Sipilä totesi, että vaalitulos velvoittaa laittamaan Suomen asiat parempaan kuntoon, jotta Suomi voi osana Eurooppaa kantaa vastuunsa ihmisistä, ympäristöstä ja hyvästä tulevaisuudesta.
– Meidän on rakennettava kansainvälistä Suomea, joka menestyy osaamisellaan, Sipilä sanoi.
Puheenjohtaja Sipilä korosti erilaisuuden hyväksymistä.
– Suvaitsevaisuus näyttää välillä olevan vain omien mielipiteiden suvaitsemista. Ei ole Sinun Suomeasi tai minun Suomeani. On yksi Suomi ja erilaisia ihmisiä, jotka eri puolilla maatamme elävät omanlaistaan arkea; joilla on erilaisia taustoja, arvoja, toiveita ja perhetilanteita.
– Tässä ajassa tarvitaan enemmän rinnalla kulkemista, sydämensivistystä ja suvaitsevuutta.
Johtaminen kaipaa muutosta
Sipilä kertoi tulleensa politiikkaan tekemään ratkaisuja ja muuttamaan poliittista kulttuuria.
– Edessä on vaikeitakin päätöksiä, jotka edellyttävät uudenlaista johtajuutta, tuoreita toimintatapoja ja poikkeuksellista yhteistyötä. Johtamisen muutoksen on lähdettävä hallituksesta ja sen ohjelmasta. Seuraavan hallituksen täytyy keskittyä isoihin asioihin, valmistella ne huolella ja pantava päätökset toimeen. Hallituksen työtavan on muututtava kollegiaaliseksi ja se onnistuu vain pienemmällä porukalla, Sipilä painotti.
Sipilä kertoi, että hallitusohjelman tulisi keskittyä viiteen – seitsemään isoon asiaan, joilla Suomi saadaan kasvun, uusien työpaikkojen, yrittäjyyden, paremman hyvinvoinnin ja vahvistuvan osaamisen tielle. Ohjelmaan kirjataan tulevan hallituksen keskeisimmät strategiset tavoitteet kärkihankkeineen.
Päätös hallituspohjasta vapun jälkeisellä viikolla
Sipilä kumosi huhut, joiden mukaan uudella tavalla tehtävä hallitusohjelma olisi epämääräinen ja jättäisi liikaa tulkinnanvaraa.
– Tulen pitämään henkilökohtaisesti huolen siitä, että epäilykset eivät toteudu. Tulen edellyttämään kaikilta hallitusneuvotteluihin osallistuvilta, että yhdessä valituille strategisille tavoitteille kirjataan selvät kärkihankkeet ja konkreettiset keinot, miten tavoitteet saavutetaan, Sipilä kertoi.
Sipilä valotti myös hallitusneuvottelujen etenemistä. Hallitusneuvottelut alkavat ensi viikon tiistaina hallitustunnustelijan valinnalla, ja samana päivänä eduskuntaryhmät saavat kysymyspaketin vastatakseen. Vastaukset kysymyksiin tulee antaa hallitusneuvottelijalle vapunaattona 30.4.
– Seuraavat kaksi vuorokautta tiistaista alkaen ovatkin työntäyteistä aikaa kaikille eduskuntaryhmille. Käymme vastaukset läpi huolella vappuviikonlopun aikana. Teemme tarkentavia kysymyksiä puhelimitse ja eduskuntaryhmien edustajat tavataan yksitellen tiistaina 5.5. Päätös hallituspohjasta syntyy vapun jälkeisellä viikolla. Hallituspohja kerrotaan eduskuntaryhmien edustajien yhteisessä kokouksessa, joka on todennäköisesti 6. tai 7. toukokuuta. Varsinaiset ohjelmaneuvottelut alkavat sen jälkeen, Sipilä sanoi.