Siirry sisältöön

Antti Kurvinen: Missä EU, siellä työpaikat!

Antti Kurvinen pitämässä puhetta
Antti Kurvinen pitämässä puhetta

Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä

Keskustan ryhmäpuheenvuoro 10.2.2021
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen

(muutosvarauksin)

Arvoisa puhemies,

En ole kiilusilmäinen EU:n kannattaja. Unionissa on valtavasti korjattavaa. Ja Brysselissä herrojen ja rouvien pitää katsoa pitkään ja hartaasti peiliin.

Silti olen sitä mieltä, että Suomi on oikeassa seurassa. Olen sitä mieltä, että eurooppalainen elvyttäminen on nyt paikallaan.

Eteläpohjalaisena kepulaisena junttinakin nimittäin ymmärrän, että Suomen ja muun Euroopan talous ovat yhtä.

Maakuntien työpaikat ovat kiinni siitä, vetääkö markkina Euroopassa. Markkina pitää saada vetämään. Talous ensin elpymään, sitten nousuun. Siitä tässä on kyse.

Maailman mahtavat Amerikasta ja Kiinasta alkaen tekevät jättimäistä elvytystä. Ne kahmaloivat rahat ja työpaikat, jos täällä nyt seistään tumput suorina.

Tehdyssä kyselytutkimuksessa kaksikymmentä maamme johtavaa taloustieteilijää arvioi EU:n elpymispaketin hyödyttävän Suomen taloutta. Vastaajat arvioivat paketin vakauttaneen koko EU- ja euroalueen taloutta ja poistaneen huolia uuden eurokriisin puhkeamisesta.

Esimerkiksi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoi päätöksellä olleen jo syntyessään talousluottamusta vahvistava vaikutus. Edes kaksi kriittisemmin suhtautuvaakaan ekonomistia ei olisi kaatanut pakettia.

Eurooppa ja sen osana Suomi pärjäävät vain osaamisella ja omintakeisuudella.

EU on hävinnyt digiaikana kilpailukyvyssä Pohjois-Amerikalle ja Kiinalle. EU:n pitää tulla nykyistä kilpailukykyisemmäksi markkina-alueeksi.

Tarvitaan tutkimusta, tarvitaan kehitystä, tarvitaan teknologiaa. Missä EU, siellä ongelma. Siitä pitää tulla: missä EU, siellä työpaikat. Missä EU, siellä jotain uutta.

Koronapandemia on aiheuttanut Euroopassa vakavan terveydellisen ja taloudellisen kriisin, josta selviytyminen edellyttää määrätietoista ja vastuullista päätöksentekoa.

Kriisistä selviytyminen on vaatinut sekä kansallisia ratkaisuja että yhteisiä eurooppalaisia päätöksiä. Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia päätöksiä.

Maamme on vientivetoinen talous, jonka menestys on kiinni EU-alueen rahoitusvakaudesta ja unionin sisämarkkinoista. Suomen viennistä 60 prosenttia menee EU:n sisämarkkinoille. Muiden jäsenmaiden talouden tai rahoitusjärjestelmän epävakaus hidastaisi Suomenkin taloudellista toipumista koronasta.

Arvoisa puhemies,

Tämä elvyttäminen on kertaluontoista, sanovat ”lagardet” ja muut mitä hyvänsä. Kesto ja käyttötarkoitus ovat selkeästi rajatut.

Perussuomalaiset jättävät sanomatta tämän: yksittäisten jäsenmaiden tukipaketit olisivat pulpahtaneet pintaan, jos yhteisestä elvytyksestä ei olisi päästy sopuun.

Tukipakettien tie on aikaa sitten kuljettu loppuun. Keskustan eduskuntaryhmä ei hyväksy unionin viemistä velkojen, verojen ja uusien tukipakettien kierteeseen.

Tämä olisi vääjäämättömästi edessä, mikäli elpymiskokonaisuudesta ei olisi löytynyt yksimielisyyttä pitkien neuvottelujen jälkeen. Ilman kaikkia jäsenmaita koskevaa elvytystä edessä olisi ajautuminen yksittäisten jäsenmaiden tukipakettikierteeseen.

Sitä emme hyväksy. Emme kaipaa uutta eurokriisiä. Kyse on vakaudesta ja turvallisuudesta.

Sanomatta jätetään myös, että elvyttäminen ja EU:n monivuotinen budjetti ovat kokonaisuus. Jos elvytyspaketti kaatuu, kaatuvat myös maataloustuet.

Kyse on siitä, kuinka paljon Suomi saa tukea aluekehitykseen ja uuteen yrittäjyyteen, maakuntiin ja maaseudulle. Niille rahoille on todellista tarvetta ja käyttöä tuolla maakunnissa.

Arvoisa puhemies,

Suomen rahoitusaseman kannalta esitys EU:n omien varojen järjestelmän kehittämisestä on kannatettava. Kierrättämättömään muovijätteeseen perustuva muovivara alentaa Suomen EU-maksuja koko kauden aikana noin 220 miljoonalla eurolla. Yksinkertaistettu ALV-vara puolestaan laskee Suomen EU-maksuja 280 miljoonalla eurolla kauden aikana.

Suomen kestävän kasvun ohjelma edistää nopeavaikutteista elpymistä ja pitkällä aikavälillä välttämätöntä elinkeinoelämän rakenteiden ja julkisten palveluiden uudistumista.

Panostukset kestävään kasvuun ja uuteen teknologiaan tuovat suomalaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia. Kotimaisia, uusiutuvia luonnonvaroja käytetään kestävästi. Samalla luodaan työtä ja toimeentuloa koko maahan. Rahoituksella edistetään investointeja muun muassa biokaasutuotantoon ja biopolttoaineisiin.

Kriisiajat ovat korostaneet huoltovarmuuden ja kotimaisen tuotannon arvoa. EU:n monivuotinen rahoituskehys tuo maataloudelle ja maaseudun kehittämiselle vakautta ja ennustettavuutta. Myös alue- ja rakennepolitiikan rahoitus turvattiin. Elpymisrahaa on kohdennettava nopeisiin tietoliikenneyhteyksiin, joilla edistetään monipaikkaisuutta ja etätyön tekemistä.

Arvoisa puhemies,

Eurooppa takaisin jaloilleen. Suomi takaisin jaloilleen. Siitä tässä on kyse.

Lue seuraavaksi

Kunnat tarvitsevat rahoitusjärjestelmän uudistuksen pikaisesti
Kuntien valtionosuusuudistus siirtyy vähintään vuodella eteenpäin kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen (kok) ilmoituksen mukaan. Alkuperäinen tavoite oli, että uudistus olisi saatu voimaan vuoden 2026 alusta. Suomen Kuntaliiton hallituksen keskustaryhmä edellyttää, että hallitus jatkaa uudistustyötään välittömästi ja käyttää lisäajan aitoon ja kokonaisvaltaiseen kuntien rahoitusjärjestelmän uudistukseen pelkän kuntien peruspalveluita koskevan valtionosuuslainsäädännön uudistamisen sijaan.
31.10.2024 / Uutiset
Keskusta hakee järjestöasiantuntijaa
Haemme tulevaisuuteen katsovaa henkilöä Suomen suurimman poliittisen kansanliikkeen avaintehtävään. Järjestöasiantuntijana vastaat osaltasi Suomen Keskustan järjestötoiminnan kehittämisestä ja järjestöaktiivien innostamisesta.
18.10.2024 / Uutiset
Etsinnässä vauvabuumi
Keskustan 10 keinoa syntyvyyden ja positiivisen väestönkehityksen tukemiseksi
18.10.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetAntti Kurvinen: Missä EU, siellä työpaikat!