Euroopan unionista on muodostunut Suomen tärkein kumppani vuosikymmenien aikana. Nato-jäsenyys tuo tähän mukanaan uuden vivahteen, kun EU-jäsenyyttä perusteltiin aikanaan Suomen turvallisuudella.
Eurooppa on meidän suomalaisten koti, mutta EU ei ole Suomen isäntä. Edustan itse kriittistä linjaa nyky-EU:ta kohtaan. EU lähettää jokaisen suomalaisen kodin pöydälle vuosittain laskun ja nyt tämä lasku suomalaisen pöydälle uhkaa kasvaa. Esimerkiksi EU:n yhteinen velka pitää torjua, koska se johtaisi huonosti asiansa hoitaneiden Etelä-Euroopan maiden rahoittamiseen suomalaisten veronmaksajien kustannuksella.
Viime vuosina EU:ssa on yritetty ottaa myös epäedullisia ja Suomelle haitallisia askelia ympäristöpolitiikan suhteen. Vääränlainen hiilinielu- ja metsäpolitiikka eivät ole Suomen eduksi. Metsäpolitiikka ei yksinkertaisesti kuulu EU:lle.
Ennallistamisasetuksessa keskusta painosti hallitusta ja viimein pääministeri Orpo lupasi, että Suomi äänestää EU:ssa sitä vastaan. Kuten tiedämme metsäasiat kuuluvat jo perussopimuksenkin nojalla Suomen omaan päätösvaltaan, eikä Brysseliä pidä mistään hinnasta päästää kajoamaan meidän suomalaisten metsänomistajien metsiin. Suomen kansaa ei pidä rangaista siitä, että muut ovat hoitaneet huonosti metsiensä ylläpidon.
EU:ssa pienen kokoluokan asiat saavat valtavat mittasuhteet ja monet suuret asiat jäävät sivujuonteiksi. EU:n pitää olla suuri ja voimakas isoissa asioissa ja pienissä asioissa pieni. Eli käytännössä tarvitaan vähemmän byrokratiaa ja ihmisten elämän hankaloittamista.
Venäjän pyrkimysten torjuminen on tällä hetkellä EU:n tärkein tehtävä. Siksi EU:ssa pitää keskittyä puolustuksen ja energia- ja ruokaomavaraisuuden vankistamiseen. Omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat Suomelle kohtalonkysymyksiä, joissa EU:ta tulee hyödyntää. Nämä ovat niitä suuria asioita, joihin EU:n pitäisi keskittyä.
Suomi ja suomalaiset kaipaavat muutosta EU-politiikkaan. Terve kriittisyys on hyvästä, eikä se tarkoita EU-vastaisuutta. Suomi tarvitsee EU:ta ja se on muun muassa tuonut tärkeitä kauppakumppaneita yrityksillemme ja vapauttanut liikkumista. Meidän ei pidä kuitenkaan pienenä maana väheksyä itseämme vaan päinvastoin on vaadittava enemmän EU:lta.
Sosiaalinen media on heikentänyt lasten ja nuorten hyvinvointia ja mahdollistaa kiusaamisen aikuisten katseilta piilossa. Some aiheuttaa koko ajan enemmän mielenterveysongelmia nuorille. Jättimäisen someyritykset Tiktok ja Meta saavat tehdä ihan mitä vain ilman kunnollista valvontaa tai vastuuta. EU:n on toimittava ja tehtävä lait, joilla tämä toiminta saadaan kuriin.
Toivonkin, että mahdollisimman moni käyttää äänioikeuttaan ensi kesän eurovaaleissa ja käy osoittamassa vaaliuurnilla mielipiteensä EU:n suunnanmuutoksen puolesta.