Tavallisten suomalaisten sote-uudistus

tumman vihreällä pohjalla apilakehys, jonka keskellä lääkäri ja tutkittava potilas

Sote-uudistuksesta on saatu aikaan ratkaisu, joka pystytään saamaan valmiiksi. Ja se pitää saada valmiiksi. Suomalaisten vuoksi. Suomen vuoksi. Tässä uudistuksessa on vain voittajia.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus uudistuksen lähtökohtina

On väärin, että kun jotkut saavat hoitoa yksityislääkäriltä tai työterveyshuollon kautta, toiset joutuvat jonottamaan pitkiä aikoja terveyskeskuksiin. Ja jos lääkäriin sattuu pääsemään, joutuu pompoteltavaksi luukulta toiselle.

Siksi sote on Keskustalle ennen muuta tasa-arvouudistus. Lompakon paksuus tai työssäolo eikä kotipaikkakunta saa ratkaista lääkäriin pääsyä. Tasa-arvoiset palvelut pitää turvata kautta Suomen.

Meidän mielestämme lapsiperheiden, työttömien, opiskelijoiden, eläkeläisten ja muiden pienituloisten ihmisten sekä pienyrittäjien terveys on yhtä tärkeää kuin työterveyshuollosta nauttivien.

Läheltä saatavat peruspalvelut kuntoon

Sote on kestävä ratkaisu myös vanhustenhoidon parantamiseksi. Jokainen ikäihminen ansaitsee inhimillisen ja ihmisarvoisen hoivan. Nyt näin ei ole.

Hoito- ja hoiva-alan ja sosiaalipalvelujen ammattilaiset läheisineen tarvitsevat varmuutta tulevasta. He ovat eläneet aivan liian pitkään epävarmuudessa. Sen pitää loppua.

Uudistuksen yhteydessä on puhuttu paljon sairaaloista ja niiden asemasta. Ykkösasia on kuitenkin perusterveydenhuolto.

Se, että apua tarvitessaan terveyskeskukseen pääsee kohtuullisen ajan kuluessa. Keskustan tavoitteena on, että jokaisen kunnan alueelta on jatkossa löydyttävä vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava maakunnan palvelujen toimipiste.

Erikoissairaanhoitoa tarvitsemme onneksi paljon harvemmin. Jatkossa hoidon saaminen sujuvoituu, kun sekä perusterveydenhuolto että sairaalahoito ovat saman järjestäjän eli maakunnan käsissä. Tämä säästää myös selvää rahaa.

Kuntien tulevaisuus vakaammalle pohjalle

Sote-uudistus on välttämätön myös kuntien kannalta. Nyt kunnan budjetista saattaa mennä yli 70 % sote-kustannuksiin. Muutama vakava sairastuminen tai huostaan otettujen lasten määrän kasvu voi sekoittaa kunnan talouden täysin. Rahat laskujen maksuun on otettava esimerkiksi koulujen tai kirjastojen määrärahoista.

Uudistuksella sote-menot siirretään isommille hartioille, maakunnille. Rahoitus palvelujen tuottamiseen tulee aluksi valtiolta, myöhemmin ehkä maakunnan omilla veroilla.

Nyt aikaansaadulla ratkaisulla pystytään pelastamaan hyvinvointiyhteiskunta, saamaan ihmisille tasa-arvoisemmat palvelut ja samalla säästämään myös yhteisiä veroeuroja. Nykyisten maakuntien pohjalle rakentuva vaihtoehto on myös ainoa malli, joka on hyväksyttävissä perustuslain kannalta.

Onhan sotelle nytkin olemassa vaihtoehto. Se on se, että ei tehdä mitään. Silloin ihmisten ja alueiden eriarvoisuus jyllää kahta kovemmin. Ihmiset eivät saa tarvitsemaansa hoitoa, kuntatalous on kuralla vuodesta toiseen ja valtiontalouden velka vain kasvaa.

Keskustalainen kädenjälki

Suomella ei ole varaa siihen, että sotesta tehdään puolue- saati valtapolitiikkaa. Sote ei ole Keskustan eikä minkään muunkaan puolueen oma lapsi. Jokainen puolue on joutunut tekemään kompromisseja.

Sote-uudistuksen aikaansaaminen oli yksi tärkeä peruste sille, miksi Keskusta on mukana tässä hallituksessa. Lähdimme puolustamaan suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia sekä palvelujen saatavuutta kaikkialla Suomessa.

Kädenjälkemme näkyy nyt esitellyssä ratkaisussa erittäin vahvasti. Tunnemme ja tunnustamme elämisen erilaisuuden eri puolilla Suomea. Siksi ratkaisujenkin on oltava joustavia ja mahdollistavia.

Uudistuksessa palvelujen tuottaja on jatkossakin useimmiten julkisella puolella. Keskusta sai mukaan monituottajuuden: palveluja voivat alueen väestön tarpeisiin tuottaa edelleen myös yksityiset yritykset, elinkeinonharjoittajat ja järjestöt. Tämä erilaisten tuottajien malli turvaa monessa paikassa palvelujen saatavuuden ylipäätään.

Keskusta taisteli neuvottelujen loppuun saakka myös sen puolesta, että maakunnan saama rahoitus perustuu tarpeisiin. Meidän mielestämme ei voi olla oikein, että Suomen tervein ja hyvätuloisin väestö hyötyy uudistuksesta. Rahaa pitää ohjata sinne, missä sairastavuus on korkeaa, väestö ikääntynyttä, alueen tulotaso matalaa ja alue harvaanasuttua. Tämä on meistä oikeudenmukaista.

Lopputuloksena on suomalainen sote. Ei välttämättä täydellinen, mutta ihmisille hyvä ja Suomelle hyvä.

Lue lisää uudistuksen yksityiskohdista täältä soteuudistus.fi

Lue seuraavaksi

Annikan kanssa on virtuaalinen keskusteluohjelma sivuillani. Pääsiäisen jälkeen saan vieraakseni kaikille tutun juontajan ja toimittajan, Vappu Pimiän. Annikan kanssa -tuokioiden tarkoituksena on tuoda sekä itselleni että teille uusia ajatuksia – hieman päivänpolitiikan keskustelua syvemmältä. Odotan, että pääsemme Vapun kanssa keskustelussamme kevään korvalla muun muassa kotimaisen ruoan ja aivan varmasti myös perhearvojen äärelle!
8.4.2021 / K-Studio
Keskustan Honkonen ja Keskustanuorten Markkanen: Nuoret pois vuokra-asumisen loukusta – jokaiselle nuorelle oikeus omaan asuntoon
Keskustan tavoitteena on, että jokaisella työssäkäyvällä nuorella olisi jatkossa mahdollisuus hankkia oma koti. Honkonen ja Markkanen esittävät, että ASP-järjestelmään tulisi lisätä enemmän joustoja ja osa harkinnasta tulisi jättää pankin tehtäväksi, noudattaen kuitenkin hyvää pankkitapaa. Yksi tapa olisi esimerkiksi poistaa ASP-asuntojen osalta hintarajat kokonaan.
8.4.2021 / Uutiset
Annika Saarikko: EU:n suunta ja kansalaisten toiveet erkaantumassa, tarvitaan parempaa unionia
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko avasi keskustelua EU:n suunnasta ja Suomen EU-linjasta puheessaan Paasikivi-seuran vieraana. Saarikon mukaan kansalaisten huoliin ja esimerkiksi Kiinan haasteeseen EU vastaa parhaiten huolehtimalla oman järjestelmänsä toimivuudesta sekä unionion epäkohtiin tarttumisesta.
6.4.2021 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetTavallisten suomalaisten sote-uudistus