Siirry sisältöön

Suomea ei saa jakaa voittajiin ja häviäjiin

Keskusta ja Liike Nyt jättivät välikysymyksen hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta

Hallitus on politiikallaan hylännyt suuren osan Suomea ja näiden alueiden ihmiset ja yritykset. Keskusta ja Liike Nyt jättivät aiheesta välikysymyksen keskiviikkona eduskunnassa. Välikysymyksen mukaan hallitus jakaa alueita voittajiin ja häviäjiin.

– Kun pitäisi luoda kasvua koko Suomeen, hallitus puuhastelee miljardien tunnin junan parissa. Kun iloiseen Itä-Suomeen tarvittaisiin toimia, hallitus sammuttaa sieltä valot. Lopputuloksesta on tulossa katastrofi koko Suomen laajuisen kasvun näkökulmasta, Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen määritteli eduskunnassa keskiviikkona.

Kurvinen muistutti, että keskusta esitti jo syksyllä hallitukselle talouden kasvupakettia. Siinä tunnin junan rahoilla laitettaisiin teitä kuntoon, korjattaisiin homekouluja ja käynnistettäisiin rakennushankkeita ympäri Suomen. Näillä kaikilla saataisiin työpaikkoja.

Keskustan savonlinnalainen Hanna Kosonen puki sanoiksi välikysymyksen huolen erityisesti Itä-Suomen tilanteesta.

– Hallitus vie elämän edellytyksiä aikana, jolloin maan kaikkien osien voimavaroja tarvittaisiin niin talouskasvun kuin koko maan turvallisuudenkin takia. Juuri nyt itäinen Suomi ei kaipaa lisää selvityksiä ja työryhmiä vaan päätöksiä ja tekoja, jotta mahdollisuudet asumiseen, yrittämiseen ja elämiseen olisivat edes samalla tasolla kuin muualla Suomessa.

Välikysymystekstissä todetaan muun muassa, että hallitus on jakamassa suomalaiset postinumeron perusteella useampaan kastiin. Merkittävät kehittämisrahat ja yhteistyöhankkeet annetaan muutamalle suurimmalle kaupunkiseudulle. Muu maa jätetään oman onnensa nojaan.

Lue koko välikysymys

 

 

 

Johtaako tätä maata kukaan?

– Suomi on pysähtymässä, mutta avaimia työmarkkinalukon avaamiseen ei näytä löytyvän, sanoi Keskustan kansanedustaja Vesa Kallio eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Kallio kysyi Suomen selviämisestä ay-liikkeen lakkojen aikana.

– Miten hallitus varmistaa polttoaineen sekä esimerkiksi ruuan ja lääkkeiden saatavuuden, jos kahden viikon lakko pysäyttää Suomen tuonnin ja viennin. Samaa kysyi myös Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) ohitti kysymykset. Hän vieritti vastuun energiaministeri Kai Mykkäsen (kok.) harteille ja toivoi, että polttoaine maassa riittää.
Keskustan Katri Kulmunin mukaan hallitus olisi viisas, jos se ottaisi uudistuksissaan huomioon myös tavallisten työntekijöiden huolen.

– Miksi te ette ole miettineet näitä teidän työelämäuudistuksianne niin, että siellä olisi myös aidosti parannuksia työntekijöille, kuten muissa Pohjoismaissa aikanaan on tehty, Kulmuni kysyi.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi puolestaan totesi, että tulevat poliittiset lakot ovat ylimitoitettuja ja kohtuuttomia. Lohi muistutti, että hallituksen tehtävä on johtaa maa ”soossista selville vesille”.

– Otatteko te hallituksessa vastuun vai jatkatteko te politiikkaa, jolla tämä maa ajautuu pahempaan kaaokseen, Lohi kysyi.

Valtionvarainministeri Riikka Purra (ps.) totesi, että hallitus etenee ohjelmansa mukaisesti.

Sauli Tervaniemi

 

Keskustalle sopii poliittisten lakkojen rajaaminen

Orpon-Purran oikeistohallituksen esitys työrauhalainsäädännön uudistamiseksi oli eduskunnan lähetekeskustelussa. Esitettyjen muutosten arvioidaan vähentävän lainvastaisia lakkoja sekä myötätuntolakkoja ja lyhentävän poliittisten lakkojen kestoa.
Keskustan mielestä työrauhalainsäädännön uudistaminen on tarpeellista ja siksi Keskusta osittain kannattaakin hallituksen esitystä. Tavoite häiriöttömistä ja vakaista työmarkkinoista on perusteltu. Se helpottaa investointien saamista Suomeen.

– Keskusta antaa tuen esitykselle, jolla rajoitetaan poliittiset lakot enintään yhden vuorokauden mittaisiin mielenilmauksiin. Tämä mahdollistaisi jatkossakin tyytymättömyyden osoittamisen, mutta rajaisi yrityksille tapahtuvia vahinkoja, linjasi Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvinen eduskunnassa.

Kurvinen huomautti, että lakiesityksen valiokuntakäsittelyssä on vielä syytä tarkastella esityksen yksityiskohtia tarkoituksenmukaisuuden näkökulmasta.

Keskusta ei varsinkaan hyväksy hallituksen esitykseen sisältyvää työntekijän henkilökohtaista 200 euron sakkoa laittomaan lakkoon osallistumisesta. Hyvityssakko pitäisi Keskustan mielestä kohdistaa laittomaksi tuomittua lakkoa jatkavalle ammattiyhdistykselle, ei yksittäiselle työntekijälle.

Hallitus pystyy halutessaan viemään esityksensä läpi ketään kuuntelematta. Repiminen jättää kuitenkin yhteiskuntaan pitkän jäljen. Levottomuus työmarkkinoilla tulee jatkumaan ja lasku tulee maksettavaksi tavallisille suomalaisille.

Työmarkkinajumi on äitymässä nyt poikkeuksellisen vakavaksi samaan aikaan, kun Suomen talous on muutoinkin taantumassa. Talouden sijaan kasvussa ovat työttömyys, konkurssit ja valtion velka.

Siksi hallituksen pitäisi pikimmiten käynnistää vakavat neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa, jotta kestävä tie löydettäisiin sopimalla.

Tuomas Vanhanen

 

Lue seuraavaksi

Keskustan ryhmäpuhe vuoden 2025 budjetin palautekeskustelussa
Tilanne on vakava. Valitettavasti näkymä eteenpäin ei ole yhtään parempi. Nykymenolle on onneksi vaihtoehto. Keskustan vaihtoehto. Talouskasvun tuplaaminen ja palveluiden pelastaminen. Lopulta kyse on arvovalinnoista. Siitä, mihin haluamme panostaa ja mitä pidämme tärkeänä.
16.12.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Keskustan Tulevaisuusfoorumi kokoontui keskiviikkona 11.12. keskustelemaan perhe- ja väestöpolitiikasta. Paikalla oli laaja kattaus eri järjestöjen edustajia, sekä keskustalaisia aktiiveja.
12.12.2024 / Ehdokaskirjeet 2025
Kuntaliiton Keskustan valtuuskuntaryhmä 29.11.2024: Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat väärä säästökohde
Petteri Orpon hallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta 120 miljoonaa euroa. Hallituksen säästöt osuvat suomalaisiin nuoriin ja kuntiin monin eri tavoin. Leikkaukset ovat Keskustan kunta-asiantuntijoiden mielestä ristiriidassa osaamistason noston, jatkuvan oppimisen tavoitteiden ja kunnille siirtyvän työllisyydenhoidon kanssa ja ne heikentävät mahdollisuutta alan vaihtamiseen ja työssä jaksamiseen eläkeikään asti.
29.11.2024 / Ehdokaskirjeet 2025
EtusivuAjankohtaistaEduskuntaryhmän ViikkariSuomea ei saa jakaa voittajiin ja häviäjiin