Eduskunta keskustelee huomenna keskiviikkona 15. toukokuuta Keskustan ja Liike Nyt:n jättämästä välikysymyksestä, joka koskee hallituksen Suomea näivettävästä talouspolitiikasta. Kokoomuksen ja perussuomalaisten hallituskauden aikana kasvussa ovat olleet vain työttömyys ja konkurssit. Hallituksen kitukasvun tie on ajanut Suomen myös luottamuslamaan.
Keskusta ja Liike Nyt jättivät eduskunnassa ennen vappua hallitukselle välikysymyksen, koska katsovat hallituksen näivettävän Suomen talouspolitiikallaan.
Hallituksen epäonnistumisesta talouspolitiikassa kertoo välikysymyksen jättäjien mukaan se, että hallitus joutui kehysriihessä perumaan itse tekemiään päätöksiä. Niin verot kuin tavallisten ihmisten arjen kustannuksetkin nousevat.
Välikysymyksen jättäjät huomauttavat, että vaalilupauksista huolimatta Suomen velkaantuminen jatkuu, työttömyys nousee, Suomen kodeissa ja yrityksissä ollaan huolestuneita omasta taloudesta ja maan talouskasvu on nollassa.
– Hyvinvointialueiden rahoituksessa hallitus elää rinnakkaistodellisuudessa. Sotepalveluiden leikkauksilla käänne parempaan ei tapahdu. Edessä on vain entistä suurempi lisälasku, kun hoidon ja hoivan saanti soteleikkausten takia vaikeutuu, Keskustan Markus Lohi ja Eeva Kalli sanoivat välikysymyksen jättämisen jälkeen.
– Näivettyminen käy ilmi Suomi-laivan kohtaamista jäävuorista, joita hallitus näyttää olevan kyvytön toimillaan väistämään. Karikolle ajautuminen olisi Suomen konkurssi. Nyt hallituksen tärkein tehtävä olisi palauttaa luottamus. Olemme pakotettuja esittämään välikysymyksen saadaksemme suomalaisille vastauksia paremmasta tulevaisuudesta, kommentoi Lohi.
– Tavallisten ihmisten ja yritysten asiat on nostettu valtiovarainministeri Purran johdolla leikkuulaudalle. Nyt viimeistään pitäisi lyödä investointinyrkki pöytään, mutta hallitus on kyvytön toteuttamaan edes omia kirjauksiaan. Pienille- ja keskisuurille yrityksille hallitus ei juuri muuta tarjoa kuin ALV:n korottamista ja kotitalousvähennyksen heikennystä. Riskinä on harmaan talouden kasvu, totesi Eeva Kalli.