Siirry sisältöön

Keskustan luontolinjaus – kohti uutta luontosuhdetta ja kulutuksen kohtuullistamista

Keskustan luontolinjaus - kohti uutta luontosuhdetta ja kulutuksen kohtuullistamista

Keskusta on julkistanut Keskustavihreä Suomi – kohti uutta luontosuhdetta  -linjauksensa. Puolue katsoo, että ilmastonmuutos, luontokato ja jatkuva kaupungistuminen vaativat uutta luontosuhdetta. Kulutus on irrotettava kertakäyttökulttuurista ja tavaroiden elinkaarta on parannettava.

”Uudessa luontosuhteessa tarvitsemme ekologisesti kestävää biotaloutta ja sen osana kiertotaloutta, kohtuullistettua elämäntapaa sekä kriisinkestävää yhteiskuntaa. Irtaantuminen fossiilitaloudesta on välttämätöntä”, toteaa luontoryhmän puheenjohtaja Timo Kaunisto.

Keskustan mielestä ihmisen luontoyhteys on jälleen nostettava kunniaan, jokapäiväiseen elämään kuuluvaksi tavaksi. Luonnon mikrobeja on liian pitkään pidetty pelkästään haitallisina, vaikka ylivoimaisesti suurin osa bakteereista on hyödyllisiä ja elämän jatkumiselle välttämättömiä. Terveessä luontosuhteessa ihminen ja luonto ovat tasapainossa tarjoten molemmat toisilleen hyvää.

Siksi Keskusta esittää:

– Kemikaalien käytön vähentämistä siivouskulttuurissa ja puhtauden käsitteen tarkentamista.
– Antibioottien vähentämistä lääkinnässä.
– Raaka-aineiden saamista tuoreena ja läheltä.
– Luonnonkalojen käytön merkittävää lisäämistä julkisten ruokahankintojen kautta.
– Monipuolisten maatilojen ja viheralueiden palauttamista kaupunkimaisen ympäristön osaksi, asumisen tiivistäminen on terveysriski.
– Metsäympäristöä hyödyntävää varhaiskasvatusta kaikkiin Suomen kuntiin.

Keskusta haluaa kohtuullisuuden kunnianpalautuksen. Kestävä yhteiskunta ei anna arvoa kertakäyttökulttuurille, vaan satsaa kiertotalouteen ja laatuvaatimuksiin.

”Kulutus on irrotettava kertakäyttökulttuurista sääntelyn, kannusteiden ja opetuksen kautta sekä tietoisuutta lisäävien mediakampanjoiden avulla”, ehdottaa työryhmän sihteeri Jere Nuutinen.

Keskusta pitää tärkeänä, että:

– Edistetään EU:ssa lainsäädäntöä, jolla parannetaan laitteiden ja koneiden käyttöikää ja korjattavuutta.
– Nano- ja bioteknologian käyttöä esimerkiksi vaatteiden ja rakennusmateriaalien tuotannossa edistetään.
– Edistetään EU:ssa käsitteillä olevan tekstiilistrategian täytäntöönpanoa, jolla vähennetään pikakulutusta sekä vahvistetaan tekstiilialan kestävyyttä ja kiertotaloutta.

keskusta.fi/luontolinjaus

Lisätietoja:

Timo Kaunisto, puh. 050 5121886

Jere Nuutinen, puh. 044 033 2206

Lue seuraavaksi

Eurovaaliehdokas Kati Häkkinen: EU:ssa päätetään sinullekin tärkeistä asioista
Vuoden 2019 EU-vaalien äänestysprosentti oli valtakunnallisesti 40,8 %, Kaakkois-Suomessa 36.5 % ja Mikkelissä 39,3 %.
13.4.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Miksi hallitus toimillaan vain romuttaa luottamusta?
Keskusta ihmettelee, miksi hallituksen ja hallituspuolueiden riveistä rakentamisen ja parantamisen sijaan revitään ja rapautetaan. Hallitus uhkaa toimillaan romuttaa Suomen toimivan eläkejärjestelmän, joka turvaisi myös tulevien sukupolvien aseman. Samoin hallitus on tekemässä sairaalaverkolle. Oraalle saatu sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän kehittäminen näyttää hallituksen käsissä vaihtuvan järjestelmän hävittämiseen. Sama meno jatkuu myös toisen hallituspuolueen puheissa, joissa pilkataan ja nälvitään ratkaisujen hakemisen sijaan.
12.4.2024 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan luontolinjaus – kohti uutta luontosuhdetta ja kulutuksen kohtuullistamista