Siirry sisältöön

Uusi kaivoslaki mahdollistaa kestävän kaivostoiminnan Suomessa – Keskusta tyytyväinen lain etenemiseen

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi kertoo Keskustan olevan tyytyväinen esitettyihin kaivoslain muutoksiin.

Lohen mukaan Keskustan tavoitteet ympäristön, kuntalaisten aseman sekä kestävän kaivostoiminnan puolesta etenevät uudistuksessa. Torstaina valtioneuvoston hyväksymä hallituksen esitys asiasta siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.

Lohen mukaan Keskustan tavoitteena on ollut jo pitkään, että Suomi on kestävän kaivostoiminnan mallimaa.

– Tämän tulee näkyä siinä, että ympäristönäkökohdat ja sosiaalisten vaikutusten hallinta ovat tulevaisuudessa sisäänrakennettu kaivostoimintaan koko elinkaaren ajan. Kaivostoiminta sovitetaan myös paikallisesti yhteen kunkin kaivospaikkakunnan muun elinkeinotoiminnan kanssa.  Tavoitteemme on, että mineraalien jatkojalostus toteutetaan pääosin Suomessa, Suomessa toimii elinvoimainen kaivosklusteri tutkimuksesta jatkojalostukseen ja Suomi on kiertotalouden edelläkävijä kaivostoiminnassa. Nyt annettu hallituksen esitys tukee kaikkia näitä tavoitteita.

Keskustan mielestä suomalaiset päättävät itse, millä ehdoilla Suomessa voidaan harjoittaa kaivostoimintaa ja hyödyntää kansallisvarallisuuttamme.

– Nyt esitetyssä kaivoslaissa kunnille annetaan oikeus päättää, tuleeko alueelle kaivos vai ei. Näin tuleekin olla. Kunta on alueen asukkaiden yhteisö ja päätösvalta tulee olla asukkailla, joita kunnan päättäjät edustavat.

– Kun Keskustan ajama kaivosvero etenee vielä tänä syksynä, kaivosveron tuotoista suurin osa kanavoidaan nimenomaan kuntiin, kuten viime eduskuntavaaleissa lupasimme, sanoo Lohi.

Lohen mukaan ääriratkaisujen sijaan hallituksen esityksessä on rakennettu toimiva kokonaisuus, joka mahdollistaa ihmisen ja luonnon kannalta entistä kestävämmän kaivostoiminnan. Uuden lain puitteissa esimerkiksi suomalaisella akkuteollisuudella tulee olemaan suuret mahdollisuudet tarjota työn ja yrittämisen mahdollisuuksia sekä ratkoa aikamme energia- ja ilmastomurheita.

– Keskusta lähtee siitä, että Suomi voi olla tulevaisuudessa puhtaan ja kestävän kaivostoiminnan mallimaa. Sen sijaan yhtään sellaista kaivosta, joka pilaa luontomme tai sotkee vetemme, ei Keskusta Suomeen halua, Lohi toteaa.

Lisätietoja: Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi, puhelin 0400 692 682

Lue seuraavaksi

Keskusta tiukkana ruuantuotannosta, taloudesta ja EU-asioista
Keskustan kansanedustaja Eerikki Viljanen vaati eduskunnan kyselytunnilla hallitusta täyttämään EU-politiikassa lupauksensa viljelijöille. Myös kokoomuksen MEP-ehdokkaiden valmiutta leikata ruuantuotannosta ihmeteltiin .Eduskunnan välikysymyskeskustelussa Keskusta puolestaan tarjosi talouteen oman, hallitusta oikeudenmukaisemman vaihtoehtonsa. Hallituksen EU-tavoitteet näyttäytyvät toistaiseksi höttöisinä eivätkä yhteisvelan ja ennallistamisasetuksen osalta kelpaa Keskustalle. Eduskunnan viikko on näyttänyt myös vastatuulta hallituksen olutlaille. Enemmistö sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenistä vastustaa hallituksen ajamaa vahvempien alkoholijuomien ruokakauppamyyntiä.
17.5.2024 / Eduskuntaryhmän viikkotiedote
Keskustalaiset muistuttivat eduskunnan välikysymyskeskustelussa, että Suomi on saatava oikeudenmukaisella ja reilulla tavalla kasvun tielle. Keskustalla on tähän vaihtoehdot omassa linjassaan. Ryhmäpuhuja Eeva Kalli muistutti, että kodeissa ja työpaikoilla ansaitaan parempaa kuin mitä viimeinen vuosi on hallituksen toimin ollut. Suomalaisille voidaan järjestää töitä ja talous kasvuun, terveysasemat ja muut lähipalvelut voidaan pelastaa. Keskustan ja Liike Nytin jättämän välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Keskustan Markus Lohi muistutti yhdessä ryhmäpuhujan kanssa, että aina on vaihtoehtoja. Etenkin silloin, kun vallanpitäjät väittävät, että vaihtoehtoja ei ole.
15.5.2024 / Uutiset
Eeva Kalli: Vallalla kova politiikka ja otteet
Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli sanoi välikysymyskeskustelun ryhmäpuheessa, että politiikassa toista ei enää tulla puolitiehen vastaan. Sillat palavat ja luottamus niiden mukana. Hallituksen toimet eriarvoistavat ihmisiä, syövät orastavan kasvun eväitä ja heikentävät luottamusta. Kalli muistutti, että kodeissa ja työpaikoilla ansaitaan parempaa kuin mitä viimeinen vuosi on ollut. Keskustalla olisi siihen keinoja.
15.5.2024 / Uutiset
EtusivuAjankohtaistaUutisetUusi kaivoslaki mahdollistaa kestävän kaivostoiminnan Suomessa – Keskusta tyytyväinen lain etenemiseen