Skip to content

Keskustalta välikysymys: Lähipalvelut pitää pelastaa


Keskusta tekee hallitukselle välikysymyksen terveys-, vanhus- ja muista suomalaisten lähipalveluista. Tilanne on vakava.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä vastaavilla hyvinvointialueilla on monesta syystä rahasta vajetta. Hallituksen linja – isot leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluihin – pakottaa karsimaan ja keskittämään lähipalveluja.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen painotti välikysymyksen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa keskiviikkona, että välikysymyksen tavoite on ihmisten lähipalvelujen pelastaminen.

– Siihen velvoittaa jo perustuslaki. Jokaiselle pitää turvata riittävät ja yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Koska hallitus ei ole perääntynyt, Keskustalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tehdä välikysymys. Välikysymyksellä tuomme vakavan tilanteen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja yhdessä ratkaistavaksi eduskuntaan.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tähdensi, että sosiaali- ja terveyspalvelut neuvoloista hoivakoteihin ovat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusta sekä ihmisten ja maan eri osien välisen tasa-arvon tae.
– Kyse on myös siitä, voivatko suomalaiset luottaa heidän – veronmaksajien – rahoillaan toteutettuihin palveluihin.
Saarikon mukaan Keskusta ei hae syyllisiä, vaan ratkaisuja. Sosiaali- ja terveyspalveluja pitää uudistaa. Nyt siihen ei hallituksen politiikan vuoksi ole kuitenkaan mahdollisuutta.

– Ensimmäiseksi hallituksen pitää varmistaa riittävä rahoitus hyvinvointialueille, jotta lähipalvelut pystytään turvaamaan. Keskustan linja on, että jokaisessa kunnassa pitää olla sote-asema.

Hyvinvointialueille pitää Saarikon mukaan antaa myös lisää aikaa tasapainottaa taloutensa, jotta alijäämän ja hallituksen leikkausten pelossa ei tehtäisi päätöksiä, jotka käyvät sekä inhimillisesti että taloudellisesti kalliiksi.

Lue seuraavaksi

Keskustan Kurvinen eduskuntapuheessaan: Keskustan talousvaihtoehto on vastuullinen ja inhimillinen
Keskustan vaihtoehto hallituksen linjaukselle olisi velkaantua vähemmän, mutta toimia silti vastuullisesti ja tasapuolisesti. Keskusta tukisi lapsiperheitä ja sellaiseksi haluavia ja samalla kasvupanostuksia suunnattaisiin koko maahan.
29.11.2023 / Uutiset
Keskustan Kurvinen: Keskustan vaihtoehto on rohkaiseva ja vastuullinen
Keskustan vaihtoehto hallituksen linjaukselle olisi velkaantua vähemmän, mutta toimia silti vastuullisesti ja tasapuolisesti. Keskusta tukisi lapsiperheitä ja sellaiseksi haluavia ja samalla kasvupanostuksia suunnattaisiin koko maahan. Lähipalveluita ja kunnon liikenneyhteyksiä tarvitaan Keskustan linjauksen mukaan ihan kaikkialla Suomessa.
29.11.2023 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Puoluevaltuuston kokouksen toinen päivä 26.11.2023
Puoluevaltuuston sunnuntaipäivä alkoi talousseminaarilla. Kokouksen päätösasioissa mm. eurovaaliehdokkaiden asettaminen.
27.11.2023 / K-Studio
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustalta välikysymys: Lähipalvelut pitää pelastaa