YK:n tekemän kestävän kehityksen ohjelman tavoitteet sopivat hyvin Keskustan arvoihin. Kyse on ihmisten, alueiden ja elinkeinojen tasavertaisesta kohtelusta ja mahdollisuuksien tasa-arvosta: ihminen, luonto ja talous.
Keskusta tarkastelee kestävää kehitystä kokonaiskestävyyden näkökulmasta.
Nyt jos koskaan tarvitaan hajautettua ja sitä kautta iskunkestävää yhteiskuntaa, kokonaisuudessaan asuttua maata. Sekä pitkäjänteisyyttä ja konkretiaa hyvien tavoitteiden ympärille.
Hajauttaminen ja kansallinen eheys ovat tulevaisuuden kannalta tärkeimpiä asioita. Sekä pohjoiset liikenneyhteydet maata pitkin Atlantille.
On hienoa, että Agenda 2030 -tyyppistä pitkäjänteistä politiikkaa tehdään. Suomi on maailman onnellisin maa, ja syystä. Siitä kaikesta hyvästä, mitä meillä on pidettävä kiinni.
YK:n viimeisimmässä raportissa arvellaan, että Suomi on saavuttanut Agenda 2030 -tavoitteet parhaiten. Olennainen kysymys on, jatkuuko edellisten hallituksien aikainen hyvä kehitys edelleen?
Hallituksen politiikka vaikeuttaa tavoitteiden saavuttamista
Kokoomus ja perussuomalaiset on hyvin kaukana tavallisen ihmisen arjesta. Se näkyy paitsi ylimielisinä kommentteina, myös tehdyissä päätöksissä. Lauseet hallitusohjelmassa ovat kauniita, mutta liitetiedoston taloustaulukot kertovat toista tarinaa.
Nyt leikkuriin ovat joutuneet niin opiskelijat, perheet kuin tavalliset töissä käyvät ihmiset. Arkiset sotepalvelut, koulutus, kunnat.
Työllisyyskehitys on heikkoa, konkursseja on ennätysmäärä, nuorten hyvinvointi on polarisoitunut.
Te lisäätte päätöksillänne lapsiperheköyhyyttä ja tuloeroja. Kun jo lapsena elää niukkuudessa, ponnistaminen korkeammalle on vaikeampaa. Oppimistulokset ovat laskusuunnassa ja ratkaisunne on leikata ammattikoulusta ja poistaa uudelleenkouluttautumismahdollisuus.
Suomalaiset ovat huolissaan sosiaali- ja terveyspalveluista. Hyvinvointialueilla me päättäjät olemme joutuneet hallituksen paksunahkaisuuden vuoksi tekemään järjettömän työn päästäksemme taloustavoitteisiin.
Taloudellisesti ”parhaiten” pärjääville alueille riemuiten hihkutaan täällä salissa, mutta talouden tasapainotus ei todellakaan takaa, että ihmiset saisivat tarvitsemansa hoidon lähellä ja oikeaan aikaan. Päinvastoin. Hoitovelka kasvaa, palvelut karkaavat kauemmas.
Mielenterveyspalvelut ovat kriisissä. Terapiatakuu on hyvä askel, mutta ei paikkaa juurisyitä, joille kukaan ei uskalla tehdä riittävästi.
Politiikkanne jakaa maamme. Näivetätte idän ja haja-asutusalueet.
Onko tämä Agenda2030:n mukaisesti taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää? Ei.
Keskusta haluaa viljellä ja varjella
Suomessa on aina eletty viljellen ja varjellen. Ilman tervettä ympäristöä meillä ei ole menestystä ja kasvua. Jos pilaamme vedet ja haudutamme maapallon, pilaamme myös mahdollisuuden kestävästi käyttää luonnonvaroja.
Ympäristön tuhoaminen ei sovi keskustalaiseen maailmankuvaan. On aika tukea kotimaista tuottamista, kiertotaloutta ja laittaa kiinakrääsä ja kerskakulutus verolle.
Tarvitsemme yli vaalikauden meneviä suunnitelmia ja yli puoluerajojen jaettuja tavoitteita. Tutkimus, kehitys, innovaatio -panostusten tavoin voisimme suunnitella, miten joka vuosi 11 miljardia maksava mielenterveyskriisi ratkaistaan ja miten korjataan väestörakenne.
Kestävä kehitys syntyy yhteisöllisyydestä, vastuunkannosta ja tasa-arvoisista mahdollisuuksista. Näistä Suomen perinteisistä vahvuuksista on pidettävä kiinni. Näin rakennamme kestävämpää Suomea ja maailmaa tuleville sukupolville.
Lue koko Keskustan ryhmäpuhe:
Agenda 2030 Ryhmäpuhe Oinas Panuma 2025 02