Keskustan vpj Markus Lohi: Nyt heitellään kiviä lasikaapissa!

markus lohi
markus lohi

Keskustan varapuheenjohtajan, puolueen talouspoliittisen työryhmän puheenjohtajan Markus Lohen mielestä Kokoomus heittelee kiviä lasikaapissa alijäämä- ja velkapelottelullaan.

-Totta kai minua ja Keskustaa sekä varmasti monia suomalaisia velkaantuminen huolestuttaa todella. Meidän onkin välttämätön rakentaa tiekartta kestävään talouteen ja velan vakauttamiseen. Tätä tiekarttaa valtiovarainministeri Vanhanen rakentaa.

Arvostelijat jättävät kuitenkin kertomatta, miksi valtion ensi vuoden budjetti on alijäämäinen ja miksi velkaa on ylipäätään jouduttu ottamaan.

-Velkaa on otettu ja tullaan ottamaan nyt pakon edessä, jotta Suomi saadaan mahdollisimman vähin inhimillisin ja taloudellisin vahingoin tämän poikkeuksellisen tilanteen yli. Velkaa otetaan myös siksi, että saisimme estettyä yritysten konkurssiaallon ja työttömyyden pysyvä paheneminen ja saisimme talouden elpymään. Samaa politiikkaa on tehty läpi läntisen maailman myös niissä maissa, joissa oikeisto on vallassa. Velkaa otetaan myös yhdessä sovittujen hävittäjähankintojen rahoittamiseen. Tämäkin on välttämätöntä ulkoisen turvallisuuden takaamiseksi.

Lohen mukaan kestävintä talouspolitiikkaa tässä ja nyt on pitää koronavirustauti Suomessa hallinnassa ja hoitaa epidemiaa siten, että talouden rattaat pysyvät mahdollisimman normaalisti pyörimässä.

-Tämä selittää myös valtion ensi vuoden budjetin alijäämää. On kaukaa viisasta varautua testaus- ja rokotekuluihin, jotta pystymme pitämään yhteiskunnan toiminnassa. Viime kevään kaltaiseen täyssulkuun meillä ei ole enää varaa.

Kun edellä mainitut poikkeukset normaalin budjettiin huomioidaan, valtion taloudenpidossa palataan ensi vuonna päiväjärjestykseen eli kehysajatteluun, minkä moni arvostelija näyttää jättävän kertomatta.

Lohi muistuttaa, että tärkeintä Suomen nostamisessa takaisin jaloilleen on yksityisten alojen työpaikkojen turvaaminen. Myös matkailutoimialan toimintaedellytykset on turvattava.

-Budjettiriihessä sovituilla ratkaisuilla turvataan etenkin vienti- ja teollisuustyöpaikkoja mm. sähköveron alennuksella ja päästökauppakompensaatiolla. Samalla hallitus päätti kokonaisuudesta, jolla yli 30 000 ihmiselle pystytään saamaan työpaikka. Valtiovarainministeriö on nämä työpaikat todentanut. Eivät nämä ole vähäpätöisiä asioita niissä kodeissa, joissa on nyt vakava huoli omasta ja läheisten toimeentulosta.

Lohen mukaan hallituksella on oltava jatkuva valmius tehdä lisää ratkaisuja suomalaisen työn ja yrittäjyyden puolesta. Jatkossa työkalupakissa tulee olla myös paikallinen sopiminen ja muut rakenteelliset muutokset.

-Sanomattakin on selvää, että nyt pakon edessä otettu velka pitää maksaa. Mitä enemmän Suomeen saadaan lisää työpaikkoja, sitä vähemmän aikanaan tarvitaan leikkauksia ja veronkorotuksia. Siksi Keskusta on valmis myös tästä eteenpäin kääntämään kaikki kivet, jotta yritykset koko maassa pystyvät työllistämään ihmisiä.

Lue seuraavaksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Luvitusta sujuvoittamalla vihreät investoinnit liikkeelle, ei kehystä venyttämällä
Elinkeinoministeri Mika Lintilä haluaa, että Suomen investointiympäristöstä tehdään Euroopan paras. Luvituksen sujuvoittaminen on ilmainen tapa saada yksityisiä investointeja ja työpaikkoja aikaiseksi tukemaan vihreää siirtymää ja uusteollistamista.
23.10.2021 / Uutiset
Yleisö kysyy, Annika vastaa. FB-livenä toteuttavaan lähetykseen yleisö voi laittaa kysymyksiään jo etukäteen tapahtuman keskustelussa tai suoran lähetyksen kommenttikentässä. Käsittelyssä tulevat aluevaalit ja ajankohtaiset poliittiset aiheet. Vähän kuin eduskunnan kyselytunnilla olisit.
21.10.2021 / K-Studio
Keskustan eduskuntaryhmä vetoaa rokotusten ottamisen puolesta
Keskustan eduskuntaryhmä vetoaa vakavasti suomalaisiin rokotusten ottamisen puolesta. Niin suojelee sekä itseään, läheisiään että muita kanssaihmisiään. Rokotukset ottamalla jokainen pystyy osaltaan vaikuttamaan suoraan myös siihen, että Suomi pysyy auki.
21.10.2021 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskustan vpj Markus Lohi: Nyt heitellään kiviä lasikaapissa!