Keskustan energialinjaus: Voimaa ja elinvoimaa omasta maasta – koko maahan

Eeva Kalli tumma paita jossa lehtiä, sinertävä studiokuva
Eeva Kalli tumma paita jossa lehtiä, sinertävä studiokuva

Keskusta uusi energialinjauksensa: Lisää sähköä, vahva tuki uusiutuvalle energialle ja ydinvoimalle, varmuutta investointeihin ja EU:n poukkoileva sääntely kuriin

Suomen Keskusta on uusinut energiapoliittiset linjauksensa. Keskusta tavoittelee kotimaisen uusiutuvan energian ja ydinenergian lisäämistä, ottaa tiukan linjan poukkoilevaan EU-sääntelyyn ja vauhdittaisi energiainvestointien luvitusta. Oma energia on Keskustan mukaan vapautta ja vaurautta.

Keskusta tähdentää, että siirtymä fossiilista polttoaineista puhtaisiin ja kotimaisiin uusiutuviin polttoaineisiin edellyttää vahvaa aluepolitiikkaa. Suomen tulee olla kauttaaltaan elinvoimainen niin, että koko maassa on osaavaa työvoimaa ja koulutusmahdollisuuksia, työnteon ja yrittämisen edellytyksiä, kunnossa olevat liikenne- ja tietoliikenneyhteydet ja toimivat lähi- ja peruspalvelut.

Keskusta näkee, että energiapaletti on pidettävä monipuolisena. Suomeen tarvitaan lisää myös vakaata, puhdasta perusvoimaa. Keskusta toivottaa uudet ydinvoimahankkeet tervetulleeksi, haluaa uudistaa pienydinreaktoreita koskevan sääntelyn ja on valmis tukemaan niiden pilotointia. Tuulivoiman osalta puolue tavoittelee tuotannon moninkertaistamista nykyisestä maalla ja merellä.

– Tavoitteemme on toimitusvarma, kohtuuhintainen ja päästöjä vähentävä energiajärjestelmä, jonka avulla kodit pysyvät lämpimänä ja tehtaat käynnissä. Omavaraisuuttamme ja huoltovarmuuttamme pitää vahvistaa. Runsas puhtaan sähkön tarjonta on myös kilpailuetu Suomelle ja luo pohjaa uusille teollisille investoinneille koko maahan, Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli linjaa.

Euroopan pitää Keskustan mielestä ottaa suurempi vastuu omasta energiantuotannostaan. Venäjästä tulee irtautua ripeästi. Tämän tueksi tarvitaan johdonmukaista EU-sääntelyä.

EU:n komission toiminnalle Keskusta antaa tylyn arvosanan. Hyvistä aikomuksistaan huolimatta Euroopan Unionin poukkoileva ja liian yksityiskohtainen sääntely sotkee markkinoita ja heikentää mahdollisuuksia investoida uusiutuvaan energiaan. Erityisesti tämä näkyy suhtautumisessa metsäbioenergiaan. Keskusta haluaa Suomen vaikuttavan EU:ssa vahvasti johdonmukaisen energiapolitiikan puolesta.

Kotimaassa ja EU:ssa pitää nyt edistää voimakkaasti energiainvestointeja.

– Yksityiset investoinnit puhtaaseen energiaan ovat erittäin tärkeitä huoltovarmuudelle ja omavaraisuudelle. Suomessa luvitusta tulee nopeuttaa ja EU:ssa varmistaa, että sääntely edistää uusia energiainvestointeja eikä jarruta niitä, Kalli painottaa.

Kotitalouksille ja kuluttajille Keskusta haluaa aktiivisempaa roolia energiamarkkinoilla sekä energian pientuottajina että oman kulutuksen säätäjinä. Kodit voivat tuottaa sähköä omaan käyttöön ja sähköverkkoon aurinkopaneelein sekä hyötyä joustamalla kulutuksessa esimerkiksi sähkövarastoin ja mittareiden kautta tehtävän kulutuksen ohjaamisen avulla. Alueellisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi Keskusta esittää sähköveron porrastamista ja korotettuja energiaremonttiavustuksia kylmimmille alueille.

Teollisuuden sähköistymisen tukemiseksi Keskusta haluaa myös vahvistaa energiaintensiivisten yritysten sähköistämistukea ja jatkaa sitä myös vuoden 2025 jälkeen.

Keskusta rakentaa Suomen energialinjaa seuraavista lähtökohdista:

  • Systeemitason muutos fossiilitaloudesta bio- ja kiertotalouteen
  • Ratkaisukeskeisyys, tulevaisuus- ja teknologiausko
  • Ylisukupolvisuus
  • Kustannustehokkuus
  • Alueellinen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus
  • Luottamus kansalaisiin ja yrityksiin
  • Hajautettu yhteiskunta, vahvistuvat aluetaloudet
  • Kauttaaltaan elinvoimainen Suomi

Lisätietoja:

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli, puhelin 044 355 4400

 

Eeva Kalli

Eeva Kalli

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja (Satakunta)

Lue seuraavaksi

Keskustan Savola: Oma ruoka on järkäleasia suomalaisille ja Suomelle
Viljelijöiden pärjääminen on yhteinen asia.  Meidän pitää tehdä yhteistyötä reilumpien markkinoiden ja oikeudenmukaisemman tulonjaon puolesta. Kotimaisen ruuan ja isänmaan tähden. 
7.12.2022 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Keskustan Saarikko ja Kalli: Luonto ja talous pystytään yhdistämään
Saarikon ja Kallin mukaan uusi luonnonsuojelulaki vahvistaa entisestään taloudellisen tuen mahdollisuuksia nimenomaan vapaaehtoisille suojeluohjelmille. Vapaaehtoisuus - ei ylhäältä saneleminen - on näissä asioissa kestävä tie edetä. Lisäksi esimerkiksi malminetsintä kielletään kansallispuistoissa ja luonnonpuistoissa kokonaan, ja valtion muilla suojelualueilla sen edellytyksiä tiukennetaan.
3.12.2022 / Uutiset
Mikä muuttuu yrittäjien eläkelaissa? Yrittäjien eläkelain (YEL) uudistus etenee. Huolet on kuultu. Mikä laissa muuttuu? Keskustelemassa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi, valiokunnan jäsenet, kansanedustajat Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu sekä Mikro- ja yksinyrittäjät ry:n puheenjohtaja Liisa Hanén ja Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.
30.11.2022 / K-Studio
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan energialinjaus: Voimaa ja elinvoimaa omasta maasta – koko maahan