Siirry sisältöön

Saarikko: Miljardit hakusessa – kumpi on oikeassa, Orpo vai Purra?

Petteri Orpon hallitus on kertonut tekevänsä kevään kehysriihessä uusia päätöksiä velkaantumisen hillitsemiseksi. Tavoite on sinänsä oikea ja välttämätön.

Suomen eläminen velaksi ei ole loppumassa – vaikka Kokoomus niin eduskuntavaaleissa kansalle lupaili. Velkaa itse asiassa aiotaan ottaa ennätyksellisen paljon, samaan aikaa kun hallitus katsoo oikeudekseen alentaa kaikkien hyväosaisimpien kansalaisten verotusta.

Erikoista vaikeassa taloustilanteessa on se, että pääministeri Orpon ja valtiovarainministeri Purran laskukoneet näyttävät käyvän eri tahtiin. Tänä aamuna MTV3 uutisoi Purran matematiikalla lisäsopeutuksen tarpeen olevan kolme miljardia ja vastaavasti Ylen Ykkösaamussa esiintynyt pääministeri Orpo puhui 1,5 miljardista.
”Hallituksen kärkikaksikolla tuntuu olevan 1500 miljoonan verran näkemyseroa siitä, mihin kehysriihessä on tarkoitus tähdätä. Kumpi on lähempänä totuutta? Tähän pitää saada vastaus”, Saarikko vaatii.

Summat ovat valtavia. Näkemyseron mittakaavan voi suhteuttaa esimerkiksi siihen, että 1,5 miljardia on yhtä paljon kuin vuosittainen koko valtion potti rajaturvallisuuteen, poliisille ja pelastustoimeen.

Keskustan puheenjohtaja pitää myös välttämättömänä, että hallitus nopeasti avaisi niitä periaatteita, joilla säästöjä on tarkoitus etsiä.

”Tähän mennessä tiedämme hallituksen linjaksi vain yksiniittisen heikoimmilta leikkaamisen ja alueellisesti keskittävän politiikan. Aiotaanko tätä jatkaa vai mistä säästöjä etsitään? Syökö Kokoomus vaalipuheensa ja on valmis veronkorotuksiin?”, Saarikko kysyy.

Myönteisenä asiana Saarikko pitää sitä, että valtiovarainministeri Purra näyttää haudanneen ehdotuksensa ruuan arvonlisäveron kiristämisestä.

”Hän on selvästi kuunnellut tässä Keskustan järjen ääntä. Ruuan arvonlisäveron nostaminen olisi raju isku suomalaiselle maataloudelle, elintarviketeollisuudelle ja ennen kaikkea pienituloisille suomalaisille heidän arjessaan.”

Saarikko kertoo odottavansa mielenkiinnolla lisää konkretiaa Purran pohdintoihin terveysveron käyttöönotosta ratkaisuna taloustilanteeseen.

”Asia on periaatteellisesti kannatettava, sitä myös Keskusta vaihtoehtobudjetissaan esitti. Kokoomus tosin on terveydelle haitallisten elintarvikkeiden korkeamman verotuksen siirtynyt ”juhlapuheiden” mappiin vaalien jälkeen, joten mikä mahtaa olla hallituksen linja?”, Saarikko kysyy.

Lue seuraavaksi

Keskustan Jyväskylän puoluekokouksen kannanotto 16.6.2024: Jokainen nuori tarvitsee turvallisen aikuisen
Keskustan mielestä jokainen nuori tarvitsee arkeensa vähintään yhden turvallisen aikuisen. Yksikin kiusattu, syrjäytynyt tai koulusta pudonnut nuori on sivistysliike keskustalle liikaa. Keskusta edellyttää toimivaa oppilashuoltoa ja haluaa vahvistaa sitä.
16.6.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetSaarikko: Miljardit hakusessa – kumpi on oikeassa, Orpo vai Purra?