Keskustan eduskuntaryhmä tekee hallitukselle välikysymyksen neuvola, terveys-, vanhus- ja muista lähipalveluista. Tilanne sosiaali- ja terveyspalveluissa on vakava.
Hyvinvointialueet järjestävät sosiaali- ja terveyspalveluita ja niillä on pula rahasta. Kokoomuksen ja perussuomalaisten hallituksen linja leikata rahavaikeuksissa olevilta entisestään pakottaa karsimaan ja keskittämään lähipalveluja.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen painottaa lähipalvelujen pelastamista.
– Siihen velvoittaa jo perustuslaki. Jokaiselle pitää turvata riittävät ja yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut, Kurvinen sanoi eduskunnassa tiedotustilaisuudessa välikysymyksestä.
– Hallitus ei ole perääntynyt. Keskustalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tehdä välikysymys. Sillä tuomme vakavan tilanteen yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tähdentää, että sosiaali- ja terveyspalvelut neuvoloista hoivakoteihin ovat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusta sekä ihmisten ja maan eri osien välisen tasa-arvon tae.
– Kyse on myös siitä, voivatko suomalaiset luottaa omilla verorahoillaan toteutettuihin palveluihin, Saarikko sanoi.
Saarikon sanoi, ettei Keskusta hae syyllisiä, vaan ratkaisuja. Sosiaali- ja terveyspalveluja pitää uudistaa. Keskustan linja on, että jokaisessa kunnassa pitää olla sote-asema.
Hyvinvointialueille pitää antaa myös lisää aikaa tasapainottaa taloutensa. Ilman sitä alueilla joudutaan alijäämän ja hallituksen leikkausten pelossa päätöksiin, jotka käyvät sekä inhimillisesti että taloudellisesti kalliiksi.
Saarikko tähdensi, että Keskusta on ollut ja on edelleen valmis yhteistyöhön suomalaisten lähipalvelujen pelastamiseksi.
Välikysymyksessä on mukana myös Liike Nyt. Välikysymys on siis eduskunnan ei-sosialistisen opposition yhteinen.
Hallituksen pitää vastata välikysymykseen eduskunnan täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Saatuaan vastauksen välikysymykseen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään hallituksen tai ministerin luottamuksesta.
Matti Mönttinen
Keskusta on huolissaan lääkärille ja hoitajalle pääsystä, neuvoloista, perhekeskuksista, hammashoitoloista, terveysasemista, vuodeosastoista ja hoivakodeista. Sote-palveluiden pitäisi olla yhteinen asia yli hallitus-oppositiorajojen.
Keskustan syyskuun viimeisellä viikolla jättämää välikysymystä kommentoitiin pääministeripuolue kokoomuksesta ”välikysymykseksi Keskustalle itselleen”. Aiheen vakavuus huomioiden kommentti on käsittämätön, ylimielinen ja vastuuton.
Sote-uudistuksen lait hyväksyttiin eduskunnassa runsaat kaksi vuotta sitten 15 vuoden vääntämisen jälkeen. Jo tuolloin Keskustasta todettiin, että kokonaisuus ei ole täydellinen ja korjausta tarvitaan, mutta uudistamisen alkuun pitää päästä.
Nyt kokoomus-perussuomalainen hallitus olisi kuskin paikalla ohjaamaan uudistuksen toimeenpanossa. Hallitus on kuitenkin toteuttamassa vuosina 2025–2027 noin puolentoistamiljardin euron säästöt sote-palveluista. Muuttuneen maailmantilanteen takia kustannukset ovat nousseet, mutta hallitus vastaa siihen leikkaamalla rahoitusta.
Säästöt voisi perua ilman valtion lisävelkaa
Tässä tilanteessa hyvinvointialueet tarvitsevat määräaikaisia joustoja, jolla turvattaisiin työrauha sekä mahdollisuus uudistaa toimintoja hallitusti ilman paniikkia.
Keskusta esittää hallitukselle kolmenlaisia pikalääkkeitä akuuttiin ongelmaan: 1) vuosille 2025-27 päätetyt säästöt perutaan; se olisi mahdollista ilman lisävelkaa, 2) hyvinvointialueiden alijäämän kattamisaikaa pidennetään kahdella vuodella, 3) matkakustannusten korvaukset ja rahoitus siirretään Kansaneläkelaitokselta hyvinvointialueiden vastuulle; tällöin hyvinvointialueilla voidaan laskea ja vertailla erilaisia vaihtoehtoja.
Timo Portaankorva
Lue tästä klikkaamalla Keskustan välikysymys
Keskustan Katri Kulmuni osoitti eduskunnan kyselytunnilla hallitukselle, että kovat vaalilupaukset autoilijoille eivät toteudu: polttoainevero ei laske EU-minimiin, ammattidieseliä ei tule, uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoite ja käyttövoimavero eivät poistu, tiestön korjaaminen jää vajaaksi. Sen sijaan kallis Turun tunnin juna toteutuu. Kulmuni kysyi, miksi bensan hinta ei laske.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) ei vastannut kysymykseen. Hänen mukaansa hallituksen toimet ovat täysin ”ennenkuulumattomia”, kun tiestön korjausvelkaan laitetaan rahaa ja polttoaineveroa alennetaan.
Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kurvinen muistutti hallitusta, että yksityistieavustuksia leikataan ja perustienpito heikkenee. Hän kysyin uudelleen, miksi pumppuhinnat eivät laske. Pekka Aittakumpu (kesk.) ihmetteli, miksi hallitus nostaa työmatkakulujen omavastuuosuutta. Aittakumpu kysyi myös, milloin Suomeen saadaan ammattidiesel.
Ministeri Ranne ohitti kysymyksen uudelleen. Hän sysäsi vastuuta edelliselle hallitukselle ja kertoi, että hallitus tekee ”erityisen suuren selvityksen liikenteen rahoituksen ja verotuksen osalta”. Ranteen mukaan hallitus ”tekee parhaansa” suomalaisen autoilijan ja tiestön puolesta.
Valtionvarainministeri Riikka Purra taas valitteli, että hallitus ei voi öljyn maailmanmarkkinahinnan nousulle mitään. Vielä runsas puoli vuotta sitten perussuomalaisten riveistä naureskeltiin avoimesti silloisenkin hallituksen sanoille öljyn maailmanmarkkinahinnan vaikutuksista. Nyt sama selitys kuitenkin tuntuu kelpaavan perussuomalaisministerille. Purran mukaan työmatkavähennyksen omavastuuosuuden nostolle on ”hyvät perusteet”, koska hinnat ovat nousseet.
Sauli Tervaniemi