkalla tekeviä naisia.

Oikein on, että työntekijät otetaan mukaan uudistusta toteuttamaan. Näin varmistetaan myös se, että parhaat käytännöt jokapäiväisestä työstä voivat levitä. Myös tulevaisuuden kuntia rakennettaessa on huomioitava työntekijät ja etenkin ne suomalaiset, joiden ääni muutoinkin kuuluu kaikkein heikoimmin.

Hyvät ystävät,

Oikein on myös, että teemme puheeni alussa mainitsemani säästöt Suomen velaksi elämisen lopettamiseksi.

Itselläni sydän on itkenyt ja itkee verta säästöistä päätettäessä, mutta jos emme tee niitä itse, tekee ne puolestamme ennemmin tai myöhemmin joku muu. Siinä tapauksessa päätökset osuisivat kaikista kovimmin kaikkein heikoimpiin, kuten esimerkit Euroopasta osoittavat.

Lopulta on niin, että työllisyyden parantaminen ja talouden kuntoon laittaminen ovat yhdessä kestävin tapa vaalia oikeudenmukaisuutta ja pitää huolta ihmisistä.

Oikein on, että säästöistä huolimatta olemme pystyneet tekemään parannuksia. Esimerkiksi pienituloisimpien takuueläkettä korotetaan, omaishoitoa laitetaan vihdoin kuntoon ja lasten, nuorten ja perheiden palveluja uudistetaan. Meidän pitää siirtää painopistettä enemmän ja enemmän siihen, että voimme auttaa perheitä ajoissa. Toteutamme myös perustulokokeilun.

Oikein on myös, että hyväosaisten verotusta kiristetään. Heiltä odotetaan nyt muutoinkin kohtuullisuutta – varsinkin elinkeinoelämän johtopaikoilla olevilta. Yhteiskuntamme ei kestä sitä, että eliitin etuilu jatkuu.

Hallitusohjelman tärkeimpiä tavoitteita on suomalaisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen. Siinä tarvitaan laajaa yhteistyötä ja vaalikaudet ylittävää yhteistä näkemystä.

Minusta olisi perusteltua, että puolueiden, työmarkkinajärjestöjen, kuntien, kansalaisyhteiskunnan ja kirkon edustajat kokoontuisivat saman pöydän ääreen hakemaan ratkaisuja köyhyyden ja eriarvoisuuden torjumiseksi Suomessa sen lisäksi, mitä hallitus tekee. Tällainen työryhmä voisi toimia myös perustulokokeilun arviointi- ja seurantaryhmänä ja hakea aikanaan yhteisymmärrystä mahdollisen perustulon käyttöön ottamisesta Suomessa.

Hyvät kuulijat,

Ihmiset ovat ymmärrettävästi huolissaan tulevaisuudesta. Moni asia Suomessa muuttuu.

Ei kuitenkaan pelätä muutosta eikä kanneta liikaa huolta siitä, mikä on otettu pois. Etsitään sitä, mikä on tullut ja tulee menneen tilalle. Ja kun jaamme huolemme toistemme kanssa, jaetaan samalla rohkeutemme. Kyllä tästäkin selvitään. Rakennetaan Suomea, jossa ihminen on toista ihmistä lähellä, ja samalla vapaa kehittymään. Ja muistetaan, että välittäminen ei maksa mitään ja mikä tärkeintä: se ei koskaan mene hukkaan.

Hyvää vappua teille kaikille!

Lue seuraavaksi

Keskustan Katainen neuvottelemaan Suomelle tärkeästä merenkulun polttoaineiden EU-laista
Europarlamentaarikko Elsi Katainen on valittu ryhmänsä liikennevaliokunnan neuvottelijaksi merenkulun uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden käyttöä säätävään FuelEU Maritime -asetukseen, joka on osa EU:n energia- ja ilmastopakettia. Kataisen mukaan asetus on viennistä ja merikuljetuksista riippuvaiselle Suomelle ratkaisevan tärkeä: tavoitteenani neuvotteluissa on varmistaa selkeä lainsäädäntö, joka huomioi mm. talvimerenkulun Suomelle aiheuttamat poikkeusolosuhteet, Elsi Katainen linjaa.
27.10.2021 / Uutiset
Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Luvitusta sujuvoittamalla vihreät investoinnit liikkeelle, ei kehystä venyttämällä
Elinkeinoministeri Mika Lintilä haluaa, että Suomen investointiympäristöstä tehdään Euroopan paras. Luvituksen sujuvoittaminen on ilmainen tapa saada yksityisiä investointeja ja työpaikkoja aikaiseksi tukemaan vihreää siirtymää ja uusteollistamista.
23.10.2021 / Uutiset
Yleisö kysyy, Annika vastaa. FB-livenä toteuttavaan lähetykseen yleisö voi laittaa kysymyksiään jo etukäteen tapahtuman keskustelussa tai suoran lähetyksen kommenttikentässä. Käsittelyssä tulevat aluevaalit ja ajankohtaiset poliittiset aiheet. Vähän kuin eduskunnan kyselytunnilla olisit.
21.10.2021 / K-Studio
EtusivuAjankohtaistaUutisetElsi Katainen vapputapahtumissa Siilinjärvellä ja Kuopiossa