Keskusta päivitti UTP-linjauksensa: Suomi vahvistaa turvallisuutta ja vakautta

Keskusta on päivittänyt vuosi sitten julkistetun ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjauksensa.

-Käynnistimme keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa työryhmässä ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjamme päivityksen turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön muututtua perustavanlaatuisesti Venäjän Ukrainaan kohdistaman julman hyökkäyssodan myötä. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjamme on päivitetty Suomen tulevan Nato-jäsenyyden olosuhteisiin, Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Mikko Savola kertoo.

Keskustan mukaan pienen maan turvallisuus rakentuu taidosta ymmärtää maailman muutoksia sekä viisaudesta määrittää siinä oma johdonmukainen politiikkansa. Tärkein työkalu siihen on viisas ja ajassa elävä ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

-Keskusta katsoo, että Nato-jäsenyys on Suomelle puolustuksellinen ratkaisu, joka vahvistaa maamme turvallisuutta ja kansainvälistä asemaa. Pitkän Nato-kumppanuuden ja yhteistyön ansiosta Suomi täyttää Naton puolustuspoliittiset ja sotilaalliset jäsenkriteerit. Suomen puolustus yhteensovitetaan osaksi Naton yhteistä puolustussuunnittelua ja puolustusta. Yleinen asevelvollisuus, reserviläisiin pohjautuvat sodan ajan joukot ja koko maan puolustaminen on puolustuksen perusratkaisu. Puolustuksen perustan muodostaa vahva kansallinen puolustus, josta on pidettävä kaikissa olosuhteissa hyvää huolta, Savola sanoo.

Keskustan mukaan Suomi liittyy Naton jäseneksi täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Olemme valmiita puolustamaan koko liittokuntaa ja liittokunta on valmis puolustamaan Suomea. Suomi tulee Pohjois-Atlantin puolustusliiton jäsenenä osaksi Naton ydinasepolitiikan pelotetta.

-Keskusta suhtautuu avoimesti Naton tukikohdan perustamiseen Suomeen ja esittää Naton arktisen osaamis- ja koulutuskeskuksen perustamista Suomeen, Savola kertoo.

-Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on siirtymässä siihen, millainen Nato-maa Suomi haluaa olla. Keskusta katsoo, että pohjoismaisuus, pohjoismaiset arvot ja pohjoismainen yhteistyö ovat tärkeitä tekijöitä maamme Nato-profiilissa. Suomen Nato-profiilin tulee rakentua olemassa oleville vahvuuksillemme, kuten pohjoisten olosuhteiden tuntemiselle sekä kyber- ja hybridiuhkien torjumisen osaamiselle. Huoltovarmuuden merkitys turvallisuudelle on korostunut yhä enemmän. Keskusta painottaa, että Suomen on otettava aktiivinen rooli Naton huoltovarmuustoiminnassa, sekä sotilaallisessa huoltovarmuudessa että siviilisektorin toiminnassa, Savola sanoo.

Keskustan mukaan ulkopoliittisen toimintaympäristön muutoksessa turvallisuuteen kytkeytyvät yhä enemmän talouden ja energiapolitiikan kysymykset. Keskusta haluaa Suomen vahvistavan taloudellisia ulkosuhteitaan. Suomen energiaulkosuhteita länteen on edistettävä ja vahvistettava kahdenvälisesti, EU-tasolla ja globaalissa yhteistyössä energiaturvallisuuden edistämiseksi.

Linjaukseen pääset tutustumaan täältä.

Lisätietoja: Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Mikko Savola, 040-5758498

Lue seuraavaksi

Keskustan varapuheenjohtaja Honkonen: Nykyiset väylät kuntoon vai rahat uusiin miljardihankkeisiin?
Tammikuun uutispommista vastasivat liikenne- ja viestintäministeriö sekä valtiovarainministeriö, joiden asiantuntijaselvitys tyrmää miljardien uudet ratahankkeet. Tuoreet tiedot kertovat, että superkalliit uudet yhteydet eivät maksaisi itseään takaisin, eivät juuri säästäisi ihmisten aikaa, ja olisivat ilmastopäästöiltään tuhoisia sadan vuoden ajan.
5.2.2023 / Blogit ja ryhmäpuheenvuorot
Puheenjohtaja Annika Saarikko Keskustan eduskuntavaalistartissa 27.1.2023
Keskusta on puolue, joka tarjoaa välittämistä ilman holhoavaa vasemmistolaisuutta ja hyvää taloudenpitoa ilman kovaa oikeistolaisuutta. Meille isänmaallisuus on ylpeyttä, joka ei kumpua toisen polkemisesta. Isänmaallisuutemme polttoainetta ei ole pelko, vaan usko siihen, että rakennamme turvallista muutosta. Eteenpäin on elävän mieli.
27.1.2023 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetKeskusta päivitti UTP-linjauksensa: Suomi vahvistaa turvallisuutta ja vakautta