Siirry sisältöön

Hyvää uutta vuotta!

Keskusta Uutiset
Keskusta Uutiset

Suomi on selvinnyt koko Euroopan yllättäneestä pakolaiskriisistä kohtuullisen hyvin, vaikka poikkeukselliseen syksyyn on mahtunut ikäviäkin tapahtumia. Tässä yhteydessä haluan kiittää kaikkia kriisin hoitoon osallistuneita viranomaisia ja vapaaehtoisia työntekijöitä. Olemme koko ajan tehostaneet toimintaamme, ottaneet oppia parhaista käytännöistä ja kaikki ovat toimineet kovan paineen alla kiitettävästi. Tilanne ei ole kuitenkaan ohi, vaan meidän on jatkettava toimia sekä EU:n tasolla että kotimaassa.

Uudistumiskyvystämme ei sen sijaan voi antaa kiitosta. Emme ole vuosiin kyenneet tekemään tarvittavia päätöksiä ja uudistuksia. Työmarkkinamme ovat jäykät eivätkä ne ole kyenneet lunastamaan euroon liityttäessä annettua vakuutusta sopeutumiskyvystä. Työttömien määrän kasvu on ollut ainoa keinoa sopeutua. Näin ei voi jatkua. Lisäksi EU:n määrittelemät alijäämäkriteerit ovat paukkuneet ja velkaantumisvauhtimme on ollut nopeaa. Näistä tosiasioista huolimatta hallitusta on syytetty liiallisesta synkistelystä.

Televisiopuheessani 16.9.2015 totesin, että ”Suomen valtio on velkaantunut melkein miljoona euroa tunnissa seitsemän vuotta – yötä päivää – pyhää arkea”. Luku on saatu summaamalla eduskunnan hyväksymien talousarvioiden alijäämät vuosina 2009 – 2014. Vuoden 2015 osalta on käytetty valtiovarainministeriön ennustetta. Tällöin keskimääräiseksi tuntivauhdiksi seitsemän vuoden ajalle saadaan noin 950 000 euroa tunnissa. Se on hurjan paljon.

Nykyisen hallituksen aloittaessa oli itsestään selvää, että päätöksiä ei voitu enää siirtää ja tosiasiat oli viimeinkin pakko tunnustaa. Suomen ikääntymiskehitys on myös sellainen, että velaksi elämisen jatkuminen tällä vauhdilla ei ole kestävää talouspolitiikkaa eikä tulevien sukupolvien näkökulmasta oikeudenmukaista. Hallitus kääri hihat tällä periaatteella. Urakkana on 10 miljardin kestävyysvaje, jonka kuromiseksi tarvittavat päätökset tehdään tämän hallituskauden aikana. Ne ikävätkin hommat täytyy jonkun joskus tehdä.

Säästöpäätösten avulla julkinen talous vahvistuu noin neljällä miljardilla eurolla vuoden 2019 tasolla. Rakenteelliset uudistukset kuten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sekä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsinta auttaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä myös noin neljällä miljardilla eurolla. Soten iso periaatelinjaus tehtiin marraskuussa ja kuntien tehtävien karsinnasta on tarkoitus päättää alkuvuodesta. Eläkeuudistus hyväksyttiin jo eduskunnassa. Viimeiset kaksi miljardia euroa kestävyysvajeesta hallitus tavoittelee kattavansa kilpailukykyä ja muilla työllisyyttä edistävillä toimilla. Mikäli tähän ei päästä, niin keväällä 2017 hallitus joutuu tekemään lisäsäästöjä ja veronkorotuksia.

Tarvitsemme enemmän rohkeita päätöksiä ja uskoa Suomeen. Ensimmäisiä oikeansuuntaisia askeleita ollaan jo ottamassa. Äänekosken biotuotetehdas on merkittävä yksittäinen investointipäätös, joka toivottavasti osaltaan siivittää investoinnit uuteen kasvuun.

Suurten teollisten investointien lisäksi tarvitsemme yrittäjyyden henkeä, joka jalostaa osaamisemme taloudelliseksi menestykseksi. Elämme monella tapaa murrosaikaa, joka tarjoaa paljon myös taloudellisen menestymisen mahdollisuuksia.

Pariisin ilmastosopimus on tästä hyvä esimerkki. Sopimus luo aivan uusia mahdollisuuksia suomalaiselle puhtaan teknologian vientiyrityksille. Suomen edelläkävijyys ilmastotoimissa ja puhtaiden ratkaisujen kehittämisessä voi nyt kantaa tulosta aivan uudella tasolla, kun esimerkiksi Kiina, Intia, Brasilia ja monet muut vastaavat maat vasta vahvistavat omia toimiaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. On pitkälti kiinni meistä suomalaisista itsestämme, kuinka suuren palan näistä valtavista markkinoista saamme.

Me suomalaiset pystymme merkittävästi parempaan kuin mitä juuri nyt saamme aikaan. Vuosi 2016 on meille kaikille näytön paikka. Kun luottamus Suomen talouteen ja sen kilpailukykyyn palautuu, talous lähtee kasvuun investointien vetämänä. Sisulla, sinnikkyydellä ja ratkaisuhakuisuudella selviämme tästäkin.

Kiitos palautteistanne ja hyvää uutta vuotta kaikille!

Juha Sipilä
pääministeri

Lue seuraavaksi

Tiejyrä, soppatykki vai keskustalainen sopu
Keskustalaiset kansanedustajat tivasivat eduskunnan kyselytunnilla, mitä sosiaali- ja terveyspalveluita hallitus aikoo leikata. Ministerin mukaan vaikeiden päätösten tekeminen on vaikeaa. Konkelossa oleviin työmarkkinakysymyksiin keskusta vaatii neuvottelu- ja sopimisratkaisuja jyräämisen ja soppatykkien sijaan. Omaa malliaan keskusta ehdottaa myös aikuiskoulutustuen pelastamiseksi. Hallitus aikoo lakkauttaa käytetyn ja järkevän tuen. Eduskunnassa muistettiin myös Ukrainan sodan alkamispäivää ja vietettiin hiljainen hetki.
23.2.2024 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Hyvin toimiva yhteistyö luo turvaa
Keskustan mielestä Suomen osallistuminen Naton toimintaan Itämerellä ja Kaakkois-Euroopassa on perusteltua. Keskustan ryhmäpuheen aiheesta eduskunnassa piti Itä-Suomen Outokummusta tuleva kansanedustaja Hanna Räsänen. Hän totesi puheessaan kokeneensa kotiseudullaan konkreettisesti, kuinka tärkeää on viranomaisten hyvä yhteistyö. Räsänen muistutti, että se luo alueille turvaa.
22.2.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot

Työmarkkinoiden konkeloa seuratessa Suomen ulkopuoliset ilkimykset iloissaan taputtavat ja maan talous sakkaa entisestään. Siksi Keskusta tarjoaa oikeiston tiejyräporukalle ja vasemmiston paikalleen juntatulle soppatykkijoukolle keskellä olevaa kolmatta tietä: sopimista. Keskustan Tuomas Kettunen pohti näitä asioita ryhmäpuheenvuorossaan eduskunnassa. Lisäksi hän muotoili myös vanhaa persuhokemaa uuteen uskoon: missä ps, siellä petetty vaalilupaus.
20.2.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
EtusivuAjankohtaistaUutisetHyvää uutta vuotta!