Skip to content

Keskustan energialinjaus: Voimaa ja elinvoimaa omasta maasta – koko maahan

Eeva Kalli tumma paita jossa lehtiä, sinertävä studiokuva
Eeva Kalli tumma paita jossa lehtiä, sinertävä studiokuva

Keskusta uusi energialinjauksensa: Lisää sähköä, vahva tuki uusiutuvalle energialle ja ydinvoimalle, varmuutta investointeihin ja EU:n poukkoileva sääntely kuriin

Suomen Keskusta on uusinut energiapoliittiset linjauksensa. Keskusta tavoittelee kotimaisen uusiutuvan energian ja ydinenergian lisäämistä, ottaa tiukan linjan poukkoilevaan EU-sääntelyyn ja vauhdittaisi energiainvestointien luvitusta. Oma energia on Keskustan mukaan vapautta ja vaurautta.

Keskusta tähdentää, että siirtymä fossiilista polttoaineista puhtaisiin ja kotimaisiin uusiutuviin polttoaineisiin edellyttää vahvaa aluepolitiikkaa. Suomen tulee olla kauttaaltaan elinvoimainen niin, että koko maassa on osaavaa työvoimaa ja koulutusmahdollisuuksia, työnteon ja yrittämisen edellytyksiä, kunnossa olevat liikenne- ja tietoliikenneyhteydet ja toimivat lähi- ja peruspalvelut.

Keskusta näkee, että energiapaletti on pidettävä monipuolisena. Suomeen tarvitaan lisää myös vakaata, puhdasta perusvoimaa. Keskusta toivottaa uudet ydinvoimahankkeet tervetulleeksi, haluaa uudistaa pienydinreaktoreita koskevan sääntelyn ja on valmis tukemaan niiden pilotointia. Tuulivoiman osalta puolue tavoittelee tuotannon moninkertaistamista nykyisestä maalla ja merellä.

– Tavoitteemme on toimitusvarma, kohtuuhintainen ja päästöjä vähentävä energiajärjestelmä, jonka avulla kodit pysyvät lämpimänä ja tehtaat käynnissä. Omavaraisuuttamme ja huoltovarmuuttamme pitää vahvistaa. Runsas puhtaan sähkön tarjonta on myös kilpailuetu Suomelle ja luo pohjaa uusille teollisille investoinneille koko maahan, Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli linjaa.

Euroopan pitää Keskustan mielestä ottaa suurempi vastuu omasta energiantuotannostaan. Venäjästä tulee irtautua ripeästi. Tämän tueksi tarvitaan johdonmukaista EU-sääntelyä.

EU:n komission toiminnalle Keskusta antaa tylyn arvosanan. Hyvistä aikomuksistaan huolimatta Euroopan Unionin poukkoileva ja liian yksityiskohtainen sääntely sotkee markkinoita ja heikentää mahdollisuuksia investoida uusiutuvaan energiaan. Erityisesti tämä näkyy suhtautumisessa metsäbioenergiaan. Keskusta haluaa Suomen vaikuttavan EU:ssa vahvasti johdonmukaisen energiapolitiikan puolesta.

Kotimaassa ja EU:ssa pitää nyt edistää voimakkaasti energiainvestointeja.

– Yksityiset investoinnit puhtaaseen energiaan ovat erittäin tärkeitä huoltovarmuudelle ja omavaraisuudelle. Suomessa luvitusta tulee nopeuttaa ja EU:ssa varmistaa, että sääntely edistää uusia energiainvestointeja eikä jarruta niitä, Kalli painottaa.

Kotitalouksille ja kuluttajille Keskusta haluaa aktiivisempaa roolia energiamarkkinoilla sekä energian pientuottajina että oman kulutuksen säätäjinä. Kodit voivat tuottaa sähköä omaan käyttöön ja sähköverkkoon aurinkopaneelein sekä hyötyä joustamalla kulutuksessa esimerkiksi sähkövarastoin ja mittareiden kautta tehtävän kulutuksen ohjaamisen avulla. Alueellisen oikeudenmukaisuuden vahvistamiseksi Keskusta esittää sähköveron porrastamista ja korotettuja energiaremonttiavustuksia kylmimmille alueille.

Teollisuuden sähköistymisen tukemiseksi Keskusta haluaa myös vahvistaa energiaintensiivisten yritysten sähköistämistukea ja jatkaa sitä myös vuoden 2025 jälkeen.

Keskusta rakentaa Suomen energialinjaa seuraavista lähtökohdista:

  • Systeemitason muutos fossiilitaloudesta bio- ja kiertotalouteen
  • Ratkaisukeskeisyys, tulevaisuus- ja teknologiausko
  • Ylisukupolvisuus
  • Kustannustehokkuus
  • Alueellinen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus
  • Luottamus kansalaisiin ja yrityksiin
  • Hajautettu yhteiskunta, vahvistuvat aluetaloudet
  • Kauttaaltaan elinvoimainen Suomi

Lisätietoja:

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli, puhelin 044 355 4400

 

Eeva Kalli

Keskustan eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja (Satakunta)

Lue seuraavaksi

Eduskuntaryhmän viikkotiedote: Keskustalta välikysymys lähipalveluiden pelastamiseksi
Keskustan eduskuntaryhmä tekee hallitukselle välikysymyksen neuvola, terveys-, vanhus- ja muista lähipalveluista. Tilanne sosiaali- ja terveyspalveluissa on vakava.
29.9.2023 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Keskustalta välikysymys: Lähipalvelut pitää pelastaa
Keskusta tekee hallitukselle välikysymyksen terveys-, vanhus- ja muista suomalaisten lähipalveluista. Tilanne on vakava.
27.9.2023 / Uutiset
Keskustan puoluekokouksen kannanotto: Olli Rehn on suomalaisia yhdistävä voima
Keskustan puoluekokouksen mukaan presidentinvaaleissa on kyse siitä, kuka ehdokkaista on paras täyttämään presidentiltä vaadittavat edellytykset vaikeassa ja vaarallisessa kansainvälisessä tilanteessa. Puoluekokouksen kanta on selvä: Keskustan ehdokas Suomen tasavallan presidentiksi on filosofian tohtori Olli Rehn.
23.9.2023 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan energialinjaus: Voimaa ja elinvoimaa omasta maasta – koko maahan