Siirry sisältöön

Keskustan puoluehallitus: Keskusta kutsuu suomalaisia turvallisuuspoliittiseen keskusteluun

Keskustan puoluehallitus tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Hyökkäys on räikeä loukkaus Ukrainan itsenäisyyttä ja suvereniteettia sekä kansainvälistä oikeutta vastaan. Sydämemme ovat Ukrainan kansan puolella.

Sota Ukrainassa on tuonut merkittäviä muutoksia Euroopan turvallisuusympäristöön. Sen myötä Suomessa on aktivoitunut keskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme keskeisistä perusperiaatteista ja -linjauksista. Tärkeintä on saada nopeasti rauha Ukrainaan ja estää sodan laajentuminen.

Keskustelu on kiteytynyt pitkälti Nato-jäsenyyden ympärille. Ihmisten mielipiteet Nato-jäsenyydestä ovat liikahtaneet nopeasti. Mielipideilmaston nopea liike on ymmärrettävä seuraus aikana, jolloin lähellä Suomea riehuu Venäjän aloittama sota. Keskusta ei jätä kansalaisten mielipidettä huomioimatta.

Keskustan turvallisuuspoliittisen pohdinnan tärkein ydin on valita Suomelle tie, joka todennäköisimmin takaa rauhan jatkumisen.

Ratkaisua näin keskeisestä turvallisuuspoliittisesta kysymyksestä ei tehdä nopeasti. Tarvitaan vakaata harkintaa. Ennen päätöksentekoa on pohdittava mahdollisen Nato-jäsenyyden oikeudet ja velvoitteet sekä vaikutukset turvallisuusympäristöömme.

Keskustelun tavoitteena tulee olla poliittisten päättäjien ja puolueiden entistä selkeämpi yhteinen ymmärrys sekä tältä pohjalta muotoutuva yhtenäinen toimintalinja.

Keskusta on tyytyväinen Euroopan unionin lujuuteen ja kykyyn toimia Ukrainan tapahtumien johdosta. Keskusta haluaa vahvistaa EU:n toimintakykyä, jotta se voi vaikuttaa Euroopan turvallisuuteen.

Keskusta pitää kaikissa olosuhteissa tärkeänä yleiseen asevelvollisuuteen ja reserviläisiin pohjautuvaa omaa uskottavaa puolustusta. Sitä on myös viime vuosina vahvistettu paljon. Keskusta kannattaa maamme puolustukseen käytettävien määrärahojen lisäämistä. Kansainvälisen, erityisesti pohjoismaisen puolustusyhteistyön merkitystä on syytä korostaa.

Keskusta kunnioittaa Suomen valtiosääntöä, joka toteaa ulkopolitiikan johtamisen kuuluvan tasavallan presidentille yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Lopullisen päätöksen mahdollisen Nato-jäsenyyden hakemisesta tekisi eduskunta.

Demokratiassa puolueiden tärkeä tehtävä on edistää ja tukea yhteiskunnallista keskustelua sekä tarjota osaltaan kanava kansanvallan toteutumiselle. Keskusta rohkaisee kaikkia suomalaisia käymään keskustelua muuttuneesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Puolue tarjoaa tilaisuuksia ja kohtaamisia kasvokkain, joissa Suomen ratkaisuja voi kiihkottomasti pohtia, vahvistaa tietopohjaa ja kertoa näkemyksensä.

Keskusta päivittää ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset kevään aikana.

Lue seuraavaksi

Eurovaaliehdokas Venla Kajan: Opiskelijoiden ovet auki Eurooppaan
Monelle opiskelijalle vaihtoon lähtö on ensimmäinen kosketus eurooppalaisuuteen. Se on hieno esimerkki siitä, mitä EU:n vapaa liikkuvuus tarkoittaa. Toivon, että mahdollisimman moni nuori saisi hyödyntää tämän mahdollisuuden.
24.4.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Eurovaaliehdokas Valtteri Paakki: Vihreä siirtymä on tehtävä kestävästi ja oikeudenmukaisesti
Keskustalaiseen ajattelumaailmaan kuuluu ajatus ylisukupolvisuudesta. Tahtotila jättää oma tila ja ympäristö paremmassa kunnossa seuraaville sukupolville. Mikäli tahdomme pitää kiinni tästä periaatteesta, meidän on edistettävää vihreää siirtymää niin Suomessa kuin EU:n laajuisesti. 
20.4.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan puoluehallitus: Keskusta kutsuu suomalaisia turvallisuuspoliittiseen keskusteluun