Keskustan vpj Markus Lohi: Nyt heitellään kiviä lasikaapissa!

markus lohi
markus lohi

Keskustan varapuheenjohtajan, puolueen talouspoliittisen työryhmän puheenjohtajan Markus Lohen mielestä Kokoomus heittelee kiviä lasikaapissa alijäämä- ja velkapelottelullaan.

-Totta kai minua ja Keskustaa sekä varmasti monia suomalaisia velkaantuminen huolestuttaa todella. Meidän onkin välttämätön rakentaa tiekartta kestävään talouteen ja velan vakauttamiseen. Tätä tiekarttaa valtiovarainministeri Vanhanen rakentaa.

Arvostelijat jättävät kuitenkin kertomatta, miksi valtion ensi vuoden budjetti on alijäämäinen ja miksi velkaa on ylipäätään jouduttu ottamaan.

-Velkaa on otettu ja tullaan ottamaan nyt pakon edessä, jotta Suomi saadaan mahdollisimman vähin inhimillisin ja taloudellisin vahingoin tämän poikkeuksellisen tilanteen yli. Velkaa otetaan myös siksi, että saisimme estettyä yritysten konkurssiaallon ja työttömyyden pysyvä paheneminen ja saisimme talouden elpymään. Samaa politiikkaa on tehty läpi läntisen maailman myös niissä maissa, joissa oikeisto on vallassa. Velkaa otetaan myös yhdessä sovittujen hävittäjähankintojen rahoittamiseen. Tämäkin on välttämätöntä ulkoisen turvallisuuden takaamiseksi.

Lohen mukaan kestävintä talouspolitiikkaa tässä ja nyt on pitää koronavirustauti Suomessa hallinnassa ja hoitaa epidemiaa siten, että talouden rattaat pysyvät mahdollisimman normaalisti pyörimässä.

-Tämä selittää myös valtion ensi vuoden budjetin alijäämää. On kaukaa viisasta varautua testaus- ja rokotekuluihin, jotta pystymme pitämään yhteiskunnan toiminnassa. Viime kevään kaltaiseen täyssulkuun meillä ei ole enää varaa.

Kun edellä mainitut poikkeukset normaalin budjettiin huomioidaan, valtion taloudenpidossa palataan ensi vuonna päiväjärjestykseen eli kehysajatteluun, minkä moni arvostelija näyttää jättävän kertomatta.

Lohi muistuttaa, että tärkeintä Suomen nostamisessa takaisin jaloilleen on yksityisten alojen työpaikkojen turvaaminen. Myös matkailutoimialan toimintaedellytykset on turvattava.

-Budjettiriihessä sovituilla ratkaisuilla turvataan etenkin vienti- ja teollisuustyöpaikkoja mm. sähköveron alennuksella ja päästökauppakompensaatiolla. Samalla hallitus päätti kokonaisuudesta, jolla yli 30 000 ihmiselle pystytään saamaan työpaikka. Valtiovarainministeriö on nämä työpaikat todentanut. Eivät nämä ole vähäpätöisiä asioita niissä kodeissa, joissa on nyt vakava huoli omasta ja läheisten toimeentulosta.

Lohen mukaan hallituksella on oltava jatkuva valmius tehdä lisää ratkaisuja suomalaisen työn ja yrittäjyyden puolesta. Jatkossa työkalupakissa tulee olla myös paikallinen sopiminen ja muut rakenteelliset muutokset.

-Sanomattakin on selvää, että nyt pakon edessä otettu velka pitää maksaa. Mitä enemmän Suomeen saadaan lisää työpaikkoja, sitä vähemmän aikanaan tarvitaan leikkauksia ja veronkorotuksia. Siksi Keskusta on valmis myös tästä eteenpäin kääntämään kaikki kivet, jotta yritykset koko maassa pystyvät työllistämään ihmisiä.

Lue seuraavaksi

Suorassa lähetyksessä esittelemme Keskustan vaalikampanjan TV-mainokset ja tutustumme vaaliohjelmaamme ehdokkaiden kera ympäri Suomen. Mukana myös kuntavaaliehdokkaat Annika Saarikko ja Matti Vanhanen.
7.5.2021 / K-Studio
Keskustan vpj ja Keskustalaisempi Eurooppa -työryhmän pj Riikka Pakarinen: Suomessa tavoitteeksi nurmivaltaisen maidon ja naudanlihan tuotannon kasvattaminen
Nurmipeitteisyys, monimuotoisuus ja hiilensietokyky ovat kaikki tärkeitä elementtejä suomalaisessa maataloudessa. Niillä vastataan ympäristö-, ilmasto- ja biodiversiteettikysymyksiin. Karjatila on siis hyvä monimuotoisuuden lähde, Keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen toteaa.
7.5.2021 / Uutiset
Keskustan puoluevaltuuston pj Tiusanen: Terapiatakuu tarvitaan koko Suomeen
"Suomalaiset asuinpaikasta riippumatta ansaitsevat apua mielenterveyden ongelmiin nopeammin ja matalammalla kynnyksellä. Siksi terapiatakuu täytyy toteuttaa koko Suomessa. Mielenterveyspalvelujen saatavuus ei saa riippua postinumerosta", Keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Liina Tiusanen linjaa.
6.5.2021 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan vpj Markus Lohi: Nyt heitellään kiviä lasikaapissa!