Siirry sisältöön

Keskustan Kalmari: Sähköpaketti tulee todelliseen tarpeeseen selkosten ihmisille – pientä helpotusta myös viljelijöille

Anne Kalmari
Anne Kalmari

Sähköpaketti tulee todelliseen tarpeeseen selkosten ihmisille – pientä helpotusta myös viljelijöille

Keskustan kansanedustajan, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan Anne Kalmarin mukaan sähkön arvonlisäveron alentaminen ja muut budjettiriihen päätökset sähkön hinnannousuun vastaamiseksi tulevat tarpeeseen ennen muuta maaseudun ja maakuntien ihmisille.

– Sähkön, ruuan ja polttoaineiden hintojen nousu koettelee kaikkia suomalaisia, mutta etenkin selkosilla eläviä.  Sähkön arvonlisäveron alentaminen, sähkövähennys ja pienituloisimpien sähkötuki tuntuvat suorimmin ja nopeimmin ihmisten sähkölaskuissa.

Elämisen edellytyksiä maaseudulla ja maakunnissa turvaavat Kalmarin mukaan osaltaan myös polttoaineiden jakeluvelvoitteen alentamisen ja matkakuluvähennyksen korotuksen jatkaminen ensi vuonna.

– Etäisyydet ovat isoimpien kaupunkien ulkopuolisessa Suomessa pitkiä ja oma auto on useimmille ainoa vaihtoehto töissä käymiseen ja ylipäätään liikkumiseen. On myönteistä, että nämä tosiasiat tunnustettiin kaikissa hallituspuolueissa. Kotimaista ruokaa ja energiaa ei ole, ellei maaseudulla ja maakunnissa ole elämisen edellytyksiä.

Kalmari toivoo, että etenkin budjettiriihen sähköratkaisut helpottavat hitusen myös viljelijöiden ja heidän läheistensä ahdinkoa, vaikka maatalouden tilanne kokonaisuutena on edelleen poikkeuksellisen vakava.

– Pieni, mutta sinällään tärkeä asia budjetissa on välitä viljelijästä -hankkeen jatkuminen. Sen kautta moni viljelijä on saanut apua, ja kynnys avun pyytämiseen on madaltunut.

– Viestejä viljelijöiden loppuun  palamisesta ja talousvaikeuksista tulee kuitenkin lohduttoman paljon. Kestävää parannusta saadaan aikaan vain maatalouden kannattavuutta parantamalla ja siinä kauppa ja teollisuus ovat ratkaisijan paikalla. Rahaa pitää tulla markkinoilta.

Lisätietoja: kansanedustaja Anne Kalmari, puhelin 050 512 2084

Lue seuraavaksi

Eurovaaliehdokas Kati Häkkinen: EU:ssa päätetään sinullekin tärkeistä asioista
Vuoden 2019 EU-vaalien äänestysprosentti oli valtakunnallisesti 40,8 %, Kaakkois-Suomessa 36.5 % ja Mikkelissä 39,3 %.
13.4.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Miksi hallitus toimillaan vain romuttaa luottamusta?
Keskusta ihmettelee, miksi hallituksen ja hallituspuolueiden riveistä rakentamisen ja parantamisen sijaan revitään ja rapautetaan. Hallitus uhkaa toimillaan romuttaa Suomen toimivan eläkejärjestelmän, joka turvaisi myös tulevien sukupolvien aseman. Samoin hallitus on tekemässä sairaalaverkolle. Oraalle saatu sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän kehittäminen näyttää hallituksen käsissä vaihtuvan järjestelmän hävittämiseen. Sama meno jatkuu myös toisen hallituspuolueen puheissa, joissa pilkataan ja nälvitään ratkaisujen hakemisen sijaan.
12.4.2024 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan Kalmari: Sähköpaketti tulee todelliseen tarpeeseen selkosten ihmisille – pientä helpotusta myös viljelijöille