Siirry sisältöön

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Luottamusta talouden elpymiseen pidettävä yllä

Puoliväliriihessä hallitus päätti ratkaisuista, joilla työllisyys- ja talouskäännettä edelleen voimistetaan. Ennen muuta panostamme osaamiseen, tutkimukseen ja viennin edistämiseen sekä helpotamme ihmisten työllistämistä ja työllistymistä.

Kaikki kivet käännetään myös tästä eteenpäin, jotta työllisyys saadaan paranemaan ja Suomen talous vähintään kahden prosentin kasvuun. Tällöin hallitusohjelman kaikki tavoitteet toteutuvat, suomalaiset saavat töitä ja palvelut voidaan tasa-arvoisesti turvata.

Työllisyys- ja talouskäänne ei ole syntynyt itsestään. Katastrofaalisen edellisen vaalikauden jälkeen käänteen aikaansaaminen on edellyttänyt yhtäältä päättäväistä uudistuspolitiikkaa hallitukselta sekä toisaalta poikkeuksellista yhteistyötä yhteiskunta- eli kilpailukykysopimuksesta alkaen.

Ratkaisut yhdessä ovat luoneet ennustettavuutta ja ennen muuta vahvistaneet luottamusta Suomen talouteen. Luottamusta talouden elpymiseen on pidettävä yllä myös tulevaisuudessa. Kriittisen tärkeää Suomen saamisessa nousuun on tulevan syksyn työmarkkinaneuvottelut.

Maltti on nyt valttia työmarkkinoilla, jotta talouden kasvu voidaan turvata. Maltin on koskettava myös työnantajia ja etenkin suurimpien pörssiyritysten johtoa. 100-vuotias Suomi tarvitsee ja ansaitsee lisää investointeja, ei hulppeaa osingonjakoa.

Hallituksen tavoite on, että tulevat neuvottelut toteutetaan niin sanotun Suomen mallin mukaisesti. Suomen mallissa palkat määräytyisivät ensisijaisesti vientialojen mukaan. Keskustassa pidämme tärkeänä, että paikallisessa eli työpaikkasopimisessa voitaisiin edetä tulevalla neuvottelukierroksella.

Paikallisen sopimisen edistyminen olisi myös työntekijöiden etu, kun työpaikoilla pystyttäisiin nykyistä paremmin sopimaan työpaikkojen turvaamisesta, mikäli toimialalla tapahtuu isoja muutoksia. Myös kynnys uusien työpaikkojen luomiseen madaltuisi.

Lue seuraavaksi

Keskustavaikuttaja-valmennus kokoaa keskustalaisia yhteen ympäri Suomen
Valtakunnallinen Keskustavaikuttaja-valmennus kokosi liki 80 keskustalaista ja Keskustan toiminnasta kiinnostunutta maaliskuussa Siilinjärvelle Kunnon Paikkaan valmennuksen ensimmäiselle lähijaksolle.
17.4.2024 / Uutiset
Eurovaaliehdokas Petri Rinne: Renew Europe. Now!
Euroopan Unionin on uudistuttava, jos se aikoo turvata olemassaolonsa. Keskusta on parlamentissa oikeassa ryhmässä. Vuosikaudet olen Brysselin työmatkoillani seurannut, kuinka komission ja muiden EU-toimielinten kauhu kasvaa populistipuolueiden kannatuksen noustessa. Välillä on kuulostanut jopa siltä, että demokratiaa puolustava Unioni on ollut aidon demokratian kanssa helisemässä. Kansalaisten ja populistipuolueiden kritiikki on otettava vakavasti ja muutettava kurssia sen mukaan, esimerkiksi ylenmääräisen byrokratian karsimiseksi.
16.4.2024 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
EtusivuAjankohtaistaUutisetElinkeinoministeri Mika Lintilä: Luottamusta talouden elpymiseen pidettävä yllä