Siirry sisältöön

Keskustan eduskuntaryhmä: Tukea Ukrainalle pitää jatkaa – Suomen oma varautuminen korostuu

Keskustan eduskuntaryhmä: Tukea Ukrainalle pitää jatkaa – Suomen oma varautuminen korostuu

Keskustan eduskuntaryhmä pitää viimeaikaisia tapahtumia – Venäjän osittaista liikekannallepanoa, puheita sodasta länttä vastaan, niin sanottuja kansanäänestyksiä Ukrainan itä- ja eteläosissa, alueiden liittämisaikeita Venäjään ja Nord Stream -kaasuputkien vuotoja Itämerellä – vakavana ja huolestuttavana kehityksenä.

Keskustan eduskuntaryhmän mielestä Venäjän toiminta Ukrainassa on kaikilta osin täysin tuomittavaa. Euroopan unionin, Suomen sen jäsenenä ja ylipäätään lännen tulee tässä tilanteessa yhtenäisenä jatkaa tukeaan Ukrainalle.

On tärkeää, että Nord Stream -kaasuputkien ilmeisen tarkoitukselliset vuodot tutkitaan tarkkaan ja perusteellisesti.

Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Jännitteiden voimistuminen maamme lähialueilla on kuitenkin tosiasia.

Siksi on perusteltua, että eduskunta ylimpänä valtioelimenä pääsee mahdollisimman pian arvioimaan ajankohtaista ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta esimerkiksi pääministerin ilmoituksen tai eduskunnan ajankohtaiskeskustelun kautta. Parlamentaarinen yhteisymmärrys näistä asioista on voimavara Suomelle nyt ja tulevaisuudessa.

Suomalaiset voivat luottaa, että hallitus sekä puolustusvoimat, rajavartiolaitos ja muut turvallisuusviranomaiset ovat valmiudessa ja varautuneita.

Jännitteiden lisääntymiseen Itämerellä on varauduttu yhdessä pohjoismaiden ja läheisten kumppanimaiden kanssa. Suomen puolustukseen on tehty mittavia panostuksia esimerkiksi materiaalihankinnoin sekä pidetty kiinni yleisestä asevelvollisuudesta ja koulutetusta reservistä. Puolustuksen voimavarojen turvaaminen on Keskustan pitkäaikainen linja.

Myös esimerkiksi rajaturvallisuutta ja erilaisen hybridivaikuttamisen torjumisvalmiuksia on parannettu.

Nämä päätökset ovat olleet oikeita, vaikka ne maksavat. Huolenpito Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta kaikissa tilanteissa on tärkeintä.

Keskustan eduskuntaryhmä katsoo, että viimeaikaiset tapahtumat alleviivaavat hyvän varautumisen merkitystä kaikkia mahdollisia uhkia vastaan. Myös väärän tiedon leviämisen voimistumiseen pitää varautua.

Energia- ja tietoverkkojen sekä muun kriittisen infrastruktuurin valvominen ja suojaaminen parhaalla mahdollisella tavalla on välttämätön osa Suomen kokonaisturvallisuutta. Maamme huoltovarmuutta sekä ruoka-, energia- ja muuta omavaraisuutta tulee yhdessä sovitulla tavalla päättäväisesti ja pikaisesti vahvistaa.

Päätetyt viisumi- ja maahantulotiukennukset tulee saada voimaan mahdollisimman pian. Keskustan eduskuntaryhmä katsoo, että mahdollinen osittaisen liikekannallepanon ja sodan välttely ei voi olla venäläisille automaattinen turvapaikan saamisen peruste Suomesta. Turvapaikkahakemukset käsitellään aina yksilöllisesti Suomen lakien mukaan.

Esillä olleen Suomen itärajan osittaisen aitaamisen suhteen Keskustan eduskuntaryhmä tukee Rajavartiolaitoksen näkemystä ja pitää tärkeänä, että päätös raja-aidan rakentamisesta on tehtävä mahdollisimman pian.

Lisätietoja: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli, puhelin 044 355 4400

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan eduskuntaryhmä: Tukea Ukrainalle pitää jatkaa – Suomen oma varautuminen korostuu