Skip to content

MEP Elsi Katainen: Parlamentti hyväksyi Suomen viennille elintärkeän talvimerenkulun erityisaseman

europarlamentaarikko Elsi Katainen

Euroopan parlamentti on hyväksynyt kantansa merenkulun päästövähennyksistä säätävään FuelEU Maritime -asetukseen tänään Strasbourgin täysistunnossa äänin 451 puolesta, 137 vastaan (54 tyhjää). Parlamentti huomioi Suomen vientiteollisuudelle elintärkeän talvimerenkulun erityisaseman, kun jäsenmaat velvoitetaan viiden vuoden välein yhä tiukempiin merenkulun päästötalkoisiin.

Kuukausien vaikuttamistyö tuotti erinomaisen lopputuloksen Suomelle, kun saimme parlamentin enemmistön ymmärtämään pohjoiset olosuhteet merenkulussa. Parlamentin linjaus on iso korjaus komission esitykseen, joka aiheuttaisi Suomen vientiteollisuudelle miljardilaskun. Näin kilpailukykymme turvataan, kun merenkulkuala tulee kokemaan historian suurimman muutoksen,” ryhmänsä neuvottelijana asetuksessa toiminut Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) iloitsee tuoreeltaan äänestystuloksen varmistuttua.

Meriliikenteen päästövähennyksiä tehdään EU:ssa siksi, että noin 98 prosenttia laivoista kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla. FuelEU Maritime -asetus on merenkulkusektorin vihreän siirtymän kannalta mullistava, sillä se pyrkii edistämään uusiutuvien ja vähähiilisten polttoaineiden käyttöä ja siten vähentämään meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä. Parlamentti ehdottaakin päästöjen laskemista jopa 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

“Olemme erittäin laajan mutta väistämättömän murroksen äärellä, jossa EU näyttää suuntaa koko maailmalle. Lainsäätäjien tehtävä on tarjota varustamoille, satamille ja koko merenkulkualalle vakaa ja selkeä näkymä sektorin tulevaisuuteen. Vain siten voi syntyä uusia innovaatioita ja uutta liiketoimintaa. Tarvitsemme käyttöön kaikki kestävät ratkaisut uusista vetypohjaisista polttoaineista nesteytettyyn biokaasuun ja uusiin tuulimekaniikkaa hyödyntäviin innovaatioihin, satamien maasähkövalmiutta unohtamatta,” Katainen linjasi täysistuntokeskustelussa.

Suomi on riippuvainen merenkulusta viennin ja huoltovarmuuden takia. Suomen merillä seilaavien laivojen on oltava jäävahvisteisia, mikä tekee laivoista raskaampia ja siten ne myös kuluttavat enemmän polttoainetta ympäri vuoden.

Liikenne- ja viestintäministeriö on laskenut, että mikäli talvimerenkulkua ei huomioitaisi merenkulkuasetuksessa, kulut Suomen viennille nousisivat vuosien kuluessa jopa miljardiluokkaan, kun päästövelvoitteet ajan myötä kiristyvät. Nyt hyväksytyssä kannassa parlamentti huomioi talvimerenkulun kompensoimalla jäävahvisteista johtuvat suuremmat päästöt.

Läpi mennyt ratkaisu on Suomen linjausten mukainen. Olen kiitollinen laajalla rintamalla tehdystä yhteistyöstä prosessin eri vaiheissa,” europarlamentaarikko Katainen kertoo lakineuvottelujen taustoista.

” Seuraava etappi on loppuneuvottelu komission ja jäsenmaiden kanssa. Haluan asettaa parlamentin ykkösprioriteetiksi sisämarkkinoiden reilut pelisäännöt, mihin talvimerenkulun erityisasema kuuluu”, Katainen kertoo lainsäädäntötyön seuraavista askelista.

FuelEU Maritime -asetuksen lopullisista yksityiskohdista sovitaan jäsenmaiden, EU-parlamentin ja komission välisissä kolmikantaneuvotteluissa, jotka alkavat syksyn aikana.

Lisätiedot:

MEP Elsi Katainen

elsi.katainen@europarl.europa.eu

Brussels – Tel. +32 (0) 2 28 45361
Mob. +358 50 5122362

Lue seuraavaksi

”Kepun siltarummut” Keskustalle kunnia-asia
Viikonloppuna uutisoitiin, että töihin ajavien suomalaisten kustannukset voivat lähitulevaisuudessa nousta jopa sadoilla euroilla. Työmatkavähennyksen yläraja lasketaan 7000 euroon ja alarajaa – siis omavastuuta – nostetaan 900 euroon. Jälkimmäinen tuntuu etenkin pienituloisimpien, autoa töissä käyntiin tarvitsevien ihmisten arjessa.
19.9.2023 / Uutiset
Eduskuntaryhmän viikkotiedote: Lähipalveluiden kurjistaminen tulee kalliiksi
Hallitus kokoontuu ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona budjettiriiheen. Siellä hallitus neuvottelee valtion ensi vuoden budjetista, julkisen talouden suunnitelmasta eli koko vaalikauden menokehyksistä sekä myös kuluvan vuoden lisätalousarviosta.
15.9.2023 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli kysyi syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla, miksi hallitus leikkaa sosiaali- ja terveyspalveluista ja keskittää lähipalvelut.
12.9.2023
EtusivuAjankohtaistaUutisetMEP Elsi Katainen: Parlamentti hyväksyi Suomen viennille elintärkeän talvimerenkulun erityisaseman